Urheilusuorituksen aikana yllättäen sattuvia sydänpysähdyksiä on hyvin vaikea ehkäistä, mutta onneksi ne ovat myös hyvin harvinaisia, tuore kanadalaistutkimus osoittaa.Kanadalaisten tulokset perustuvat vuosina 2009–2014 kertyneisiin rekisteritietoihin, jotka kattoivat kaikki ambulanssimiehistöjen hoitamat sydänpysähdykset tietyllä Ontarion alueella. Mukaan analyysiin valittiin urheilun aikana 12–45-vuotiaille sattuneet tapaukset.Tutkimusalueella asui arviolta kolme miljoonaa 12–45-vuotiasta, mutta silti tässä ikäryhmässä kuuden vuoden seurannan aikana todettiin vain 16 sydänpysähdystä, jotka sattuivat kilpaurheilusuorituksen aikana, ja 58 tapausta, jotka sattuivat muunlaisen urheilu- tai liikuntasuorituksen aikana. Aiemmissa tutkimuksissa urheilun aikana tapahtuvien sydänpysähdysten on ajateltu johtuvan etenkin hypertrofisesta kardiomyopatiasta, mutta tässä aineistossa ne olivat harvinainen syy.
Tulokset viittasivat siihen, että sydänpysähdyksen saaneista ja henkiin jääneistä tuskin yhdenkään sairastumista olisi voitu ennakoida. Jos ennakoiminen kuitenkin olisi ollut mahdollista, yhden tapauksen tunnistaminen olisi vaatinut lähes 150 000 ihmisen seulontaa ja tutkimuksia, tutkijat arvioivat.Tutkijat pitävät tuloksiaan uskottavina, mutta on silti monia seikkoja, jotka ovat voineet vaikuttaa niihin. Tämän takia tarkkojen arvioiden tekeminen on vaikeaa.Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicinessä.Uutispalvelu Duodecim (New England Journal of Medicine 2017;377:1943–1953)http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1615710#t=abstract

(2017124) . Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla