Varhainen antibioottilääkitys on tehokas hoito vastasyntyneen hengenvaaralliseen sepsikseen, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella antibiootteja käytetään enemmän kuin tarvitsisi. Todennäköisesti lääkityksiä voitaisiinkin turvallisesti vähentää, tutkijat kirjoittavat.Tutkijat tarkastelivat 760 000 vastasyntyneen tietoja vuosilta 2014–2018. Lapset olivat syntyneet raskausviikolla 34 tai myöhemmin. Lapset olivat Euroopasta, Yhdysvalloista, Kanadasta ja Australiasta.Keskimäärin noin 3 prosenttia lapsista sai antibiootteja suonensisäisesti syntymäänsä seuraavalla viikolla, mutta maiden välillä oli suuria eroja. Pienimmillään antibioottilääkityksen sai 1,2 prosenttia ja suurimmillaan 12,5 prosenttia lapsista.Vastasyntyneen sepsis todettiin vain viidellä lapsella kymmenestätuhannesta ja heistä 3,2 prosenttia menehtyi. Tutkijat laskivat, että jokaista vastasyntyneen sepsistä kohden antibiooteilla lääkittiin 58 lasta, mikä heidän mielestään on selvästi enemmän kuin olisi tarpeen.

Antibiootteja tarvitaan vastasyntyneen sepsiksen hoidossa, mutta vastasyntyneiden sepsis on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana ainakin varakkaissa maissa. Tarpeettomien antibioottilääkitysten välttäminen on tärkeää antibioottiresistenssin vähentämisen vuoksi, mutta antibiootit myös häiritsevät vastasyntyneen suoliston mikrobikantoja, mikä saattaa altistaa monille sairauksille myöhemmin elämässä. Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.Uutispalvelu Duodecim(JAMA Network Open 2022;5:e2243691)https://doi.org/10.1001/jamanetworkopen.2022.43691

(000.000) 2022 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla