Paljon yövuoroja tekevät vuorotyöntekijät sairastavat tyypin 2 diabetesta päivävuoroissa työskenteleviä todennäköisemmin. Vastaavanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimus perustui 270 000 miehen ja naisen terveys- ja geenitietoihin.

Tulosten perusteella yövuoroja tekevät vuorotyöntekijät sairastivat tyypin 2 diabetesta 20–40 prosenttia todennäköisemmin kuin tavallista päivätyötä tekevät. Riskin suuruus riippui siitä, miten paljon yövuoroja henkilö teki. Pysyvästi yötyötä tekevien diabetesriski ei eronnut säännöllistä päivätyötä tekevien riskistä.Geenitietojen avulla tutkijat pystyivät selvittämään myös mahdollisten diabetekselle altistavien geenimuotojen vaikutuksia, mutta ainakaan tämän tutkimuksen perusteella geenit eivät selittäneet yövuorotyöhön liittyvää sairastumisriskiä. Myöskään osallistujien painoindeksi tai monet muut taustamuuttujat eivät selittäneet yhteyksiä.
Hiljattain julkaistussa kanadalaistutkimuksessa vuorotyön terveyshaitat yhdistettiin univajeeseen, mutta riskejä on selitetty myös vuorokausirytmin häiriintymisellä, ravitsemuksellisilla seikoilla ja muilla elämäntavoilla.
Tutkimus julkaistiin Diabetes Care -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
(Diabetes Care 2018;41:762–769)http://doi.org/10.2337/dc17-1933

(2018412) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla