Miksi miehet etsivän deittipalstoilla nuorta ja vaaleaa naista ja naiset tummaa ja komeaa miestä? Karvoissamme piilee vahvoja voimia.

Hiukset ja karvat ovat ihmisellä sekä sukupuolihormonien että geenien temmellyskenttää. Hiusten ja karvojen väri määräytyy perittyjen ominaisuuksien mukaan, mutta siinä, missä mieshormoni tutkimusten mukaan tummentaa, naishormoni oletettavasti vaalentaa. Hormonit voivatkin olla yksi selitys sille, miksi vaalean lapsen tukka alkaa murrosiässä tummua.

Pitävätkö herrat vaalea­veriköistä, kuten klassikko­elokuva väittää?

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan naisilla vaaleat hiukset viittaavat sekä nuoreen ikään että korkeaan naishormonitasoon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Miehillä on päinvastoin: mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on testosteronia. Leijonistakin niillä koirailla, joilla on tumma mantteli, on enemmän testosteronia kuin vaaleilla. Tosin tämä pätee vain skandinaavisten miesten joukossa. Eteläeurooppalaisilla tummilla miehillä ei ole pohjoismaalaisia
korkeampaa testosteronitasoa, vaan asia on vallan päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toisaalta ihmiset etsivät geneettistä vaihtelua jälkikasvulleen, siksi erilainen ulkonäkö on usein menestystekijä parinvalintamarkkinoilla. Tämä voi selittää sen, miksi afrikkalaiset miehet ovat monen suomalaisnaisen mielestä seksikkäitä tai suomineito on suosiossa aurinkorannoilla.

Hiuksia muotoillaan siksi, että tukka on tärkeä sukupuolisignaali. Naisilla hiukset kuvastavat kehon hormonipitoisuutta. Sen vuoksi miehet ympäri maailman pitävät pitkähiuksisista naisista, joilla on terve ja vahva hiusten laatu. Missään kulttuurissa miehet eivät suosi lyhythiuksisia naisia.

Kannattaako naisten sitten kasvattaa pitkät hiukset ja vieläpä vaalentaa ne?

Ei välttämättä. Huonokuntoiset, vaalennetut ja ohuet pitkät hiukset eivät ole seksuaalisesti viehättävät, vaan ne viestittävät huonosta terveydentilasta. Mieluummin siis terveen näköinen ja lyhyt kuontalo.

Miksi hiukset kasvavat vain tiettyyn yksilölliseen mittaan?

Se johtuu hiuksen kasvusyklistä. Välillä hius kasvaa ja välillä lepää. Hiuksen pituus riippuu siitä, kuinka pitkä lepovaihe on ja kuinka pitkäksi hius ehtii sitä ennen kasvaa.

Nuorilla kasvuvaihe on yleensä neljä vuotta ja lepovaihe puoli vuotta. Siksi nuoren tukka saattaa kasvaa neljässä vuodessa jopa metrin mittaiseksi.
Kasvusykli lyhenee iän myötä. Kuusikymppisellä hius kasvaa harvoin yli 30-senttiseksi.

Miksi tukka voi olla eri­värinen kuin kehon karvat?

Syy on geneettinen. Eri puolilla kehoa äidiltä saatu kromosomi voi olla aktiivinen, toisaalla kehossa isältä saatu. Tiedetään myös että sukupuolihormonit vaikuttavat eri lailla eri puolella kehoa oleviin karvoihin.
Miehillä esimerkiksi parrankasvu on isän perintötekijöistä saatu ominaisuus, ja testosteroni vaikuttaa voimakkaammin parran kasvuun ja partakarvan väriin kuin vaikkapa hiusten väriin.

Miksi hiuksissa ei ole yleensä muuta kuin yhtä väriä?

Ihmisellä on samat tukanväriin vaikuttavat geenit koko päänahassa. On erittäin harvoja poikkeuksia, joilla näin ei ole, ja heillä tukka näyttää kuin mosaiikkipaloista kootulta. Eri asia on, jos päänahassa on jossain kohtaa pigmenttihäiriö eli valkopälvi. Silloin hiuksissa voi yhdellä alueella kasvaa eri­väristä tukkaa.

Miksi hiukset harmaantuvat vanhana?

Hiukset harmaantuvat kemiallisen ketju­reaktion seurauksena vaalentuen sisältä ulospäin. Prosessi alkaa, kun katalaasientsyymin tasot romahtavat. Katalaasientsyymi hajottaa hiuksissa luonnollisesti esiintyvää vaalen­tavaa vetyperoksidia, ja kun se ei hajoa, sitä alkaa kerääntyä hiuksiin. Normaalisti muut entsyymit korjaavat vetyperoksidin aiheuttamat vauriot, mutta koska niitä ei enää välity hiuksiin, ne alkavat harmaantua.

Miksi miehillä on rinta­karvoja mutta naisilla ei?

Vastausta ei oikein tiedetä. Tutkimukset osoittavat, että naiset näyttävät suosivan rintakarvansa pois ajelleita miehiä, mutta silti rintakarvoja on monilla miehillä. Miksi karvaiset miehet ovat säilyneet, sitä ei tiedetä.

Yksi arvaus on se, että rintakarvat ovat muille miehille merkki korkeammasta iästä ja arvoasemasta. Sama juttu kuin parran kanssa: vaikka parta ei lisää naisten mielestä miehen puoleensavetävyyttä, muille miehille parta on aggressiivisuuden ilmentymä.

Toinen teoria siitä, miksi naisilla ei ole rintakarvoja eikä miesten runsas rintakarvapöheikkö ei ole naisille yleensä mieleen, johtuu vuosituhantisesta kiusasta, nimittäin kirpuista. Kun ihminen alkoi metsästää suurriistaa, ohessa tulivat kirput, jotka levittävät tappavia tauteja. Mitä karvaisempi yksilö, sitä enemmän kirppuja. Luonnonvalinta alkoi siis suosia karvattomuutta.
Esi-isämme menettivät karvapeitteensä arviolta 1,8 miljoonaa vuotta sitten. Rintakarvat saattoivat jäädä seksuaalikoristeeksi miehille siinä missä kainalo- ja häpykarvat kummallekin sukupuolelle. Ne levittävät seksuaalisia viestejä, tuoksuaineita eli feromoneja.

Miksi miesten parrankasvussa on niin suuria eroja?

Täälläpäin maailmaa miesten parta kasvaa kesällä jopa yli puolet voimakkaammin kuin talvella. Kesällä ihossa on auringonvalon vaikutuksesta riittävästi D-vitamiinia, joka säätelee osin testosteronin määrää.

Se, miksi yhdellä kasvaa tuuhea parta ja toisella vain muutama partahaiven, johtuu geneettisistä ja hormonaalisista tekijöistä. Esimerkiksi miessukupuolihormonin aineenvaihdunnassa on eroa miesten kesken. Yhdellä on aktiivisempi parrankasvugeeni kuin toisella.

Asiantuntijat: Matti Hannuksela, ihotautien erikoislääkäri, emeritusprofessori, Helsinki.
Markus Rantala, professori, Turun yliopisto.

Lue lisää: Pulmallinen pulipää,
Hilse ja kutina pois

Ihmisen lajinkehityksessä karvaisuus on yhdistetty ulkoloisiin, kuten kirppuihin, sekä huonoon terveyteen. Siksi meistä kehittyi olentoja, joilla ei ole taakkanaan koko kehon peittävää karvoitusta.

Pieni kertomus vain muutaman vuosisadan takaa: Napoleonin puolimiljoonaisesta soturijoukosta selvisi kotiin vain 20 000 sotilasta. Valtaosa matkalle jääneistä ei suinkaan kuollut taisteluissa, vaan he menehtyivät
karvahatuissa ja hiuksissa pesineiden täiden levittämään pilkkukuumeeseen.
Eläimillä on päinvastoin: karvattomuus johtuu usein sairauksista. Jos ketulla on kapi, se raapii karvansa pois.

"Miehillä on päinvastoin: mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on testosteronia. Leijonistakin niillä koirailla, joilla on tumma mantteli, on enemmän testosteronia kuin vaaleilla. Tosin tämä pätee vain skandinaavisten miesten joukossa."

Siis tämähän on ihan puhdasta roskaa.

Testosteroni VOI VAALENTAA jos tietty geeni on aktivoitunut murrosiäissä, mutta näin ei tapahdu kaikilla joten tuo lausahdus "mitä tummempi mies, sitä enemmän miehellä on enemmän testosteronia" on ihan puhdastaa huuhaata.

Koko artikkeli on taas puolitieteellisstä sekoilua jossa on pseudotieteellisyyden merkkejä.

Noin yleisesti ottaen karvoissa ei piile mitään voimia vaan esimerkiksi kun tumma väri viestii jotain niin se voidaan nähdä signaalina jostain aivan kuten vaaleakin.

Se perustuu siis yleiseen arvioon eikä se ole suora osoitus sen havainnoitavan kohteen selvistä ominaisuuksista.

Artikkelissa on paljon "so-so-stories" eli mutulla kirjoitettuja tarinoita ja päätelmiä evoluutiosta. Päättelen että näiden lähde on pseudotieteilijä Markus Rantala.

  • ylös 95
  • alas 45
Vierailija

No eivät kyllä pidä... Tämänkin artikkelin on näköjään kirjoittanut joku vaalea nainen, yllätys yllätys..

  • ylös 71
  • alas 47
Sisältö jatkuu mainoksen alla