Raskaus, uraputki, vaihdevuodet... Jokainen ikäkausi tuo painonhallintaan omat haasteensa mutta antaa myös uusia keinoja siihen. Mihin juuri sinun iässäsi kannattaa keskittyä, jotta paino putoaa varmimmin.
 

Mistä laihdutustukea

Elämästäni puuttuu painonhallintaa tukevia rutiineja. Eikä ole rahaa hankkia personal traineria.

Kokeile nettipainonhallintaa. Esimerkiksi osoitteessa www.kiloklubi.fi saat ilmaisia mutta luotettavia neuvoja ja opit syömään laadukkaasti. Muita nettipainonhallintaohjelmia ovat Keventäjät sekä Kalorilaskuri.

Nettiasiantuntijoilta joskus kysytään, miten ohjelmat voivat muka tukea painonhallinnassa. Helposti. Ne ovat kuin personal trainereita: asiantuntijat ovat koko ajan saatavilla. Heidän ohjeensa perustuvat tieteellisesti hyväksyttyyn näyttöön ja ovat siksi luotettavia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kaikki ihmiset eivät tietenkään ole sen tyyppisiä, että jaksaisivat listata päivän syömisensä ja liikkumisensa nettiohjelmaan, mutta ne, jotka siihen kykenevät, kertovat saaneensa netistä oivan tsempparin ja laihdutuskaverin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raskauskilot pois

Raskauskilot ällöttävät ja lapset roikkuvat jaloissa. Aikaa liikkumiseen ei ole, mitä teen?

Ota käyttöön marjat, hedelmät ja kasvikset. Ripottele marjoja aamupuuroon, ota välipalaksi hedelmä ja täytä mahaa ennen lounasta ja päivällistä raasteilla, tuoretomaatti-kurkkusalaatilla tai keitetyillä vihanneksilla. Säännöllinen syöminen noin kolmen tunnin välein voi olla pienen lapsen äidille vaikeaa, mutta opetella kannattaa.

Muistathan myös, että arkiliikuntakin on liikuntaa. Jos sinulla on useampi lapsi, nostelua, hyörinää ja leikkejä varmaan riittää. Lapsien kanssa liikkuminen kuluttaa oivasti energiaa: kirmaa pulkkamäkeen, nouse mäet ja laske ne alas yhdessä lasten kanssa.

Yhden lapsen kanssa voisit mennä äiti-lapsijumppaan. Tai mikä estää
ulkoiluttamasta vauvaa tai taaperoa vaunuissa tai rattaissa ja pinkomasta itse niin reippaasti että hiki tulee.

Pitää saada patukka

Minulla on tapana syödä joka päivä suklaapatukka. Muutama ylimääräinen kilo on, niistä haluaisin päästä. Mistä tingin, jotta saan syödä päivittäisen patukkani?

Patukka ei ruokavaliotasi kaada, joten syö se rauhallisin mielin. Jos haluat saada makeanhimosi paremmin hallintaan, suosittelisin, että syöt tasaisesti pieniä aterioita pitkin päivää. Veikkaan, että illalla sinun on helpompi vastustaa makeita kiusauksia, jos olet ennen kello 16:ta saanut energiantarpeestasi kasaan noin tuhat kaloria. Mitä enemmän kaipaat ruokaa illalla, sitä todennäköisemmin sinulla myös on iso makeantarve.

Sinun ei siis tarvitse ”tinkiä” mistään nauttiaksesi hyvillä mielin patukkasi, mutta tiesithän, että proteiinipatukoissakin on suklaisia herkkuja? Niitä ei erota maultaan suklaapatukasta, mutta ravitsemusarvoiltaan ne ovat huomattavasti parempia: kuituisia ja vähempikalorisiakin.

Toinen vaihtoehto olisi totutella vähän pienempään patukkaan. Jos olet tottunut ostamaan 55-grammaisen, saisitko pidemmän päälle saman tyydytyksen alle 35-grammaisesta? Energiaa säästäisit patukkaa  keventämällä viikossa 700 kalorin verran.

Kaikki lihottaa

Vaihdevuodet menivät, ja nyt tuntuu siltä, että mitä tahansa syön, paisun. Miten saada paino järkevästi hallintaan?

Suosittelen liikunnan lisäämistä. Liikunta vaikuttaa hormonitoimintaan ja ehkäisee vanhenemisen tuomia muutoksia lihaksissa ja luustossa. Vaikka sanotaan, että liikunta ei laihduta, niin silti se tukee painonhallintaa estämällä lihasmassaa vähenemästä. Ja kun lihakset säilyvät, energiankulutuskin on luontaisesti suurempaa kuin naisilla, jotka ovat antaneet lihaksistonsa lötkähtää vaihdevuosien jälkeen.

Kannattaa käydä esimerkiksi salilla kerran, mielellään pari kertaa viikossa. Kuntoliikuntaa eli aerobista liikuntaa peruskunnon ylläpitämiseksi olisi hyvä harjoittaa niin ikään parin viikkokerran verran.

Näillä toimenpiteillä paino pysyy ainakin hallinnassa ja nälän tunne normalisoituu automaattisesti.

Eroon kaljamahasta

Olen viisivitonen mies ja pari bisseä töiden jälkeen on osa rentoutumistani. Tahtoisin kuitenkin eroon kaljamahasta?

Kaljamahasi on tuskin parin oluen  peruja. Alkoholissa on toki runsaasti energiaa, mutta monesti kaljanjuojan ruokailutottumuksetkin ovat pielessä.
Voit tietysti pitää oluesi, mutta pohdi silti, maistuisiko kalja jopa paremmalta, jos lähtisit ravakalle rentoutuskävelylle heti töistä tultuasi ja korkkaisit vasta sen jälkeen? Liikunta on yksi tapa purkaa paineita, mutta mieti itse, mistä muusta pidät.

Kestityskiloja tulee

Työni vaatii jatkuvaa kestittämistä ja seuran vuoksi on syötävä. Vatsa kasvaa, mitä teen?

Sinulla on valtti kourassasi: voit itse valita ravintolat tai mitä tilaataan. Uskon, että vieraasikin arvostavat, jos valitset tuhtien ruokalajien oheen myös keveitä vaihtoehtoja, kuten ruokaisia salaatteja. Ota itse selvää ja kerro vieraillesikin etukäteen, minne menette ja mitä on tarjolla.

Niille, joille aseman vuoksi tuputetaan koko ajan herkkuja ja joiden olisi kohteliaisuussääntöjen vuoksi otettava, kuten papit, on tarjolla kaksi vaihtoehtoa: ottakaa vain niukasti tai sanokaa reilusti, että kiitos vaan, mutta nyt en jaksa, kiintiö on täynnä.

Asiantuntijat
Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm, Helsingin yliopisto
Liikuntavalmentaja Eija Holmala, FIX-Urheiluhallit
Laillistettu ravitsemusterapeutti Katriina Lammi, Kirkkonummen terveyskeskus
Professori Aila Rissanen, HYKSin lihavuustutkimus-yksikkö

Lue lisää Säännöllinen ateriarytmi auttaa painonhallinnassa

Hyvä Terveys suunnitteli ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian kanssa tammikuun painon-hallintaohjelman. Kahden viikon ohjelma on tehostartti laihduttajalle. Paino lähtee laskuun, kun teet pieniä mutta pysyviä muutoksia ruokailussa ja sallit itsellesi herkku-hetken silloin tällöin.

Ravitsemusterapeutti Pirjo Saarnian ohjeilla totuttelet syömään maistuvasti ja terveesti kahden viikon ajan.  Ohjeet löydät täältä.

  • Energiaa kummankin viikon ateriamallissa on noin 1 400-1 500 kilokaloria päivää kohti.
  • Malleissa on hiilihydraattia 45–50 prosenttia päivän kokonaisenergia-määrästä, proteiinia 20–25 prosenttia ja rasvaa 30–35 prosenttia.
  • Vatsaa täyttävää ja suoliston hyvinvointia edistävää kuitua saadaan runsaasti eli noin 30–35 grammaa päivässä.
  • Rasvan laatu on hyvää: suurin osa on kertatyydytty-mättömiä rasvahappoja.

Uusi vuosi, uusi ruokavalio ?

http://samisundvik.com/2013/12/31/uusi-vuosi-uusi-ruokavalio/

 

Laihduttaminen ei onnistu kaloreita laskemalla vaan syömällä oikein. Syömällä ihminen laihtuu ja pysyy terveenä. Länsimainen tapa laskea kaloreita koituu monen laihduttajan sudenkuopaksi.

 

"Mikä on kaloriteoria?

 

Tässä artikkelissa käsitellään sitä yleisesti totena pidettyä uskomusta, jonka mukaan ihminen lihoo tai laihtuu sen mukaan, mikä on hänen nauttimansa ravinnon sisältämän energiamäärän ja hänen kuluttamansa energiamäärän erotus. Kalori on energian perinteinen mittayksikkö.

 

Kaloriteoriaan uskovat suosittelevat ylipainoisille, että näiden pitäisi syödä vähemmän kaloreita ja kuluttaa enemmän energiaa harrastamalla liikuntaa. Kun rasva sisältää muita ruoka-aineita enemmän kaloreita, erityisesti kehoitetaan välttämään rasvan syöntiä.

 

Kaloriteoriassa ajatellaan, että yksilön energiantarve on esim. 2500 kilokaloria (kcal) päivässä. Jos hän saa vain 2000 kcal, muodostuu 500 kilokalorin vajaus. Sen täyttämiseksi elimistö lainaa vastaavan energiamäärän vararasvoista, mistä seuraa painon putoaminen. Jos yksilö sen sijaan saa päivässä 3500 kcal, vaikka tarve on vain 2500 kcal, hän luo 1000 kilokalorin ylijäämän, joka kerääntyy automaattisesti vararasvoiksi.

 

Kaloriteorian takana on siis hyvin mekanistinen käsitys ihmisen kehon toiminnoista. Siinä ajatellaan, että ihmiskeho on kuin auton bensatankki, jossa varastoituneen energian määrä on sama kuin tankatun polttoaineen sisältämä energiamäärä vähennettynä poltetun energian määrällä.

 

Montignacin mukaan kalorien vähentämiseen perustuva laihdutusteoria jää varmasti 20. vuosisadan suurimmaksi "tieteelliseksi ankaksi". "Se on ansa, huiputus, hölmö ja vaarallinen olettamus, jolla ei ole mitään tieteellistä perustaa. Ja kuitenkin se on ohjannut ravitsemuskäyttäymistämme yli puolen vuosisadan ajan."

http://www.ahjos.net/zone/kalorit.htm

 

Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.

 

Lyhyesti: virallisten ravitsemussuositusten mukaan aikuinen tarvitsee n. 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää (lähinnä huippu-urheilijat), niin perunaa, riisiä ja viljaa.

 

 

Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Suosi siis vähähiilihydraattista ruokavaliota.

http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm

 

Laihduttajat väsyttävät aineenvaihduntansa syömällä mahdollisimman vähän kaloreita. Kun on sitten laihduttu vaikka 20 kiloa ja aletaan syödä toisenlaista ruokaa, turvotaan kaksinkertaisiksi.

 

Ruokavalio ratkaisee 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä ja lihaskunnon kasvattamisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa. Jos ei syö kunnon ruokaa ja saa kaikkia ravintoaineita (esim. D-vitamiinia, magnesiumia ja Omega-3 rasvahappoja pitää syödä aina purkista), niin ei laihdu, ei pysy terveenä, ei jaksa eikä lihakset kehity.

 

Tutkijat: Kaloreiden laskeminen ei kannata

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013082217397495_lh.shtml

 

Miksei liikunta laihduta?

http://www.tiede.fi/artikkeli/1218/miksei_liikunta_laihduta_ 

 

Liian monelle "tavallinen" kotiruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Se sairastuttaa.

 

Huonot ravintotottumukset hidastavat kuntoilijan kehitystä

http://ruoka.ts.fi/jutut/huonot-ravintotottumukset-hidastavat-kuntoilijan-kehitysta/

 

Teollinen länsimainen ruoka näyttäisi tekevän sairaaksi paitsi ihmiset, myös lemmikkieläimet. Tässä olisi pieni vihje siitä, missä mennään pieleen. Kun ruokalööppien ja tieteellisten yksinkertaistusten sijaan kiinnostuu aidosti syömästään ruoasta ja sen alkuperästä, niin itselleen parhaiten sopivan ruokakulttuurin löytäminen helpottuu huomattavasti.

http://ruokapyramidihuijaus.blogspot.fi/2014/01/milla-perusteella-ruoka-valitaan.html

 

Kansainväliset ruokajätit pyrkivät vaikuttamaan ravitsemusterapeutteihin samaan tapaan kuin lääketehtaat vaikuttavat lääkäreihin. Tässä asiaa havainnollistava video, joka on kuvattu kansainvälisessä ravitsemusterapeuttien konferenssissa. Mukana konfressissa lobbaamassa ovat myös mm. McDonalds, Mars, Nestle, Pepsi, Pfizer, Abbot, Kellogg’s ja Unilever, jotka esittelevät pitkälle prosessoituja ja GMO-tuotteitaan.

http://vimeo.com/59828051

Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla ja rasvattomalla maidolla. Ja mikähän on lopputulos?

 

lihavuusepidemia

diabetesepidemia

osteoporoosin jatkuva kasvu

autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu

vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu

psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu

suolistosairauksien jatkuva kasvu

allergioiden jatkuva lisääntyminen

 

jne...

 

Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä, jos nappaa siinä sivussa jotain synteettistä monivitamiinia.

 

Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Uusi vuosi, uusi ruokavalio ?
http://samisundvik.com/2013/12/31/uusi-vuosi-uusi-ruokavalio/
 
Laihduttaminen ei onnistu kaloreita laskemalla vaan syömällä oikein. Syömällä ihminen laihtuu ja pysyy terveenä. Länsimainen tapa laskea kaloreita koituu monen laihduttajan sudenkuopaksi.
 
"Mikä on kaloriteoria?
 
Tässä artikkelissa käsitellään sitä yleisesti totena pidettyä uskomusta, jonka mukaan ihminen lihoo tai laihtuu sen mukaan, mikä on hänen nauttimansa ravinnon sisältämän energiamäärän ja hänen kuluttamansa energiamäärän erotus. Kalori on energian perinteinen mittayksikkö.
 
Kaloriteoriaan uskovat suosittelevat ylipainoisille, että näiden pitäisi syödä vähemmän kaloreita ja kuluttaa enemmän energiaa harrastamalla liikuntaa. Kun rasva sisältää muita ruoka-aineita enemmän kaloreita, erityisesti kehoitetaan välttämään rasvan syöntiä.
 
Kaloriteoriassa ajatellaan, että yksilön energiantarve on esim. 2500 kilokaloria (kcal) päivässä. Jos hän saa vain 2000 kcal, muodostuu 500 kilokalorin vajaus. Sen täyttämiseksi elimistö lainaa vastaavan energiamäärän vararasvoista, mistä seuraa painon putoaminen. Jos yksilö sen sijaan saa päivässä 3500 kcal, vaikka tarve on vain 2500 kcal, hän luo 1000 kilokalorin ylijäämän, joka kerääntyy automaattisesti vararasvoiksi.
 
Kaloriteorian takana on siis hyvin mekanistinen käsitys ihmisen kehon toiminnoista. Siinä ajatellaan, että ihmiskeho on kuin auton bensatankki, jossa varastoituneen energian määrä on sama kuin tankatun polttoaineen sisältämä energiamäärä vähennettynä poltetun energian määrällä.
 
Montignacin mukaan kalorien vähentämiseen perustuva laihdutusteoria jää varmasti 20. vuosisadan suurimmaksi "tieteelliseksi ankaksi". "Se on ansa, huiputus, hölmö ja vaarallinen olettamus, jolla ei ole mitään tieteellistä perustaa. Ja kuitenkin se on ohjannut ravitsemuskäyttäymistämme yli puolen vuosisadan ajan."
http://www.ahjos.net/zone/kalorit.htm
 
Terveellisen ravinnon kivijalka koostuu kolmesta asiasta: proteiineista, väreistä ja rasvoista.
 
Lyhyesti: virallisten ravitsemussuositusten mukaan aikuinen tarvitsee n. 100 grammaa hyviä rasvoja ja proteiinia päivässä. Lisäksi vähintään 500 grammaa kasviksia, vihanneksia, juureksia, hedelmiä, papuja, linssejä, herneitä ja marjoja. Vettä janoon 1,5-2 litraa. Ja jos nälkä jää (lähinnä huippu-urheilijat), niin perunaa, riisiä ja viljaa.
 
 
Ravinto on yksi olennainen asia, millä pystyy vaikuttamaan rasvanpolttoon. Pääsääntö on, että mitä enemmän syöt hiilihydraatteja sitä vähemmän rasva palaa. Hiilihydraatit ovat rasvojen lisäksi kehon toinen pääasiallinen energianlähde. Suosi siis vähähiilihydraattista ruokavaliota.
http://personal.inet.fi/koti/remeli/aitoa_ruokaa.htm
 
Laihduttajat väsyttävät aineenvaihduntansa syömällä mahdollisimman vähän kaloreita. Kun on sitten laihduttu vaikka 20 kiloa ja aletaan syödä toisenlaista ruokaa, turvotaan kaksinkertaisiksi.
 
Ruokavalio ratkaisee 90 % painonhallinnasta, terveydestä, vastustuskyvystä ja lihaskunnon kasvattamisesta, liikunta loput. Joten ei ole ihan sama mitä suuhunsa laittaa. Jos ei syö kunnon ruokaa ja saa kaikkia ravintoaineita (esim. D-vitamiinia, magnesiumia ja Omega-3 rasvahappoja pitää syödä aina purkista), niin ei laihdu, ei pysy terveenä, ei jaksa eikä lihakset kehity.
 
Tutkijat: Kaloreiden laskeminen ei kannata
http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2013082217397495_lh.shtml
 
Miksei liikunta laihduta?
http://www.tiede.fi/artikkeli/1218/miksei_liikunta_laihduta_ 
 
Liian monelle "tavallinen" kotiruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Sellainen ruoka ei riitä. Se sairastuttaa.
 
Huonot ravintotottumukset hidastavat kuntoilijan kehitystä
http://ruoka.ts.fi/jutut/huonot-ravintotottumukset-hidastavat-kuntoilijan-kehitysta/
 
Teollinen länsimainen ruoka näyttäisi tekevän sairaaksi paitsi ihmiset, myös lemmikkieläimet. Tässä olisi pieni vihje siitä, missä mennään pieleen. Kun ruokalööppien ja tieteellisten yksinkertaistusten sijaan kiinnostuu aidosti syömästään ruoasta ja sen alkuperästä, niin itselleen parhaiten sopivan ruokakulttuurin löytäminen helpottuu huomattavasti.
http://ruokapyramidihuijaus.blogspot.fi/2014/01/milla-perusteella-ruoka-valitaan.html
 
Kansainväliset ruokajätit pyrkivät vaikuttamaan ravitsemusterapeutteihin samaan tapaan kuin lääketehtaat vaikuttavat lääkäreihin. Tässä asiaa havainnollistava video, joka on kuvattu kansainvälisessä ravitsemusterapeuttien konferenssissa. Mukana konfressissa lobbaamassa ovat myös mm. McDonalds, Mars, Nestle, Pepsi, Pfizer, Abbot, Kellogg’s ja Unilever, jotka esittelevät pitkälle prosessoituja ja GMO-tuotteitaan.
http://vimeo.com/59828051
Suomalainen elää leivällä, pastalla, puurolla, makaronilla, perunalla, sokerilla, margariinilla ja rasvattomalla maidolla. Ja mikähän on lopputulos?
 
lihavuusepidemia
diabetesepidemia
osteoporoosin jatkuva kasvu
autoimmuunisairauksien jatkuva kasvu
vatsa- ja suolisto-ongelmien jatkuva kasvu
psyykkisten ongelmien jatkuva kasvu
suolistosairauksien jatkuva kasvu
allergioiden jatkuva lisääntyminen
 
jne...
 
Suurin osa suomalaisista kuvittelee, että ravinnolla ei ole mitään merkitystä, jos nappaa siinä sivussa jotain synteettistä monivitamiinia.
 
Liian monelle tavallinen ruoka on lisäainepitoisia eineksiä, viljaa eri muodoissaan, sokeria, keinotekoisia makeutusaineita, prosessoituja kasvirasvoja (margariini, kasvirasvakerma jne...), sokerisia muroja, sekä sokeririkkaita maustettuja maitotaloustuotteita. Tällainen ruoka EI riitä, se sairastuttaa.

Olipa pitkä kommentti. Ei jaksanut lukea, kun oli kaiken lisäksi tuota karppikiimaista yleistystä. Koita juosta mara tai vaella rinkka selässä 12 h ilman hiilareita. Jos oikeasti liikkuu ja treenaa, on se ilman hiilareita auttamatta tehotonta. Pullukat voivat laihtua noin mutta ruokavalioksi tuosta ei ole.

Sisältö jatkuu mainoksen alla