5:2-dieetti tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta: viitenä päivänä viikossa saa syödä kuin ennenkin, kahtena kitkutellaan. Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen arvioi, toimiiko paastodieetti.

Syö viisi päivää kuten aiemminkin mutta kevytpaastoa kahtena päivänä viikossa. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500 ja miehet 600 kilokaloria.

Brittiläisen tiedetoimittaja ja lääkäri Michael Mosleyn ja toimittaja Mimi Spencerin kirjoittama kirja ja sen tunnetuksi tekemä 5:2-paastodieetti on saavuttanut suuren suosion. Ihmisiä tuntuu miellyttävän se ajatus, että viitenä päivänä saa syödä kuten haluaa ja kahtena päivänä viikossa kärvistellään niukalla ruoalla.

5:2-dieettiä on kehitelty myös eteenpäin. Toisille riittää yksi paastopäivä viikossa, jotkut kitkuttelevat noin 500 kilokalorilla jo joka toinen päivä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lihavuustutkija, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta kommentoi Hyvä Terveyden toiveesta dieettiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Plussat ja miinukset

Plussaa: yltäkylläisyydestä on joskus varaa karsia, jos on terve ja ruokavalio on muuten kunnossa.

Miinusta: 5:2-dieetti antaa luvan elää suuren osan viikkoa kuten ennenkin, eikä se johda pysyvään laihtumiseen.

Miinusta: elimistö tottuu varastoimaan rasvaa paastopäivien varalle.

Miinusta: 5:2-dieetti ei sovi ahmimiseen taipuvaisille. Kohtuudessa on vaikea pysyä, kun paastopäivä on vihdoin ohi.

Lue lisää:

HS: 5:2-dieetti voi estää diabeteksen

Terveyskirjasto: 5:2 dieetti

Laihduttaja, näin onnistut

Laihduttaja saa herkutellakin

Esimerkki paastopäivästä

Näin kasaat yhteensä 592 kaloria:

Aamiainen

  • 2 pientä uppomunaa (180 kaloria)
  • 1 viipale täysjyväpaahtoleipää (78 kaloria)
  • 70 grammaa vadelmia (30 kaloria)

Päivällinen

  • 130 grammaa uunissa paahdettua lohta (252 kaloria)
  • 10 uunissa paahdettua kirsikkatomaattia (27 kaloria)
  • 100 gramaa höyrytettyjä vihreitä papuja (25 kaloria)

Esimerkki kirjasta Michael Mosley, Mimi Spencer: 5:2-dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään.

Ihmettelin vähän että asiantuntija on noin huonosti perehtynyt tosiasioihin...miten niin ei johda pysyvään painonpudotukseen? Sehän riippuu siitä, miten jatkaa. Ensin 5:2 tavoitteeseen ja sitten ylläpitoa 6:1llä, pitäisi onnistua ihan hyvin. Ja elimistö EI ala varastoida rasvaa yhden päivän paaston jälkeen, varsinkin kun syödä kuitenkin saa, kyse ei ole totaalisesta syömättömyydestä. Itsellä lähtenyt kahdessa kuukaudessa kymmenen kiloa ja tämä tuntuu sopivan minulle hyvin. Täydellinen kieltäytyminen ei sovi myöskään minulle, paremmin menee kun välillä saa vähän herkutellakin. Minäkin kirjoittelen blogia tuntemuksista ja tästä seikkailusta yleensä, osoitteessa http://seikkailu52.blogspot.com Tervetuloa lukemaan!

  • ylös 54
  • alas 49

Eihän mikään "dieetti" toimi kaikilla. Olen kokeillut lähes kaikkea elämäni aikana ja nyt kahden viikon testijakso tätä takana.  Ongelmani on se, että vaikka syön terveellisesti ruokaympyrän mukaan, syön ihan liikaa kulutukseeni nähden. Syystä tai toisesta en ole onnistunut aikaisemmin vähentämään määrää riittävästi.

Muutamien paastopäivien jälkeen kaikkien syömieni ateriioiden koot ovat pienentyneet kuin itsestään. Kaksi kiloa on jo lähtenyt ja en edes koe olevani dieetillä. Aion jatkaa, kunnes olen oppinut syömään oikean kokoisia annoksia.

  • ylös 51
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla