5:2-dieetti tuntuu olevan liian hyvää ollakseen totta: viitenä päivänä viikossa saa syödä kuin ennenkin, kahtena kitkutellaan. Lihavuustutkija Kirsi Pietiläinen arvioi, toimiiko paastodieetti.

Syö viisi päivää kuten aiemminkin mutta kevytpaastoa kahtena päivänä viikossa. Paastopäivinä naiset saavat syödä 500 ja miehet 600 kilokaloria.

Brittiläisen tiedetoimittaja ja lääkäri Michael Mosleyn ja toimittaja Mimi Spencerin kirjoittama kirja ja sen tunnetuksi tekemä 5:2-paastodieetti on saavuttanut suuren suosion. Ihmisiä tuntuu miellyttävän se ajatus, että viitenä päivänä saa syödä kuten haluaa ja kahtena päivänä viikossa kärvistellään niukalla ruoalla.

5:2-dieettiä on kehitelty myös eteenpäin. Toisille riittää yksi paastopäivä viikossa, jotkut kitkuttelevat noin 500 kilokalorilla jo joka toinen päivä.

Lihavuustutkija, apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta kommentoi Hyvä Terveyden toiveesta dieettiä.

Plussat ja miinukset

Plussaa: yltäkylläisyydestä on joskus varaa karsia, jos on terve ja ruokavalio on muuten kunnossa.

Miinusta: 5:2-dieetti antaa luvan elää suuren osan viikkoa kuten ennenkin, eikä se johda pysyvään laihtumiseen.

Miinusta: elimistö tottuu varastoimaan rasvaa paastopäivien varalle.

Miinusta: 5:2-dieetti ei sovi ahmimiseen taipuvaisille. Kohtuudessa on vaikea pysyä, kun paastopäivä on vihdoin ohi.

Lue lisää:

HS: 5:2-dieetti voi estää diabeteksen

Terveyskirjasto: 5:2 dieetti

Laihduttaja, näin onnistut

Laihduttaja saa herkutellakin

Esimerkki paastopäivästä

Näin kasaat yhteensä 592 kaloria:

Aamiainen

 • 2 pientä uppomunaa (180 kaloria)
 • 1 viipale täysjyväpaahtoleipää (78 kaloria)
 • 70 grammaa vadelmia (30 kaloria)

Päivällinen

 • 130 grammaa uunissa paahdettua lohta (252 kaloria)
 • 10 uunissa paahdettua kirsikkatomaattia (27 kaloria)
 • 100 gramaa höyrytettyjä vihreitä papuja (25 kaloria)

Esimerkki kirjasta Michael Mosley, Mimi Spencer: 5:2-dieetti. Syö, paastoa ja elä pidempään.

Vierailija

Uskallanko ryhtyä 5:2-dieetille?

Eihän mikään "dieetti" toimi kaikilla. Olen kokeillut lähes kaikkea elämäni aikana ja nyt kahden viikon testijakso tätä takana. Ongelmani on se, että vaikka syön terveellisesti ruokaympyrän mukaan, syön ihan liikaa kulutukseeni nähden. Syystä tai toisesta en ole onnistunut aikaisemmin vähentämään määrää riittävästi. Muutamien paastopäivien jälkeen kaikkien syömieni ateriioiden koot ovat pienentyneet kuin itsestään. Kaksi kiloa on jo lähtenyt ja en edes koe olevani dieetillä. Aion jatkaa, kunnes...
Lue kommentti
Vierailija

Uskallanko ryhtyä 5:2-dieetille?

Ihmettelin vähän että asiantuntija on noin huonosti perehtynyt tosiasioihin...miten niin ei johda pysyvään painonpudotukseen? Sehän riippuu siitä, miten jatkaa. Ensin 5:2 tavoitteeseen ja sitten ylläpitoa 6:1llä, pitäisi onnistua ihan hyvin. Ja elimistö EI ala varastoida rasvaa yhden päivän paaston jälkeen, varsinkin kun syödä kuitenkin saa, kyse ei ole totaalisesta syömättömyydestä. Itsellä lähtenyt kahdessa kuukaudessa kymmenen kiloa ja tämä tuntuu sopivan minulle hyvin. Täydellinen...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikunta auttaa karistamaan liikakilot, eikä siihen tarvita hikirääkkiä.

 1. Treenaa lihaskuntoa, kuntosalilla tai jumpassa. Jos laihdutat ja harrastat vain aerobista liikuntaa, menetät enemmän kallisarvoista lihasmassaa.
 2. Muista kevyt liikunta, kuten kävely. Se vähentää stressihormonien määrää, palauttaa kovista treeneistä ja auttaa säätelemään ruokahalua.
 3. Vaihtele lajeja, niin lihakset saavat uutta ärsykettä ja motivaatio pysyy korkealla.
 4. Lisää arkiaktiivisuutta. Monta kevyttä liikuntapätkää päivässä on parempi kuin hikirääkki kerran viikossa. Jokainen minuutti lasketaan: kävele pysäkinvälit ja nouse tuolista vähintään kerran tunnissa.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Vierailija

Laihdut liikkuen, kun teet näin

Erinomainen kansantajuinen artikkeli englanninkielellä siitä miksei pelkästään liikunnan lisääminen johda laihtumiseen. Ruokavalio on painonpudotuksessa avainasemassa. Liikunta on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyödyllistä ja painonpudotuksessa säästää lihasmassaa. Mutta pelkästään liikunnan avulla painonpudotus ei onnistu. https://www.vox.com/2016/4/28/11518804/weight-loss-exercise-myth-burn-ca...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos ylipainoa on paljon, laihdutuksen alkuun voi olla hyvä ottaa tiukempi jakso, jolla painon lasku saadaan vauhtiin. Lue miten se onnistuu.

Nopeat tulokset antavat voimia jatkaa laihduttamista sittenkin, kun painon putoaminen on hitaampaa. Näin ainakin sanotaan.

– Moni toivoo näkyviä tuloksia nopeasti. Se lisää motivaatiota. Vielä tärkeämpää olisi kuitenkin ymmärtää, mikä on realistinen tavoite. Kilo viikossa on kova vauhti, ja epärealistiset tavoitteet taas syövät motivaation, ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo.

Hän on huolissaan television laihdutusohjelmien antamasta kuvasta, että paino voisi jatkuvasti laskea useita kiloja viikossa. Se on mahdollista vain, jos henkilöllä on todella merkittävää lihavuutta tai runsaasti nestekertymiä. Jo kilon viikkotahti vaatii paljon päivittäistä ponnistelua. Puoli kiloa viikossa olisi realistisempi tavoite, vaikka sitäkään ei saavuta ilman vaivannäköä.

Liian tiukka alku laihduttamiselle voi laukaista ahmimisreaktion.

Syömisen hallinta voi muutenkin hajota, jos aloitus jättää liian nälkäiseksi.

– Tiukemmassa aloituksessa on myös tärkeää syödä paljon kasviksia, reilusti proteiinia ja kohtuullisesti rasvaa. Miehet sietävät hiilihydraattien karsimista melko hyvin, mutta naisten keho saattaa mennä jumiin, jos hiilihydraateista karsitaan liikaa. Laihduttaessa on tärkeää kuulostella omaa oloa. Olisi loistavaa, jos joku olisi tukemassa ja tarvittaessa ohjaisi oikeaan suuntaan, oli apuna sitten asiaan perehtynyt ystävä tai alan ammattilainen, Palssa toteaa.

Pussikuurille vai ei?

Välillä jo unohdetut VLC- tai ENE-dieetit tekevät paluuta. Niitä suositellaan myös terveydenhuollossa. Niukka, alle 800 kalorin päivittäinen energiansaanti on vauhdikas tapa pudottaa ensimmäisiä

kiloja. Toisaalta näin tiukka aloitus voi olla joillekin liikaa, eikä syömistä kuurin jälkeen saadakaan hallintaan.

– Pussikuurit eivät opeta uusiin ruokailutottumuksiin, vaan todellinen muutos alkaa vasta kuurien jälkeen. Jos laihduttamisen haluaa aloittaa erittäin niukkaenergisellä jaksolla, on entistä tärkeämpää, että kuurin jälkeen saa apua ruokavaliomuutoksen tekemisessä.

Anette Palssa suosittelee ennemmin normaalilla ruoalla toteutettavaa niukkaenergistä jaksoa kuin valmiiden ENED-valmisteiden käyttämistä.

– Kun syö tavallista ruokaa aluksi hyvin vähäenergisesti, on helpompaa jatkaa pysyvien muutosten tekemiseen. Ja jos määriteltyjen päiväannosten jälkeen on vielä nälkä, proteiinia voi syödä lisääkin, eikä painon lasku siitä juuri hidastu, Palssa toteaa.

Tee näin, jos haluat aloittaa vauhdilla (energiaa alle 800 kcal päivässä)

Tätä dieettiä voi noudattaa enintään kaksi viikkoa ilman lääkärin tai ravitsemusterapeutin ohjausta. Jos on säännöllisellä lääkityksellä, tulee aina keskustella lääkärin kanssa ennen niukkaenergisen dieetin aloittamista.

Päivän ruoat

 • Kasviksia 500–800 grammaa, josta hyvin tärkkelyspitoisia. kuten juureksia, enintään 300 grammaa. Ei perunaa, bataattia tai maissia.
 • Proteiinia kaksi 100 gramman annosta vähärasvaista lihaa tai kalaa, kaksi desiä rasvatonta raejuustoa ja yksi desilitra rasvatonta rahkaa.
 • Rasvaa 30 grammaa, esimerkiksi kaksi ruokalusikallista oliivi- tai rypsiöljyä.
 • Marjoja 1–2 desiä. Ei hedelmiä viljaa vain yksi näkkileipä tai pieni annos puuroa. Ei muita viljatuotteita tai sokeria.
 • Monivitamiinivalmiste
 • Nestettä 2–3 litraa vettä, kivennäisvettä, teetä, yrttijuomia ja sokeroimattomia juomia. Kahvia 1–2 kupillista päivässä.