Pitkät istumissessiot vievät voiman pakaroista ja reisistä, mutta onneksi ne vah vahvistuvat jo pienellä panostuksella.    

Liiallinen istuminen on usein syynä lonkka-, polvi- ja alaselkäkipuihin, sillä paikallaan ollessa pakara- ja reisilihakset heikkenevät. Myös lonkkien sisäkierto voimistuu ja lonkankoukistajat kiristyvät.

– Alaselkävaivojen taustalta löytyy usein heikot pakaralihakset, sillä pakara- ja vatsalihakset tukevat lantiota ja selkää. Kun pakaroihin tulee lisää voimaa ja sen myötä lantion hallinta paranee, alaselkä- ja polviongelmat vähenevät, sanoo työfysioterapeutti Riikka Ilmivalta.

Alla oleva Riikki Ilmivallan suunnittelema liike on reisilihaksille ja pakaroille todellinen teholiike. Voi olla, että aluksi jo 45 sekunnin pito tuntuu tosi rankalta, mutta yritä pysyä asennossa mahdollisimman pitkään. Kun teet liikettä säännöllisesti, vaikka pari kertaa päivittäin, jaksat vähitellen pidempään. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

REISIÄ JA PAKAROITA VAHVISTAVA NOJATUOLI-LIIKE 

Nojaa selkä seinää vasten ja valuta peppu alas niin, että reidet ovat noin 60–90 asteen kulmassa seinään nähden. Tarkista, että kantapäät ovat polvien alla, lantion leveydellä. Paina takaraivoa, yläselkää ja lantiota seinää vasten. Levitä myös kädet seinää vasten alaviistoon, rystyset seinään päin.

Paina jalkapohjat napakasti maahan, mutta nosta kaikki varpaat irti lattiasta. Pidä asento 45 sekunnin ajan (ja edistyessäsi niin pitkään kuin jaksat).

➤ Liike vahvistaa reisien ja pakaroiden lisäksi jalkapohjien lihaksia sekä vakauttaa polvia. 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Vierailija

Kannattaa kokeilla tuota "vatsaliikettä". Voit yllättyä, että on rankempaa kuin istuminen.

Vierailija

Sanotaan että istutaan liikaa ja sitten annetaan vatsalääkkeeksi jumppaliike jossa istutaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla