Kuvat
Satu Kemppainen

Kaikkihan osaavat seistä, ei kai sitä tarvitse harjoitella. Niinhän sitä luulisi, mutta usein sitä tulee seisoskeltua vähän miten sattuu.    

Yhä useampi käyttää kotona tai toimistossa sähköpöytää ja tekee välillä töitään seisten. Istumisen puuduttamat pakarat ja selkä kiittävät, mutta tunnistatko hyvän perusasennon myös seistessä? Jos ergonomia unohtuu, pöydän ääressä nojaillaan helposti pitkiä aikoja polvet takalukossa, paino kantapäillä tai toisen lonkan varassa roikkuen.

Hyvässä seisoma-asennossa paino on tasaisesti molemmilla jalkaterillä ja myös pakaralihakset tukevat asentoa. Jos pakarat ovat heikot, myös lantion asento romahtaa ja selkä kipeytyy helposti. Keskivartalo eli syvät vatsalihakset ja lapatuki ovat myös mukana, jotta hartiat pysyvät rentoina näppäimistöä naputellessa.

On hyvä olla tietoinen seisoma-asennostaan ja korjata ryhtiä tarvittaessa, mutta pakarat eivät toimi pelkällä tahdonvoimalla. Niitä pitää myös vahvistaa jumpalla, jotta ne jaksavat kannatella hyvää asentoa. Seisten työskentelevän kannattaa myös siirtää jalkoja välillä eri etäisyydelle, eteen ja taakse, vaihdella painopistettä ja nousta silloin tällöin päkiöille. Näin verenkierto pysyy vilkkaampana ja lihakset saavat riittävästi happea.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aloita seuraavasta liikkeestä, jossa treenataan oikeaa seisoma-asentoa.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TEE NÄIN: Aseta joogamatto tai sanomalehtirulla reisien väliin lähelle jalkoväliä. Tunne jalkapohjien kolme tukipistettä: päkiän sisä- ja ulkosyrjä sekä kantapään keskikohta alustaa vasten. Tuo paino päkiöille ja tiivistä pakaran alaosaa. Huomaa, miten jämäkän tuen saat pakaroista ja jalkojen välissä oleva tötterö liukuu hieman eteenpäin. Tuo paino kantapäille, tee sama tiivistys ja huomaa, miten pakaran tuki häviää lähes kokonaan. Vie painoa jalkaterien ulkosyrjille ja tiivistä pakaroita. Saat taas tukevan tuntuman pakaroihin ja tötterö liikkuu. Kanttaa jalkaterien sisäsyrjät maahan ja yritä samaa – tuki häviää. Keinuttele eteen ja taakse, jalkaterien ulko- ja sisäsyrjille ja opettele löytämään hyvä keskiasento, jossa paino jakautuu jalkaterille tasaisesti.

MUISTA: Pidä vatsa kevyesti aktivoituna ja lantio paikoillaan liikkeen ajan. Tee liike pakaroilla.

TOISTA: 1 min tai niin pitkään kuin tuntuu hyvältä.

Asiantuntijana ja mallina työfysioterapeutti Riikka Ilmivalta, yritysliikuntapalveluiden tuottaja, virkisteri.fi 

Samaan syssyyn kannattaa tehdä pakaratreeni!  

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla