Jos selkäsi kipeytyy helposti, kannattaa tarkistaa, ettet elämäntavoillasi tai vaikka patjavalinnallasi pahenna tilannetta.

  1. PIDÄ TYÖASENTOSI ergonomisena. Hyvässä istuma-asennossa kyynärpäät ja polvet ovat noin 90 asteen kulmassa ja jalkapohjat lepäävät tasaisella alustalla. Tietotyöläisen ei pitäisi kurkottaa kaulaa ruutua kohti.
  2. VÄLTÄ PITKÄÄN ISTUMISTA. Yhdistä vähintään lounastaukoon pieni kävelylenkki, taukojumppa tai rappujen kävelyä, vaikka tekisit töitä kotona.
  3. TARKISTA PATJA. Jos selkää kolottaa varsinkin aamuisin tai raajat puutuvat yöllä, kannattaa tarkista patjatyypin sopivuus omalle rangallesi. Jos vierustoveri on kropaltaan eri mallinen, tarvitsette todennäköisesti myös erilaiset patjat. Patjojen vaihtoväliksi suositellaan yleensä 7–10 vuotta patjan laadukkuudesta riippuen.
  4. LIIKU MONIPUOLISESTI ja säännöllisesti. Treenaa erityisesti keskivartaloa kerran tai pari viikossa. Valitse lajeja, joista nautit. Muista aloittaa tai jatkaa liikuntaa pitemmän tauon jälkeen rauhallisesti.
  5. MUISTA KEHONAVAUS ennen ja jälkeen liikunnan, mutta mieluusti myös aamuin illoin. Pieni keppijumppa tai muutama pilates- tai joogaliike herättelevät, lämmittävät ja palauttavat kehon liikeratoja ja edistävät selän terveyttä.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla