Vahvat reisilihakset auttavat pysymään toimintakykyisenä läpi elämän.
Vahvat reisilihakset auttavat pysymään toimintakykyisenä läpi elämän.

Kyykky kertoo reisi- ja pakaralihasten voimasta sekä keskivartalon voimasta ja kestävyydestä. Se vaatii myös liikkuvuutta.

Montako punnerrusta tai kyykkyä jaksat putkeen? Voimasta ja kehonhallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään keski-iän korvilla, kun lihakset alkavat huveta kiihtyvällä tahdilla.

Hyvä uutinen on, että voimaa voi kartuttaa missä iässä tahansa. Simppeli kuntotesti omalla kehonpainolla on hyvä tapa aloittaa. 

Vahvoista lihaksista on lukemattomasti hyötyä, mutta ennen kaikkea ne helpottavat arkea: loukkaantumisriski pienenee ja tasapaino paranee, kun lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat. Ryhti kohenee ja koko olemus jäntevöityy.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näin teet kyykyn:

Seiso jalat noin lantionlevyisessä haarassa, kädet vartalon vierellä. Hae hyvä ryhti ja keskivartalon tuki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Laskeudu kyykkyyn. Vie lantiota taakse, selkä pysyy suorana. Polvet ja varpaat ovat koko ajan samassa linjassa. Pyri koskettamaan sormenpäillä lattiaa joka toistolla. Muista hyvä keskivartalon ja pakaroiden tuki.

Jos haluat testata montako kyykkyä jaksat tehdä, laita sekuntikello käyntiin: tavoite on noin 20 toistoa 30 sekunnissa. Jos pystyt parempaan, hienoa. Jos jäit vaille, kannatti yrittää. Jatka harjoituksia ja tee 2–3 sarjaa peräkkäin.

Asiantuntija ja malli Leena Vierikko, fysioterapeutti, Fysios.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

 

Pekka12334

Tietty toistomäärä tietyn aikaikkunan sisällä ei oikeastaan kerro paljoa lihasvoimasta. Se mitä lisäpainojen kanssa saa tehtyä kertoo lihaksien voimasta paljon enemmän. Etenkin kyykky joka ei ole hutiloiden vauhdilla tehtävä liike vaan kyykyn kuuluu olla hallitun rauhallisesti tehty liike.

Sisältö jatkuu mainoksen alla