Kuva: <span class="photographer">Jani Laukkanen</span>
Kuva: Jani Laukkanen

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimon olo koheni, kun hän pari vuotta sitten vaihtoi pihvit kasvisruokaan. Uusi vaiva uniapnea paljastui, kun mies hakeutui nenäverenvuotojensa takia lääkäriin. 

Kymmenen vuoden takainen sydäninfarkti herätti kansanedustaja, yrittäjä Harry "Hjallis" Harkimon, 66, tajuamaan, ettei hän ole kuolematon.

– Paikka ei ollut paras mahdollinen: olin poikieni kanssa Etelä-Afrikassa safarilla, eikä sinne saanut villieläinten takia ajaa ambulanssilla eikä helikopterilla. Muistan hirveän kylmän hien, en saanut henkeä. Kesti lopulta 12 tuntia ennen kuin pääsin hoitoon. On melkoinen ihme, että olen ylipäätään hengissä. Kamalinta oli se, että lapset joutuivat pelkäämään isänsä kuolemaa.

Hjalliksella oli siis hyvä syy elämäntaparemonttiinsa. Se alkoi lenkkeilyllä ja rustaamalla ruokavaliota terveellisemmäksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Pudotin painoani 83 kilosta 77 kiloon. Painan saman verran nytkin. Syön loppuelämäni kolesterolilääkettä ja käytän verta ohentavaa lääkitystä, mutta muutoin sydänkohtaus ei enää vaikuta elämääni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Kasvissyöjänä voin paremmin"

Kaksi vuotta sitten Hjalliksen elämäntavoissa koitti uusi vaihe, kun hän ryhtyi kasvissyöjäksi.

Syy ei ollut ideologinen.

– Huomasin yksinkertaisesti voivani paremmin kasvisruoalla. Teen joka aamu smoothien, johon laitan banaania, ananasta, mandariineja, viinirypäleitä ja jogurttia. Eduskunnan ruokalassa otan kasvisvaihtoehdon ja kokkaan iltaisin kotona itselleni ja 15-vuotiaalle pojalleni kasvisruokia. Bravuurini on kukkakaaligratiini.

"Nenäverenvuoto paljasti uniapnean"

Hjalliksella on hyvät unenlahjat. Hän nukahtaa heti, kun painaa päänsä tyynyyn. Unilääkettä hän ei ole tarvinnut kuin kymmenisen kertaa elämässään.

Jokin aika sitten paljastui kuitenkin nukkumiseen liittyvä vaiva — uniapnea.

– Menin lääkäriin jatkuvien nenäverenvuotojen takia, ja sain samalla lähetteen uniapneatutkimuksiin. Käytän nyt suuhun yöksi laitettavaa kiskoa, jonka pitäisi helpottaa oireita.

"Teenaan salilla kolme kertaa viikossa" 

Nykyisin Hjallis huolehtii kunnostaan treenaamalla kolmesti viikossa personal trainerin kanssa kuntosalilla. Hän kävi viime keväänä verikokeissa, joissa huomattiin, että sokeriarvot olivat korkealla.

– Laihdutin muutaman kilon lisäämällä juoksulenkkejä, ja arvojen nousu pysähtyi. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, että minun on kerrytettävä lihasmassaa, jotta en saa diabetesta. Se on hyvä motivaattori treenata.

Lue lisää Hjallis Harkimon terveystunnustuksista Hyvä terveys -lehden numerosta 1/2020!

Ainoastaan hiilihydraattien kokonaismäärällä on merkitystä, koska niistä yksikään gramma ei mihinkään häviä. Se, että muuttuuko se hiilihydraatti (ns. hitaat ja nopeat) tunnin päästä glukoosiksi vai 3 tunnin päästä ei ole mitään merkitystä, vaikka näin meille on valehdeltu jo iät ja ajat mm. virallisen tahon puolelta. Tavan kansa kuluttaa hyvin vähän hiilihydraatteja päivässä ( alle 150 grammaa) ja näinollen loppu muuttuu rasvaksi elimistöön ja lopulta rasvoittaa myös maksan. Näin ihminen lihoo ja sairastuu. Sokereissa hiilihydraattia on 100 %, viljoissa 70 %, muissa kasvikunnan tuotteissa alle 15 % sekä maidossa alle 5 %. Siitä voi jokainen laskea, mitä suuhunsa lappaa, jos mieli pysyä terveenä.

  • ylös 30
  • alas 12

Useimpien oireiden (sairauksien?) taustalla on insuliiniresistenssi ja ravintoaineiden puutos, joita länsimainen lääketiede hoitaa haitallisilla lääkkeillä, jotka aiheuttavat oireiden pahentumista, ei parantumista.

Tällaisia oireita ovat mm.

rasvamaksa
uniapnea
huonot kolesteroliarvot
tyypin 2 diabetes
korkea verenpaine
matala-asteinen tulehdus
sydän- ja verisuonitaudit
lihavuus
unihäiriöt
mielialahäiriöt
sisäelinrasva
osteoporoosi
muistisairaudet
monet syövät

jne ...

Antakaa itsellenne mahdollisuus hyvään elämään ilman haitallisia lääkkeitä.

  • ylös 30
  • alas 10
Sisältö jatkuu mainoksen alla