Kuva: <span class="photographer">Mikko Hannula</span>
Kuva: Mikko Hannula

Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva, 57, ei jossittele vaan keskittyy siihen, mihin voi vaikuttaa. Kotona hän rentoutuu imuroimalla.

Suomen jalkapallomaajoukkueen Huuhkajien päävalmentaja Markku "Rive" Kanerva lenkkeilee ja pelaa golfia kun ehtii, mutta rentoutuksesta käyvät yllättäen myös kotityöt: Markku pitää etenkin imuroimisesta.

– Imurinvarressa hurinaa kuunnellessa funtsin juttuja. Pölyjen pyyhkiminen ei innosta yhtä paljon, hän sanoo.

Kotitöiden jakaminen tasapuolisesti on Markulle tärkeää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Hoidan meillä yleensä kauppareissut, ja kokkaan mielelläni. Varsinkin, kun vaimo ensin ovelasti kehuu taitojani. Teen kyllä aika makoisaa kasvissosekeittoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Olen pukukoppieläin"

Pitkän päivän jälkeen Markun takki on usein aika tyhjä, mutta pienet päikkärit auttavat.

– Lomailijana olen kyllä surkea. Nykyisessä työssäni pisin vapaa on kestänyt 12 päivää putkeen. Työni takia ovat perheen lomamatkat ja mökkeilykin jääneet. Matkan suunnittelu Bora Boralle on yhteinen vitsimme ja samalla haave.

Luokanopettajaksi aikoinaan opiskellut valmentaja uskoo, että taustasta on ollut hyötyä hänen nykyisessä tehtävässään.

– Sain työkaluja ainakin ryhmien hallintaan ja palautteen antamiseen. Mutta pukukoppieläin olen varmasti loppuelämäni, jalkapallo tuo jännitystä ja sisältöä elämään.

Hommat hoitumaan

Aktiivisuuskello on Markun hyvä kaveri. Se ja älysormus ohjaavat pitkälti hänen päivänsä toimintaa. Kavereita on muutenkin aika paljon.

– Onni on läheinen ystäväpiiri, jolle voi kertoa huolensa. Oppikouluajoilta säilyneet ystävyyssuhteet ovat rikkaus ja voimavara.

Jalkapallon maailmassa Markku on oppinut suhtautumaan asioihin niiden vaatimalla tavalla. Hänen tapanaan on analysoida tilanteet ja hyväksyä realiteetit.

– Tärkeintä on keskittyä siihen, mihin voi vaikuttaa. Asiat järjestyvät ennemmin tai myöhemmin. Itsestään ei silti mitään tapahdu vaan pitää toimia niin, että hommat hoituvat.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehden Terveystunnustaja-juttusarjassa. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla