Kuvat
Shutterstock
Raapustelu voi auttaa seuraamaan tapahtumia ympärillä.
Raapustelu voi auttaa seuraamaan tapahtumia ympärillä.

Monet tieteilijät ja taiteilijat kertovat, että he ovat saaneet parhaat ideansa ikävystyneisyyden tilassa, mutta joskus tylsistyminen  voi olla hengenvaarallista.

Ideat vaativat aikaa

Yhdysvaltalais-italialainen tutkijaryhmä kävi läpi noin 6 000 tutkimus- ja kehittämishanketta. Keskeisin tulos oli, että hyvät ideat tarvitsevat syntyäkseen riittävästi aikaa.

Varsinkin kaupallisiksi tuotteeksi asti kehittyneet ideat olivat hyötyneet asiantuntijoiden rentoutumisesta, haaveilusta ja suoranaisesta tylsyyden tunteesta.

Myös empiirisissä tutkimuksissa on osoitettu, että lopen pitkästyneet koehenkilöt keksivät muita kekseliäämpiä käyttötarkoituksia esimerkiksi ihan tavallisille tavaroille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Raapustelu ei riko rauhaa

Tutkijoiden mukaan tylsistyneet aivot eivät suinkaan lepää, vaan ne pyrkivät torjumaan ikävää tunnetta etsimällä uusia virikkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Raapustelu käy siihen mainiosti, sillä se taikoo esiin juuri sopivan määrän ylimääräistä stimulaatiota. Samalla vapaana olevat aistisi kykenevät seuraamaan tapahtumia ympärilläsi.

Varo kuitenkin apatiaa

Lievä pitkästyminen on meille hyväksi, mutta jos se jatkuu riittävän pitkään, tunne muuttuu vähitellen lähes sietämättömäksi. Lopulta ihminen vajoaa saamattomuuden tilaan, joka voi lähestyä jopa masennusta.

Tutkijoiden mukaan tylsistyminen onkin kehittyvä tila, joka voi pahimmillaan johtaa apatiaan.

Kuljetus- ja teollisuusalan työntekijät potevat eniten tylsistymistä työssään, paljastaa Työterveyslaitoksen ja Utrechtin yliopiston laaja tutkimus.

Joissakin ammateissa pitkästyminen voi olla jopa hengenvaarallista: jos vaikkapa lennonjohtaja vaipuu tylsyyteen, hän voi vahingossa aiheuttaa suuronnettomuuden.

Asiantuntija: Juha T. Hakala kasvatustieteiden professori, Jyväskylän yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Ei enää ikävystymistä

Ikävystymiseen tepsii, kun löytää jotain itselleen mieluista toistuvaa tekemistä. Itse esimerkiksi alan usein käydä läpi vuoden aikana kertyneitä valokuvia ja alan mielessäni suunnittella niistä seuraavaa kuvakirjaa (https://www.dekoa.fi/kuvakirja/ on paras). Vaikka tuo on tavallaan tylsää, niin se voittaa aina täydellisen ikävystymisen ja valokuvia kuvakirjaan valitessa tulee tehtyä myös jotain hyödyllistä :)

  • ylös 10
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla