Kuvat
Shutterstock
Aivojen lepo on sitä, että ei olla tietoisesti aktiivisia, vaan oleillaan vain. Katsellaan vaikka takkatulta tai kimalaisen lentoa.
Aivojen lepo on sitä, että ei olla tietoisesti aktiivisia, vaan oleillaan vain. Katsellaan vaikka takkatulta tai kimalaisen lentoa.

Luovuustutkijoiden mukaan tylsyyden kokemuksessa voi muhia upean idean itu.

KAIVELETKO TASKUSTASI älypuhelimen, kun odottaminen kassajonossa tai liikennevaloissa kestää mielestäsi liian kauan?

Ei kannattaisi, sillä aivosi tarvitsevat myös pitkästymisen hetkiä.

– Tylsyys on äärimmäisen vastenmielinen tila, ja lähtökohtaisesti ihminen koettaa pyristellä siitä pois. Nykyisin se on entistä helpompaa: aina on pelastaja lähellä, jos vain akussa on virtaa, kärjistää kasvatustieteiden professori, filosofi Juha T. Hakala.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivojemme läpi kulkee joka päivä valtava määrä informaatiota. Hakala korostaa, että sen vastapainoksi tarvitaan myös hitaan ajan hetkiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Aivojen lepo on sitä, että ei olla tietoisesti aktiivisia, vaan oleillaan vain. Katsellaan vaikka takkatulta tai kimalaisen lentoa.

Yhteys alitajuntaan

Hakala on kirjoittanut kokonaisen kirjan siitä, miksi pitkästymistä kannattaisi sietää nykyistä paremmin. Tylsyyden ylistykseksi nimetyn kirjan alaotsikko kiteyttää syyn: ikävystyneisyys on luovuuden alku.

– Luovuuden tutkijat ovat puhuneet siitä, että tapahtumattomuuden kokemuksessa voi muhia uuden itu. Kun tuntuu, että ei tapahdu mitään ja on tylsää, alitajunnasta pääsee tietoisuuden puolelle ajatuksia, jotka eivät sinne muuten pääsisi, hän kuvailee.

Jos aivot ovat jatkuvasti aktiivisen toiminnan tilassa, tietoisuuden puolelle pääsee vain ”järkeviä” ajatuksia – ja monet uudet oivallukset jäävät syntymättä.

Ruutuaika myös aikuisille

Juha Hakala kehottaa meitä havahtumaan siihen, mitä älypuhelimet ja jatkuva ”somettaminen” tekevät aivoillemme. Ehkäpä aikuisten tulisi määrätä ruutuaika myös itselleen, ei vain lapsilleen.

– Kun tunnet itsesi tylsistyneeksi, älä säikähdä äläkä pakene, vaan opettele käsittelemään sitä tunnetta. Kuten eräs nobelisti viisaasti sanoi: ikävystyneisyys on ikkuna äärettömyyteen, mutta myös kutsu kuunnella omaa sisäistä puhetta, Hakala

summaa. ◆

Asiantuntija: Juha T. Hakala kasvatustieteiden professori, Jyväskylän yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla