luovuus unelmointi päiväunet kävely
Kuva Shutterstock

Luova ratkoo arjen ongelmat vaivattomasti. Kyky ei ole taiteilijoiden yksinoikeus, vaan jokainen voi vetreyttää aivonsa kekseliäämmiksi. Samalla onnellisuus lisääntyy, stressi lievittyy ja uni syvenee.

Ylös tuolista

Kävely lisää tutkitusti luovuutta. Kevyt tai kohtalaisesti kuormittava liikunta vilkastaa hermoyhteyksiä ja lisää niiden muovautuvuutta. Yksi hyötyjistä on hippokampus, jota tarvitaan oppimisessa ja muistamisessa. Tärkeintä on nousta tuolista: jo pelkkä seisominen kokouksen aikana voi lisätä ideoita.

Haaveile ja seurustele

Muistojen kaivelu ja tulevaisuuden kuvittelu virittävät aivot uudelle taajuudelle. Haaveilu on abstraktia ajattelua, joka irrottaa mielen nykyisyydestä ja konkreettisista ongelmista. Se tarjoaa uuden näkökulman, joka ruokkii kekseliäitä ideoita.

Sosiaalisuus toimii samalla periaatteella: kun samastumme toisen ihmisen näkökulmaan, irtaannumme samalla omasta, tutusta ajattelutavastamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Laiskottele välillä

Kun työelämän vaatimukset kasvavat, aivojen sietokyky venyy äärimmilleen. Monien asiantuntijoiden mukaan on mahdotonta olla samanaikaisesti tehokas ja luova. Stressi vähentää verenkiertoa aivojen luovuus- ja ajattelukeskuksissa etuaivokuorella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tauota siis työtäsi säännöllisesti ja uskalla pyytää helpotusta. Innovaatiot vaativat aikaa. Kohtuus on parasta, sillä liika laiskottelukin on omiaan tappamaan luovuuden.

Nauti pikatirsat

Kunnon yöunien jälkeen pitkään vaivannut pulma voi tuntua ratkeavan kuin itsestään. Luovuutta kaipaavan ei ehkä tarvitsekaan ummistaa silmiä koko yöksi, vaan jo kymmenen minuutin tirsat voivat parantaa ongelmanratkaisukykyä.

Erään teorian mukaan kevyt NREM-uni lisää aivojen assosiatiivisten alueiden aktiivisuutta. Tirsat siis saavat aivot yhdistelemään ideoita uudella tavalla. Pikatorkut voi ottaa turvallisesti vaikka kesken työpäivän, sillä niiden jälkeen virkoaa nopeasti takaisin työkykyiseksi.

Asiantuntija: Jussi T. Koski, kasvatustieteen tohtori Creleco Oy.

Kokeile luovuusharjoitusta

Valitse lähiympäristöstäsi umpimähkään jokin esine. Kirjoita tai pohdi sille mielessäsi viisi mahdollisimman erilaista käyttötarkoitusta. Ammenna ideoita esineen muodosta, väristä, materiaalista, tuoksusta ja painosta. Valitse sitten toinen esine ja keksi sille kymmenen käyttötapaa. Jatka näin. Pyri hyväksymään kaikki mieleen juolahtavat ideat varauksetta, arvottamatta niitä hyviksi tai huonoiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla