Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan kauniisti. Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa niin että iho puhdistuu paremmin kuin suihkussa. Saunalla on myös hyviä vaikutuksia terveyteen.

Totta vai tarua saunasta. Vastaajana Suomen Saunaseura ry:n puheenjohtaja Lasse Viinikka.

1. Useimmat sydän- ja verisuonisairauksia potevat voivat saunoa turvallisesti.

Oikein. Vaikka pulssi kiihtyy saunassa huomattavasti, verenkiertoelimistön kokonaisrasitus on vain yhtä suuri kuin reippaasti kävellessä. Tämä johtuu siitä, että verisuonet laajenevat saunan lämmössä ja veren virtausvastus pienenee. Jos sydänpotilas pystyy kävelemään vaivatta, hän voi yleensä saunoa turvallisesti, kunhan välttää yltiöpäistä löylynottoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos sairaus estää normaalin kävelyn, on saunankin kanssa oltava varovainen.
Uusimpien tutkimusten mukaan sauna jopa lievittää sydämen toiminnanvajaudesta kärsivien oireita. Syynä on todennäköisesti juuri sydämen työn helpottuminen verisuonien laajenemisen vuoksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Useimmilla ihmisillä verenpaine laskee saunassa. Verenpainepotilaat voivat yleensä saunoa turvallisesti, mutta esimerkiksi beetasalpaajalääkitystä saavien kannattaa olla varovaisia: heillä verenpaineen lasku voi olla haitallisen suuri.

2. Saunominen laihduttaa.

Väärin. Saunassa elimistöstä tosin poistuu nestettä ja paino tilapäisesti laskee. Se palaa kuitenkin entiseen lukemiin, kun saunoja on sammuttanut janonsa.

3. Saunoja menettää niin paljon nestettä ja suoloja, että niiden korvaaminen vaatii erityistoimia.

Väärin. Tavallisen saunomisen aikana hikoillaan runsas puoli litraa. Saunahiki ei ole erityisen suolaista, joten nestettä lähtee suhteellisesti enemmän kuin suoloja. Tavallinen vesi tai vähän suolaa sisältävä mineraalivesi korvaavat hyvin saunan aiheuttaman nestehukan. Janon tunne kertoo, miten paljon nestettä pitää nauttia.

4. Avantouinnin kaltainen raju vilvoittelu on vaarallista saunomisen yhteydessä.

Väärin ja oikein. Kun runsaasta sadasta asteesta hyppää nolla-asteiseen veteen, elimistö joutuu melko kovalle rasitukselle. Verenpaine nousee nopeasti ja sydämen rytmissä tapahtuu muutoksia. Terve elimistö kestää tämänkin, kuten saunomisen yhteydessä avantouintia harrastavat hyvin tietävät. Avantoon ei silti kannata hypätä löylyistä aivan suoraan, sillä jo muutaman minuutin vilvoittelu ulkoilmassa ennen uintia vaimentaa elimistön reaktioita.

Rytmihäiriöiden vaara kasvaa, jos avantoon menee pää ja kasvot edellä.
Sydän- ja verisuonitautipotilaille meno saunasta avantoon saattaa olla vaarallista. Heidän kannattaa keskustella asiasta lääkärinsä kanssa ennen harrastuksen aloittamista tai sen jatkamista sairastumisen jälkeen.

5. Pienetkin lapset voivat saunoa vaaratta.

Oikein , kunhan tietyt asiat otetaan huomioon. Kun lapsi pystyy ilmaisemaan pahan olonsa niin, että vanhemmat ymmärtävät viestin, hän voi saunoa turvallisesti. Vanhempien on myös toimittava välittömästi lapsen olon mukaan.
Suomalaiset lapset pääsevät saunaan keskimäärin 4,5 kuukauden iässä, eikä siitä näytä olevan mitään haittaa.

Lapset kuitenkin kestävät lämpöä huonommin kuin aikuiset, joten heidän on hyvä istua alemmalla lauteella ja löylytellä lyhyempiä aikoja. Lasta ei saa painostaa olemaan löylyssä kauemmin kuin hän haluaa. Esimerkiksi kymmenen minuuttia 70 asteen lämmössä on monelle 2–5-vuotiaalle liian kova rasitus.

6. Iho tulee saunassa puhtaammaksi kuin pelkässä suihkussa.

Oikein. Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa, ja kun lopuksi vielä peseydytään perusteellisesti, iho puhdistuu tavallista suihkua paremmin. Sen sijaan hunajan, mudan tai kurkkuviipaleiden levittäminen iholle ei puhdistumista edistä – pikemminkin päinvastoin.

7. Suojaamattomilta lauteilta voi saada sukupuolitaudin.

Väärin. Kuumat ja kuivat lauteet ovat pieneliöille huono kasvuympäristö. Taudit eivät leviä lauteiden kautta, joten saunassa käynti ei kelpaa selitykseksi sukupuolitautitartunnalle. Laudeliinan eli lauteisen käyttö on suositeltavaa, koska se estää hien ja iholta irtoavan lian imeytymisen lauteisiin. On myös miellyttävää, kun lauteet eivät tunnu liian kuumilta.

Saunojen ja etenkin pesuhuoneiden lattioilla sienet, virukset ja muut pieneliöt viihtyvät ja saattavat aiheuttaa jalkoihin silsa- tai syylätartuntoja. Saunatilojen lattiatkin pitäisi pestä säännöllisesti ja huolehtia siitä, että ne kuivuvat kunnolla saunomiskertojen välillä.

8. Säännöllinen saunominen ehkäisee flunssaa.

No jaa. Monet saunojat ovat siitä vakuuttuneita, ja jonkin verran on tieteellisiäkin tuloksia näkemystä tukemassa. Näissä tutkimuksissa on kuitenkin sen verran heikkouksia, että tiukka näyttöön perustuvan lääketieteen kannattaja ei voi – ainakaan vielä – hyväksyä väitettä.

9. Sauna lievittää astman oireita.

Oikein. Saunan lämpö rentouttaa keuhkoputkiakin ja helpottaa siten monien astmapotilaiden hengitystä. Jos astmaan liittyy koivuallergia, koivuvihta kannattaa korvata jollakin muulla. Tammi on hyvä vaihtoehto, ellei nahka siedä katajaa.

10. Saunakalja kannattaa ottaa vasta saunan jälkeen.

Oikein. Humalassa saunominen lisää tapaturma-alttiutta ja äkillisten sairauskohtausten vaaraa. Saunakuolemia tapahtuu maassamme muutama kymmenen vuodessa – hyvin vähän, kun ottaa huomioon, kuinka paljon Suomessa saunotaan. Silmiinpistävää kuitenkin on, että erittäin suurelta osalta saunaan kuolleista löytyy verestä alkoholia.

Saunakalja tai pari saunomisen aikanakaan tuskin aiheuttaa suurta vaaraa, mutta jos alkoholia aikoo nauttia runsaammin, se kannattaa tehdä vasta saunan jälkeen.

11. Sauna auttaa nivelreuman oireisiin.

Oikein. Monien nivelreumapotilaiden oireet helpottuvat saunassa, mutta joillakin kivut saattavat pahentua seuraavana päivänä.

12. Sauna kaunistaa.

Oikein. Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan. Sauna rentouttaa ja tuo hyvän olon. Punaposkinen hyvinvoiva ihminen on kaunis.

13. Ennen vanhaan sauna oli hygieenisin paikka synnyttämiseen.

Oikein. Sauna oli maaseutuoloissa hyvä synnytyspaikka. Se oli rauhallisesti syrjässä ahtaiden asuntojen väenpaljoudesta, siellä oli saatavissa lämmintä vettä ja lauteet olivat todennäköisesti koko maaseutuyhteisön hygieenisin sisätila.

14. Jos sauna, viina ja terva eivät auta, on tauti kuolemaksi.

Väärin. Kansanperinnekään ei ole aina oikeassa. Nykylääketieteellä on tarjota suuri valikoima sananlaskun kolminaisuutta tehokkaampia hoitoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla