Oppimisvaikeudet eivät haittaan vain lapsuudessa ja nuoruudessa vaan läpi elämän. Vaikka niitä oppisikin kompensoimaan omilla tavoilla, apua kannattaa hakea.

Olen kirjoittanut työkseni tietokoneella, mutta koneen toimintojen oppiminen ja muistaminen on hankalaa: esim. tekstin kopiointi, siirto sekä sarakkeiden ja numerointien teko excelistä puhumattakaan.

Visuaalinen hahmotuskykyni on hyvä, ja otan hyviä valokuvia. Ongelmia on aina ollut matematiikassa, joukkuepeleissä ja käsitöissä. Piirtäminen oli koulussa kivaa, mutta piirrokset huonoja. Nyt erittäin aikuisena ihmettelen, miksi teknisten taitojen oppiminen on vaikeaa, vaikka yritän. En saa kokonaisuutta hahmotettua esim. tietokoneestani, vaan hukun kaikkiin nippeleihin ja lukemattomiin mahdollisuuksiin. HELP ME!

Asiantuntija vastaa:

JOS ASIA on vaivannut sinua aina ja koet ongelman suureksi siihen nähden, miten käsittelet tietoa muuten, kyse voi olla niin sanotusta oppimisvaikeudesta. Oppimisvaikeuksilla tarkoitetaan henkilön lahjakkuuteen ja koulutustasoon nähden selkeitä, neurogisperäisiä ongelmia tietyissä toiminnoissa. Nämä vaikeudet eivät johdu sairauksista tai vammoista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

YLEISIMPIÄ ovat lukemisen ja kirjoittamisen pulmat, mutta myös tarkkaavuudessa, motoriikassa ja näönvaraisessa eli visuaalisessa hahmottamisessa voi olla ongelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Visuaalisen prosessoinnin vaikeudet ilmenevät suuntien, suhteiden, yksityiskohtien tai kokonaisuuden hahmottamisen hankaluuksina tai vaikeutena muistaa näönvaraista informaatiota. Abstraktilla tasolla ne voivat haitata matemaattista päättelyä ja syy-seuraussuhteiden mieltämistä.

KÄYTÄNNÖSSÄ visuaalisen tiedonkäsittelyn ongelmat vaikeuttavat esimerkiksi karttojen lukemista, reittien löytämistä, laitteiden toimintamekanismien ymmärtämistä sekä kaavioiden ja kuvien tulkitsemista.

Hahmottamisen ongelmiin voi liittyä visuomotorisia vaikeuksia, jotka häiritsevät silmän ja käden yhteistyötä vaativia tehtäviä kuten käsitöitä ja askartelua.

OPPIMISVAIKEUDET eivät ole haitaksi vain lapsuudessa ja nuoruudessa, vaan voivat hankaloittaa arkea, opiskelua ja työntekoa läpi elämän. Niistä kärsivä saattaa oppia kompensoimaan hankaluuksiaan eri keinoin.

Se auttaa selviytymään, mutta kuluttaa henkisiä voimavaroja. Muun muassa siksi kyseiset vaikeudet voivat altistaa työuupumukselle, masennukselle ja muille mielenterveyshäiriöille.

Oppimisvaikeutta epäiltäessä kannattaa hakeutua psykologisiin tutkimuksiin, joita tekevät eri toimipaikoissa työterveys-, kuntoutus-, opinto- ja neuropsykologit.

Työterveyshuolto on sopiva taho tutkimaan asiaa etenkin silloin, kun vaikeudet vaikuttavat työkykyyn.

Oppimisvaikeuksien tunnistaminen on tärkeää, jotta voi vapautua tiedonkäsittelyn ongelmien aiheuttamasta hämmennyksestä ja ajatuksia kenties vaivanneesta kuvitelmasta, että olisi laiska tai tyhmä – sillä niistä nämä vaikeudet eivät johdu.

NÄIN ETEENPÄIN

➤ OTA YHTEYTTÄ työpaikkasi työterveyshuoltoon ja selvitä, miten päästä psykologin arvioon.

➤ TUTKIKAA lääkärin ja psykologin kanssa, johtuuko pulmasi oppimisvaikeudesta vai muusta. Pohtikaa keinoja, joilla helpottaa työntekoa tiedonkäsittelyn ongelmien kanssa.

➤ JOS VAIKEUDET ovat selvästi työkykyä haittaavia, mukaan kannattaa ottaa esimies.

 

Sanna Aulankoski

psykologi ja psykoterapeutti

Kysy psykologilta

Lähetä kysymys Hyvän terveyden psykologeille Sanna Aulankoskelle ja Mikael Saariselle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla