Kiireisen sormijumppa sopii kaikille ja auttaa ranteen ja käden kivuissa. Yllättävä tekijä rasitusvammoissa on liian vähäinen nukkuminen.
Sormet tuntuvat kömpelöiltä, puuduttaa ja kihelmöi.
Ranteen ja käden kivut syntyvät lähes poikkeuksetta käden yksipuolisesta kuormittamisesta. Monissa ammateissa rakennuksilla, asennushommissa, siivousalalla tai kaupassa joutuu taiteilemaan haastavissa ja staattisissa, usein samankaltaisina toistuvissa asennoissa.
Myös työskentely tietokoneella kasvattaa ranteen ja käden jännityksiä.
Nuku enemmän, liiku enemmän
Käsien rasitusvammoihin tepsii niin fysioterapia kuin työtapojen muuttaminen. Usein auttaa jo simppeli mutta säännöllinen sormijumppa.
Yllättäen tärkeä tekijä erilaisissa rasitusvammoissa on liian vähäinen nukkuminen. Unen puute heikentää elimistön, myös käsien kudosten, palautumista.
Lisää jähmettää se, että spontaani liikkuminen on vähentynyt. Muutama vuosikymmen sitten harrastimme vähemmän liikuntaa, mutta liikuimme enemmän, nykyään on päinvastoin. Vain pieni osa ihmisistä täyttää terveysliikunnan vaatimukset, kaksi ja puoli tuntia reipasta liikuntaa viikossa.
Säännöllinen liikunta, kuten reipas kävely, vilkastuttaa käsienkin verenkiertoa. Arkiliikunta on helpoin tapa elvyttää kangistunutta kehoa.
Pidä taukoja
Vaikka älylaitteet rasittavat erityisesti käsiä ja ranteita, niiden käyttöä ei kannata demonisoida. Tärkeintä on se, miten niitä käyttää. Tietokoneen tai kännykän ääreen käpertyneen on hyvä pitää taukoja noin tunnin välein.
Nouse edes ylös ja kävele työpöydän ympäri! Tauottaminen tukee myös keskittymiskykyä.
Ergonomiset apuvälineetkin ovat hyviä. Moni on siirtynyt jo perinteisestä tietokonehiirestä levyhiireen tai hiiriohjaimeen. Näin ylävartalo ei kuormitu ja hiirtä voi käyttää molemmilla käsillä. Kokeilemisen arvoinen on myös säädettävä työpöytä.
Kiireisen sormijumppa sopii kaikille:
Ojenna sormet ja purista nyrkkiin tai vie peukalot ja pikkusormet yhteen. Liike parantaa ranteen verenkiertoa, lievittää turvotusta ja vahvistaa ympäröiviä lihaksia.
Harjoitus kannattaa tehdä 2–3 kertaa päivässä noin 15 sekuntia kerrallaan.
Muista, että vastaliike on lääke
- Liike on lääke käden rasitusvammoihin. Nyrkkisääntö on se, että liikkeet kannattaa tehdä kivun sallimissa rajoissa. Mikään liike ei saa sattua.
- Sopiva rasitus ja vastaliikkeet ovat parasta hoitoa. Jos joutuu pitämään paljon käsiä kohoasennossa, vastaliike on laskea kädet.
- Kinesioteippaukset usein helpottavat oloa. Silloin ranne ei pääse asentoihin, joissa se rasittuu ja kipu voi yltyä.
Asiantuntijat kirurgian ja käsikirurgian erikoislääkäri Mark Rawlins sekä työfysioterapeutti Antti Pursio.
Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.