Kuvat
Shutterstock

Elämä jauhaa samaa rataa eikä mikään enää tunnu miltään. Olisiko ero oikea vaihtoehto? Vai kannattaisiko tunteet etsiä esiin?

Siinä se taas istuu. Tuijottaa mykkänä tai kännykkää. Ei se puhu eikä pussaa.Tuonko kanssa pitäisi loppuelämä jaksaa? Keskinäistä kipinää ei ole miesmuistiin koettu. Onko tämä normaalia?

Perheneuvoja Saija Falck nyökkää. Vastaavia tapauksia hän kohtaa säännöllisesti: parisuhteita, joissa tunteet tuntuvat kadonneen.

– Parista ainakin toinen sanoo, ettei ole enää tunteita. Mutta kun asiaa tutkitaan, käykin ilmi, että tunteita on ihan valtavasti, mutta niitä ei uskalleta kertoa eikä ilmaista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samaa mieltä on perheneuvoja Jukka Salomäki:

– Takana voi olla pitkä ketju hylkäämisiä ja torjumisia. Ihminen on pettynyt niin monta kertaa, että tunteetkin alkavat kadota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Jos pitkään painaa alas omat tarpeensa, se vaikuttaa väistämättä myös tunne-elämään, Falck jatkaa.

Arkinen esimerkki on naisen suunnittelema jumppa. Jos mies myöhästyy jatkuvasti lapsenhoitovuorolta, ja jumppa jää väliin, onko helpompaa tyytyä tilanteeseen vai käynnistää riita joka keskiviikko? Jos joka menosta on käytävä taistelu, on helpompi käpertyä kuin puolustautua.

Liian kiltti kerää kaunaa

Vaikka näennäisesti alistuisi kohtaloonsa, tunteet kuitenkin jäävät pinnan alle. Pettymys, jota ei pureta, varastoituu. Kiukku siitä, että omat toiveet taas ohitettiin, jää jäljelle.

Raivo, kun toinen ei kuule eikä ymmärrä, elää mielessä.

Kun kokemuksia tulee kymmeniä, katkeruuskin alkaa nousta pintaan.

– Puhumattomat tunteet voivat tulla esiin vuosien takaa. Ihminen kertoo tilanteesta 10 vuotta sitten, kun hän yritti selittää ja puhua, mutta toinen ei kuunnellut, Falck kertoo.

– Olemmeko me naiset joskus turhan nössöjä, kun emme osaa pitää puoliamme? Vai pidämmekö lasten hyvinvointia ja perhettä itseämme suuremmassa arvossa? Falck kysyy.

– Jos toisen tahto on nujerrettu, hänen on vaikea ilmaista omia toiveitaan ja tarpeitaan. Se voi johtaa lopulta masennukseen, Salomäki vastaa.

Tossun alla tai taivasalla

Jokainen parisuhde on luonnollisesti erilainen eikä nainen ole aina se, joka alistuu. Yhtä yleistä lienee eläminen vaimon vahvan tahdon mukaan.

Jos toisella on ehdoton käsitys siitä, miten elämää pitää elää, toisen vaihtoehdot ovat vähissä. Moni mies elää mieluummin ”tossun alla” kuin taivasalla.

Salomäki kehottaa katsomaan kodin perintöä. Toinen voi tulla kodista, jossa lämpöä, puhumista ja toisen huomiointia on aina arvostettu, toinen taas perheestä, jossa työ ja tekeminen on ollut rakkauden mitta. Tunteilua on pidetty lapsellisena.

Ainakin vanhemmasta sukupolvesta löytyy edelleen ihmisiä, jotka eivät ole oppineet ymmärtämään tunteiden ja tarpeiden merkitystä.

– Kaikilla ei ole kykyä tutkia omaa osuuttaan ristiriidoissa ja korjata sen pohjalta käytöstään. Puuttuu kyky itsereflektioon, Falck sanoo.

Tärkeää parisuhteen toimivuuden kannalta olisi ymmärtää kumppanin erilaisuus ja sallia toisen kasvu omaan suuntaansa. Pattitilanteessa ollaan silloin, kun toinen vaatii, että on elettävä hänen toiveidensa mukaisesti.

Älä jätä epäreilusti

Johtuupa eroajatus mistä tahansa, Saija Falck kehottaa ottamaan sen heti esille, jotta asioista voitaisiin ajoissa keskustella.

– Nopea lähteminen on epäreilua, koska se ei anna toiselle mahdollisuutta selvittää asioita. Falck pohtii.

– Myös vanhemmuus toimii paremmin, jos erosta on kyetty yhdessä keskustelemaan.

Onko tilanteita, joissa eron pohtiminen on paikallaan?

– Jos on selvää, että tässä parisuhteessa minun syvimmät tunteeni ja tarpeeni eivät tule tyydytetyiksi enkä minä tule itsenäni nähdyksi, parisuhteen edellytykset ovat heikot. Tilannetta voi vielä yrittää korjata, jos molemmilla on motivaatio siihen, Salomäki vastaa.

Asiantuntijat: Saija Falck, perheneuvoja, ja Jukka Salomäki perheneuvoja, Kirkon perheasiain neuvottelukeskus.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen alla