Tunteiden pakonomainen tarkkailu voi myös olla etäännyttävä ansa.
Tunteiden pakonomainen tarkkailu voi myös olla etäännyttävä ansa.

Jos mikään ei enää tunnu miltään tai tuntuu jopa pahalta, syy ei aina löydy parisuhteesta.

Masennus vie mielkkyyden

Olotila "mikään ei tunnu miltään” voi myös johtua masennuksesta. Tuolloinhan ilo ja mielekkyys katoavat elämästä, myös parisuhteesta.

Mutta mistä masennus sitten johtuu? Mitä sitä ennen on tapahtunut? Ymmärtääkö puoliso, missä tilanteessa toinen mielessään menee? Onko kyseessä rakkauden loppuminen vai elämän ilon loppuminen.

Jos ihminen on menettänyt elämässään jotain tärkeää, kuten työn, vanhemmat, harrastuksensa tai haaveensa, mieliala laskee. Terveysvaikeudet ja sairaudet tappavat ilon. Luonnollisesti se heijastuu parisuhteeseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Masennus olisi hyvä hoitaa ennen kuin eroa ryhdytään harkitsemaan. Jos masennusta epäillään, niin silloin kannattaa jarrutella eropäätöksen kanssa, perheneuvoja Saija Falck painottaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla


Ethän ole tunnenarkkari?

Tunteiden laimeneminen on osa normaalia elämää. Kuka edes kestäisi alun hullaantumista ja kiihkeää kaipuuta vuosikausia?

– Tunteet laimenevat vuosien mittaan ja niiden kuuluukin tasaantua. Raivokkaasti riiteleviä pareja tapaa harvemmin yli 60-vuotiaiden joukossa, perheneuvoja Jukka Salomäki naurahtaa.

– Tunteita ei voi aina olla. Olemmeko me tunnenarkkareita, jos koko ajan täytyy tuntua joltakin? Falck kysyy.

Tunteiden pakonomainen tarkkailu voi myös olla etäännyttävä ansa. Älykäs ja tiedostava ihminen saattaa sortua ylianalysointiin tilanteissa, joissa jokaista poissaolevaa katsetta tai mutisevaa lausetta on pakko analysoida.

Usein analysointia paremmin parisuhdetta ruokkii vanha kunnon kosketus.

Asiantuntijat: Saija Falck, perheneuvoja, ja Jukka Salomäki perheneuvoja, Kirkon perheasiain neuvottelukeskus.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla