Painaako stressi, kiusaako kylmyys? Lähde kylpylälomalle Viroon! Listasimme parhaimmat paikat moneen makuun.

Rentoutumista, kuumia kylpyjä ja hemmotteluhoitoja. Luomuruokaa, höyrysaunoja ja kävelylenkkejä kauniissa luonnossa. Sitä on kylpyläloma parhaimmillaan, etenkin jos suuntaat Viroon.

Kalev Spa

Monipuolisuus on aivan Tallinnan keskustassa sijaitsevan kylpylän valttikortti. Uimisesta pitävät arvostavat Viron suurinta, 50-metristä allasta. Allasosastolla on myös porealtaita, vesiaerobic-altaita ja liukumäkiä lapsille. Saunoissakin on valinnanvaraa.
Fitness-keskuksessa voi jumpata, joogata tai piipahtaa kuntosalilla. Mahdollisuus osallistua hotellin järjestämille päiväreissuille katsomaan  Tallinnan nähtävyyksiä.

Kenelle?

Aktiiviselle pariskunnalle tai perheelle. Yksin matkustavakin löytää täältä toimintaa eikä varmasti pitkästy.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 60 e, perhehuone alk. 115 e.
Hoidot alk. 20 e.

Viimsi Spa

Viimsilla on maine terveyskylpylänä, eikä suotta. Saatavilla on mm. mutahoitoja, neulahoitoja ja syväkudoshierontaa sekä useita päiviä kestäviä terveys- ja liikuntapaketteja. Keskuksessa työskentelee erikoislääkäreitä ja fysioterapeutteja. Hoitorepertuaali on kattava ja saunoja on peräti 7 erilaista. Miinusta siitä, ettei hotellissa ole laadukasta, omaa ravintolaa. Sijaitsee 10 kilometrin päässä Tallinnasta.

Kenelle?

Terveyttään vaalivalle saunojen ystävälle. Esimerkiksi fitness-paketti voi olla startti elämänmuutokseen.

Mitä maksaa?

2 hengen huone 120 e, perhehuone 220 e, Fitness-paketti 530 e. Paketeissa hyvä hinta-laatusuhde.
Hoidot alk. 15 e.

Laulasmaa Spa

Tämän kylpylän parasta antia on luonnonläheisyys. Rauhallinen hotelli sijaitsee meren rannalla, 35 kilometriä Tallinnasta. Lähistöllä on nähtävyyksiä, kuten Keilan vesiputous. Mahdollisuus pelata sulka- ja lentopalloa. Päivän päätteeksi voi täyttää vatsan hotellin maineikkaassa ja palkitussa Wicca-ravintolassa.

Kenelle?

Rauhallisuutta ja hyvää ruokaa arvostavalle.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 75 e, perhehuone 120 e. Kylpylälle ei pääse julkisilla, joten taksikyydit nostavat loman hintaa.
Hoidot alk. 12 e.

Pühajärve Spa & Resort

Harvinainen sekoitus hiljaisuutta ja aktiviteettja, sitä on Pühajärve. Kauniit maisemat ja luonto tarjoavat hienon idyllin. Kylpylässä on hyvä kuntosali, keilahalli ja laadukas ravintola, josta saa luomuruokaa. Jos lepo alkaa kyllästyttää, lähettyvillä on Viron talvipääkaupunki Otepää, jossa riittää puuhaa ja tekemistä. Miinusta siitä, että kylpylä ei sovi liikuntarajoitteisille, sillä portaissa ei ole säästelty. Sijaitsee 200 kilometrin päässä Tallinnasta.

Kenelle?

Pariskunnille, jotka haluavat viettää hemmottelulomaa kaksistaan.  

Mitä maksaa?

2 hengen huone 70–80 e / vrk.
Hoidot alk. 7 e, hieronnat alk. 12 e. Viikonlopun rentoutumispaketti pe-su kahdelle sis. majoitus ja puolihoito, neljä valinnaista hoitoa + yleishieronta, allasosaston ja kuntosalin käyttö. 241 e.

 

Kubija Spa

Talvellakin viehättävän mäntymetsän ympäröimä Kubija-kylpylä on portti rauhaan. Se sijaitsee Võrussa, 70 kilometrin päässä Tartosta ja 250 kilometrin päässä Tallinnasta. Allasosasto on uusittu ja viihtyisä, palvelu ystävällistä. Sesonkiaikoina usein täyttä, joten hoidot kannattaa varata etukäteen. Ravintolan viihtyvyydessä parantamisen varaa.

Kenelle?

Lepoa kaipaavalle. Kun mahdollisuutta ylimääräisiin aktivitteetteihin ei ole, mieli todella rentoutuu.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 65 e / vrk. Viikonloppupaketti kahdelle kahdeksi yöksi sis. majoitus, puolihoito, neljä erilaista kylpylähoitoa ja aamusauna. 105 e. Edullinen.
Hoidot alk. 10 e, hieronnat alk. 13 e.

Lisätiedot: kalevspa.ee, viimsi-spa.ee, laulasmaa.ee, pyhajarve.com, www.kubija.ee/fi/

 1. Iho tulee saunassa puhtaammaksi kuin suihkussa.

  Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa, ja kun lopuksi vielä peseydytään perusteellisesti, iho puhdistuu tavallista suihkua paremmin.

 2. Sauna lievittää astman oireita.

  Lämpö rentouttaa keuhkoputkia ja helpottaa astmaatikkojen hengitystä. Jos astmaan liittyy koivuallergia, koivuinen vihta kannattaa korvata esimerkiksi tammisella.

 3. Sauna auttaa nivelreuman oireisiin.

  Nivelreumapotilaiden oireet helpottuvat usein saunassa, mutta joskus kivut saattavat pahentua seuraavana päivänä.

 4. Sauna kaunistaa.

  Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan. Iho näyttää hehkuvalta, heleältä ja raikkaalta.

Vertailussa Etelä-Viron parhaat kylpylät

Laulasmaan SPA-hotelli on palvelultaan ja huoneiden siisteydeltä ala-arvoinen paikka. Varasimme huoneen ja saavuimma hotellille iltapäivällä. Kun saavuimme kohteeseen meille ilmoitettiin että saamme huoneen 20 minuutin kuluttua. Ei ollut huone valmis ja respassa kerrottiin sen valmistuvan nyt 15 minuutin kuluttua. No ei valmistunut. Ei seuraavankaan 15 minuutin aikana, vaan nyt ilmoitettiin ettei tiedä. Koko aikana ei minkäänlaista pahoittelua tai hyvitystä esimerkiksi menkää ravintolaan...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jokaisesta kerran tupakkaa maistaneesta ei tule nikotiiniriippuvaista eikä yksi rulettikierros tee peliriippuvaiseksi. Miksi sama puuha kuitenkin kehittyy jollakin sairaudeksi, toisella ei?

– Masennus ja ahdistuneisuus saattavat lisätä riskiä riippuvuuksiin. Ihminen helpottaa syystä tai toisesta hankalaa oloaan keskittymällä intohimoonsa, ja ajan myötä tekeminen muuttuu pakkomielteeksi, sanoo psykiatrian ja päihdelääketieteen professori Solja Niemelä.

– Se, mikä aiemmin toi mielihyvää, muuttuukin keinoksi poistaa ahdistuneisuutta.

RIIPPUVUUSSAIRAUKSIEN, kuten alkoholismin, tiedetään olevan 50–70-prosenttisesti periytyviä. Alttius on geeneissä. On pitkälti perinnöllistä, millä tavoin kukin kokee päihteiden vaikutuksen.

Kenestäkään ei kuitenkaan tule automaattisesti alkoholistia, vaan sairaus puhkeaa altistavassa ympäristössä. Tämä tarkoittaa ympäristöä, missä juomista saa jatkaa ilman vakavampia seurauksia.

– Lähipiirin arvot ja asenteet vaikuttavat valintoihin. Jos kaverit ja vanhemmat ovat tissutellet, juomista voi pitää myös opittuna.

Sekin tiedetään, että mitä miellyttävämmältä ensimmäinen kokeilu on tuntunut, sitä todennäköisemmin aineeseen syntyy riippuvuus. Näin ainakin kannabiksen polttajien keskuudessa.

TEMPERAMENTILLAKIN on vaikutuksensa. Kokeilunhaluisten riskinottajien uskotaan olevan alttiimpia addiktoitumaan, koska he hakevat vahvempia elämyksiä. Teorian mukaan varovaisemmat, turvallisuushakuiset eivät samaan tapaan innostu kiksien etsinnästä.

– Riippuvuudet ovat yleisimpiä niillä, joilla on epäsosiaalinen persoonallisuushäiriö. Säännöistä piittaamaton, väkivaltainen käyttäytyminen on alkanut jo nuorena. Se altistaa muillekin vakaville ongelmien elämän aikana, Solja Niemelä kertoo.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mikään ei riitä narsistille
Mieli
Mikään ei riitä narsistille

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Tulinen rakastuminen pian eron jälkeen tuntuu hyvältä, mutta onko se järkevää?

Moni on kokenut sen itse. Tai tuntee jonkun, joka tietää, millaista on, kun rakastuu järjettömästi pian edellisen suhteen päättymisen jälkeen. Sivustaseuraajat eivät välttämättä usko, että siitä tulee mitään.

Psykologi Hannele Törrönen ei oikein pidä laastarirakkauden käsitteestä. Lohturakkaus kuvaa hänestä paremmin sitä, mistä on kysymys.

– Silloinhan petetty, tai vaikka leskeksi jäänyt, hakee yksinäisyyden järkyttämänä lohtua.

Rakastumiseen, toiseen ihmiseen tarrautumiseen ajaa ehkä tiedostamaton pakko, kun on joutunut luopumaan jostain ikuiseksi luulemastaan, Törrönen sanoo.

Fantasia vie

Lohturakastumiselle altis on ihminen, jonka tapana on reagoida vastoinkäymisiin ennemminkin toimimalla kuin lamaantumalla.

Rakkauden kohteeksi taas saattaa osua lähes kuka tahansa. Hän voi olla tavallisen hyväntahtoinen, ehkä itsekin yksinäinen ihminen, jota toisen osoittama kiinnostus imartelee. Kenties hän on hetkessä eläjä, joka ei suunnittele koskaan sitoutuvansa. Tai pahimmillaan toisen kaipausta hyväkseen käyttävä nais- tai miespuolinen Auervaara.

Oli kohde ihmisenä minkälainen tahansa, lohturakkautta etsivä tuskin pystyy näkemään hänen todellisia ominaisuuksiaan.

Hän sijoittaa uuteen rakastettuunsa piirteet, joita haluaisi tässä olevan, ja on sokea omiin haavekuviinsa sopimattomille piirteille.

– Lohturakkauteen syöksytään fantasia edellä, valtavalla intensiteetillä ja epätoivolla, vielä täydellisemmin kuin rakastumisessa yleensä, Hannele Törrönen tiivistää.

Ja koska alkuasetelma on tällainen, on suuri vaara, ettei uudesta suhteesta tule pysyvää.

Fantasiasta myös pidetään kaikin keinoin kiinni. Tarrautuminen voi saada groteskejakin piirteitä. Yhteen osuminen voi näyttäytyä rakastuneen silmissä suorastaan tähtiin kirjoitetulta:

”Onhan se johdatusta, että meidän mummot olivat kotoisin samalta paikkakunnalta! Eikö se ole merkki siitä, että me kuulutaan yhteen?”

Kahden kauppa

Joskus vain suhteen toinen osapuoli etsii lohturakkautta. Mutta myös kaksi, yhtä rankasti yksinäisyyden yllättämää saattaa löytää toisensa. Jos kumpikin näkee toisen vain omien haaveittensa summana, siinä on riskinsä.

Alun huumassa, kun oikeasti ei vielä lainkaan tunneta, saatetaan tehdä koko elämää ravisuttavia ratkaisuja.

Irtisanoudutaan töistä, että voidaan muuttaa yhteen uudelle paikkakunnalle, myydään omaisuus ja lähdetään reppureissulle maapallon toiselle puolelle…

Seurauksia on hankala korjata, jos arki onkin ihan mahdotonta.

Jos toistensa löytäneiden yksin jääneiden silmät eivät avaudu, valheellisesta unelmista kiinnipitämisestä voi tulla elämänmittainen tarina. Kumppanit eivät koskaan pysty näkemään toisiaan ihmisinä, joita he oikeasti ovat. He taistelevat saadakseen kumppanin mahtumaan itse keksimäänsä muottiin.

Haalistuva haave

Lohtua kaipaavan silmitön rakastuminen voi näyttää käsittämättömältä. Ehkä jopa koko tuttavapiiri epäilee alusta asti, ettei tuosta mitään tule. Siitä huolimatta, että rakastunut hehkuu onnea. Mutta epävarmuus on ehkä sittenkin kaiken aikaa muhinut sielun pohjalla.

– Ei ole harvinaista, että uutta rakasta ei silloin mielellään tuoda muille näytille.

”Kyllähän minä sen alusta asti tiesin, ettei se voi kestää”, on aika tavallinen kommentti sitten, kun mieli alkaa palautua tasapainoon ja realiteetit tunkevat mieleen. Silloin alkaa itsekin ymmärtää, miksi halusi pitää rakastetun näkymättömissä muilta. Se jokin, mitä ei halunnut ajatella, jota ei oikeasti voinut hyväksyä tai sietääkään, kenties nolotti ja hävetti. Tai ehkä vähitellen on alkanut tuntua siltä, että toinen on tahallaan antanut itsestään valheellisen kuvan. Esiintynyt jonain muuna kuin itsenään.

– Näin käy, kun esimerkiksi on kertynyt silkkaa faktaa siitä, että toinen onkin naimisissa toisaalla, tai taloudellisen hyödyn tavoittelija, tai ettei hänen alkoholinkäyttönsä olekaan se kaksi lasillista viiniä, kuten hän vakuuttaa, Törrönen luettelee.

Illuusioiden haihduttua edessä ovat todennäköisesti uudella tavalla vaikeat ajat. Nolottaa suunnattomasti, miten on kaikkialla ylistänyt löytämäänsä ihanaa rakkautta. Millään ei kehtaisi muille myöntää, että kaikki on ollut erehdystä ja petkutusta.

Ihminen vain

– Totta kai saa olla vihainen, jos tuntee tulleensa petetyksi, tai jos vaikka addiktiot ovat vieneet voiton ihmissuhteesta. Mutta ei sitä toista saisi silti demonisoida ihmisenä yleensä, Hannele Törrönen sanoo.

Vihaan ja katkeruuteen ei pitäisi jäädä. Eikä kannattaisi juuttua ajatukseen, että sekin minua huijasi ja taas kaikki meni pieleen. Ei ole häpeä tajuta olleensa niin palasina, että on kiihkeästi tarvinnut toista ihmistä.

– Eteenpäin elämässä vie sureminen, vaikka se vaikeaa onkin. Sen myöntäminen, että samalla kun on vapautunut jostain, mitä ei ole elämäänsä halunnut, on joutunut luopumaan myös yhdessä koetusta hyvästä.

Tässä vaikeassa paikassa olisi hyvä yrittää ymmärtää, että toinenkin osapuoli on todennäköisesti ryhtynyt suhteeseen omista syistään.

– Onhan aivan todennäköistä, että hänenkin mieltään painavat koetut menetykset, joiden vaikutukset hänessä elävät. Aikuismaisesti pitäisi yrittää hyväksyä sekin, että toisella on oikeus omiin valintoihin ja ominaisuuksiin.

Miten se menikään?

Kun lohturakastumisesta alkaa olla aikaa, pystyy taas omienkin mielentilojensa erittelyyn, hyväksyy sen, ettei juttu onnistunut. Tajuaa, että omat tarpeet ja kaipaukset muokkasivat rakkauden kohteen joksikin, mitä hän ei ollut.

Itsetutkiskelu voi myös johtaa siihen epämukavaan havaintoon, että olikin itse halpamainen. Silloin joutuu myöntämään vaikkapa, että on käyttänyt toista hyväkseen, kuten näyttääkseen eksälleen, että kelpaa kyllä muillekin.

Olisi inhimillistä tunnustaa motiivinsa myös hyväksikäytetylle ja pyytää anteeksi.

Myrskyisinkin, motiiveiltaan kummallinen rakkaustarina pitäisi saattaa päätökseensä toista tai itseään rikkomatta.

– Tilanteen tasaannuttua, kenties vasta vuosien päästä, voisi käydä vastapuolen kanssa taannoista romanssia läpi. Ei pahitteeksi, vaikka hyväntahtoisesti hymyillen ja huumorilla.

Suoraankin voi viimeistään siinä vaiheessa sanoa, miksi suhde oli omasta näkökulmasta mahdoton:

”Olet kuule ihana ihminen, mutta minulle ihan liian nuori” tai ”eihän siitä mitään tullut, koska eletään kokonaan eri maailmoissa.”

Rauhanomaisesta loppuratkaisusta seuraa yleensä pelkkää hyvää. Sen myötä koettu asettuu muistoksi muistojen joukkoon, osaksi elämäntarinaa.

– Entiset lohturakastuneet voivat ehkä sitten jatkaa hyvinä kavereina. ●