Painaako stressi, kiusaako kylmyys? Lähde kylpylälomalle Viroon! Listasimme parhaimmat paikat moneen makuun.

Rentoutumista, kuumia kylpyjä ja hemmotteluhoitoja. Luomuruokaa, höyrysaunoja ja kävelylenkkejä kauniissa luonnossa. Sitä on kylpyläloma parhaimmillaan, etenkin jos suuntaat Viroon.

Kalev Spa

Monipuolisuus on aivan Tallinnan keskustassa sijaitsevan kylpylän valttikortti. Uimisesta pitävät arvostavat Viron suurinta, 50-metristä allasta. Allasosastolla on myös porealtaita, vesiaerobic-altaita ja liukumäkiä lapsille. Saunoissakin on valinnanvaraa.
Fitness-keskuksessa voi jumpata, joogata tai piipahtaa kuntosalilla. Mahdollisuus osallistua hotellin järjestämille päiväreissuille katsomaan  Tallinnan nähtävyyksiä.

Kenelle?

Aktiiviselle pariskunnalle tai perheelle. Yksin matkustavakin löytää täältä toimintaa eikä varmasti pitkästy.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 60 e, perhehuone alk. 115 e.
Hoidot alk. 20 e.

Viimsi Spa

Viimsilla on maine terveyskylpylänä, eikä suotta. Saatavilla on mm. mutahoitoja, neulahoitoja ja syväkudoshierontaa sekä useita päiviä kestäviä terveys- ja liikuntapaketteja. Keskuksessa työskentelee erikoislääkäreitä ja fysioterapeutteja. Hoitorepertuaali on kattava ja saunoja on peräti 7 erilaista. Miinusta siitä, ettei hotellissa ole laadukasta, omaa ravintolaa. Sijaitsee 10 kilometrin päässä Tallinnasta.

Kenelle?

Terveyttään vaalivalle saunojen ystävälle. Esimerkiksi fitness-paketti voi olla startti elämänmuutokseen.

Mitä maksaa?

2 hengen huone 120 e, perhehuone 220 e, Fitness-paketti 530 e. Paketeissa hyvä hinta-laatusuhde.
Hoidot alk. 15 e.

Laulasmaa Spa

Tämän kylpylän parasta antia on luonnonläheisyys. Rauhallinen hotelli sijaitsee meren rannalla, 35 kilometriä Tallinnasta. Lähistöllä on nähtävyyksiä, kuten Keilan vesiputous. Mahdollisuus pelata sulka- ja lentopalloa. Päivän päätteeksi voi täyttää vatsan hotellin maineikkaassa ja palkitussa Wicca-ravintolassa.

Kenelle?

Rauhallisuutta ja hyvää ruokaa arvostavalle.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 75 e, perhehuone 120 e. Kylpylälle ei pääse julkisilla, joten taksikyydit nostavat loman hintaa.
Hoidot alk. 12 e.

Pühajärve Spa & Resort

Harvinainen sekoitus hiljaisuutta ja aktiviteettja, sitä on Pühajärve. Kauniit maisemat ja luonto tarjoavat hienon idyllin. Kylpylässä on hyvä kuntosali, keilahalli ja laadukas ravintola, josta saa luomuruokaa. Jos lepo alkaa kyllästyttää, lähettyvillä on Viron talvipääkaupunki Otepää, jossa riittää puuhaa ja tekemistä. Miinusta siitä, että kylpylä ei sovi liikuntarajoitteisille, sillä portaissa ei ole säästelty. Sijaitsee 200 kilometrin päässä Tallinnasta.

Kenelle?

Pariskunnille, jotka haluavat viettää hemmottelulomaa kaksistaan.  

Mitä maksaa?

2 hengen huone 70–80 e / vrk.
Hoidot alk. 7 e, hieronnat alk. 12 e. Viikonlopun rentoutumispaketti pe-su kahdelle sis. majoitus ja puolihoito, neljä valinnaista hoitoa + yleishieronta, allasosaston ja kuntosalin käyttö. 241 e.

 

Kubija Spa

Talvellakin viehättävän mäntymetsän ympäröimä Kubija-kylpylä on portti rauhaan. Se sijaitsee Võrussa, 70 kilometrin päässä Tartosta ja 250 kilometrin päässä Tallinnasta. Allasosasto on uusittu ja viihtyisä, palvelu ystävällistä. Sesonkiaikoina usein täyttä, joten hoidot kannattaa varata etukäteen. Ravintolan viihtyvyydessä parantamisen varaa.

Kenelle?

Lepoa kaipaavalle. Kun mahdollisuutta ylimääräisiin aktivitteetteihin ei ole, mieli todella rentoutuu.

Mitä maksaa?

2 hengen huone alk. 65 e / vrk. Viikonloppupaketti kahdelle kahdeksi yöksi sis. majoitus, puolihoito, neljä erilaista kylpylähoitoa ja aamusauna. 105 e. Edullinen.
Hoidot alk. 10 e, hieronnat alk. 13 e.

Lisätiedot: kalevspa.ee, viimsi-spa.ee, laulasmaa.ee, pyhajarve.com, www.kubija.ee/fi/

 1. Iho tulee saunassa puhtaammaksi kuin suihkussa.

  Hikoilu ja vihtominen irrottavat likaa, ja kun lopuksi vielä peseydytään perusteellisesti, iho puhdistuu tavallista suihkua paremmin.

 2. Sauna lievittää astman oireita.

  Lämpö rentouttaa keuhkoputkia ja helpottaa astmaatikkojen hengitystä. Jos astmaan liittyy koivuallergia, koivuinen vihta kannattaa korvata esimerkiksi tammisella.

 3. Sauna auttaa nivelreuman oireisiin.

  Nivelreumapotilaiden oireet helpottuvat usein saunassa, mutta joskus kivut saattavat pahentua seuraavana päivänä.

 4. Sauna kaunistaa.

  Sauna laajentaa ihon verisuonia ja saa posket rusottamaan. Iho näyttää hehkuvalta, heleältä ja raikkaalta.

Vierailija

Vertailussa Etelä-Viron parhaat kylpylät

Laulasmaan SPA-hotelli on palvelultaan ja huoneiden siisteydeltä ala-arvoinen paikka. Varasimme huoneen ja saavuimma hotellille iltapäivällä. Kun saavuimme kohteeseen meille ilmoitettiin että saamme huoneen 20 minuutin kuluttua. Ei ollut huone valmis ja respassa kerrottiin sen valmistuvan nyt 15 minuutin kuluttua. No ei valmistunut. Ei seuraavankaan 15 minuutin aikana, vaan nyt ilmoitettiin ettei tiedä. Koko aikana ei minkäänlaista pahoittelua tai hyvitystä esimerkiksi menkää ravintolaan...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Asennesiivous tekee elämästä kukoistavampaa, neuvoo valmentaja ja improvisaattori Tuomas Mikkonen.

1. Leiki ja innostu

Tee tänään ainakin vartin ajan sitä, mikä innostaa ja missä olet parhaimmillasi. Ihanteellisia olosuhteita ei ehkä tule koskaan: puuttuu sopiva hetki tai rahaa, tai joku ilmestyy muistuttamaan aiemmista epäonnistumisista. Ole kuin historiaa tai ankeuttajia ei olisi. Jos pystyt kaikesta huolimatta nauttimaan puuhasta, sinulla menee hyvin. Anna kukoistuksen tuntua huomennakin.

2. Helli ja auta

Vältä kohtaamisia, jotka tekevät sinut huolista sairaaksi, jopa voimattomaksi. Kun maailman epäreiluus ja sosiaalisen median ahdistuneisuus vyöryvät päälle, vetäydy tynnyriin. Keskity sitten hellimään ja huolehtimaan heikommista. Voisitko auttaa jotakuta lastenhoidossa tai lähiseudun vanhuksia? Hyvän tekeminen lisää kukoistamista. Pessimismi sen sijaan passivoi.

3. Toimi ja rauhoitu

Sopiva määrä intohimoa innostaa kohti tavoitetta, mutta pakkotahtisuus stressaa. Luovu ajatuksesta, että olet korvaamaton. Myös liian leppoisa elämä ahdistaa, jos tuntuu, ettei omalla työllä tai olemassaololla ole merkitystä. Näiden välitilassa voi tavoittaa kukoistuksen, tunteen rauhasta, voimasta ja onnesta. Tärkeää on tasapaino tekemisen ja tekemättömyyden välillä.

Tuomas Mikkosen ajatuksista enemmän hänen kirjassaan 100 tapaa uudistua ja kukoistaa, Docendo 2018.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Kun puoliso sairastuu tai vammautuu, kyseessä on iso kriisi. Arki muuttuu, sairastunut oireilee ja talous temppuilee. Kaikki pyörii sairauden ympärillä.

Miten ihmeessä terve puoliso jaksaa?

Se on kysymys, jota juuri kukaan ei muista kysyä. Olettamus on, että hän jaksaa, mutta kuinka kauan?

– Alkuun terve puoliso jaksaakin tsempata. Mutta jos tilanne jatkuu pitkään tai uusiutuu,  voimat vähenevät. Moni pari jää liian yksin, toteaa Liisa Välilä, Parisuhdekeskus Kataja ry:n toiminnanjohtaja ja psykoterapeutti.

Liisa Välilä tietää, mistä puhuu, sillä hän on pitkään taistellut puolisonsa Juhan erilaisten sairauksien keskellä.

– Kunpa joku kysyisi, miten terve puoliso jaksaa, Liisa Välilä summaa sekä omaa että kanssasiskojen kokemusta.

– Aina kysytään sairaan vointia, mutta terveen voimia harvoin tiedustellaan.

– Suomessa sairaus kyllä hoidetaan, mutta henkinen puoli jää valitettavasti usein huoltamatta, Välilä toteaa.

Tämän vuoksi Parisuhdekeskus Kataja on käynnistänyt laajan yhteistyön eri potilasjärjestöjen kanssa. Heillä on meneillään hanke Kun puoliso sairastuu, jossa koulutetaan ja kannustetaan terveydenhuollon ammattilaisia huomaamaan parisuhde ja perhe.

– Teetimme aiheesta myös kyselyn. Tuloksen voi  summata juuri tuohon toiveeseen: ”Kunpa joku kysyisi, miten siellä kotona menee!” Välilä jatkaa.

Miten suhteessa on puhuttu?

Liisa Välilä ymmärtää hyvin, että akuutin sairauden tullen voimat menevät arjesta selviämiseen. Silti puhuminen ja omien tunteiden tunnistaminen olisi paras lääke yhteyden säilyttämiseen.

– Sairastumistilanteessa korostuu, millainen on ollut pariskunnan puhumisen kulttuuri. Kaikille puhuminen ei ole yhtä luontevaa. Jos puhuminen on vaikeaa, asiantuntijan avusta olisi hyötyä.

– Lääkäreidenkin olisi hyvä kysyä, mikä on henkinen vointi ja mikä kannattelee.

Eri sairaudet tuovat erilaiset tunteet pintaan. Monissa tilanteissa sairastuneen toimintakyky saattaa muuttua, seksuaalisuus vähentyä ja mieliala vaihtelee. Voimat menevät sairauden kanssa kamppailuun.

– Täysin ymmärrettävää on, ettei sairastunut ihminen näe itseään realistisesti. Harva hoksaa olevansa hankala tai kiukkuinen kumppani, josta on vaivaa. Tästäkin olisi hyvä avoimesti puhua, Välilä sanoo.

Terve parisuhde perustuu vastavuoroisuuteen. Oleellista on edelleen muistaa kysyä, mikä antaa toisella kokemuksen rakastetuksi tulemisesta.

– Sitoutuminen ja rakkaus kantavat toivottavasti  vaikeassakin tilanteessa. Kannattaakin miettiä, mitä vielä voimme tehdä yhdessä  näillä mahdollisuuksi Ja kannattaa myös  etsiä ammattiapua suhteen tueksi.

Hyödyksi olisi myös sen keskusteleminen, onko pariskunta naimisissa sairauden kanssa vai toistensa kanssa. Eletäänkö elämää vain sairauden ehdoilla? Vaatiiko sairas osapuoli, että toinenkin luopuu elämästään?

– Paljon riippuu siitä, millaista perinnettä itse kantaa. Ääriesimerkki ovat huolenkantajat, ehkä useimmiten naiset, jotka kokevat, että sairastuneelle on omistauduttava ja luovuttava kaikesta muusta.

Muista hoitaa myös itseäsi

Joskus käy myös niin, että sairastunut osapuoli tulee hyvin mustasukkaiseksi. Kun hän ei pääse minnekään, toinenkaan ei saa nauttia elämästä.

– Tai saattaahan sairastunut ihminen joskus vaipua itsesääliin ja kokea olevansa uhri, jonka elämä on ohi.

Liisa Väliä muistuttaa, että harva on alun perin mennyt naimisiin sairauden kanssa. Koska kyseessä on uusi tilanne, myös pelisäännöt on syytä päivittää.

Jos terve osapuoli luopuu oman itsensä hoitamisesta, vaarana on uupuminen. Tuolloin ollaan tilanteessa, että raikasta happea ja uutta virtaa suhteeseen ei tule mistään.

– Terveen puolison kannattaa miettiä, miten hän tankkaa itseään. Liian usein käy niin, että pariskunta sinnittelee äärirajoille asti. Avuntarve uskalletaan tuoda esiin vasta romahtamispisteessä.

Siksi hyvässä vaiheessa ja terveenä ollessa kannattaisi keskustella tulevista haasteista: Jos jompikumpi sairastuu, mitä toiselta toivotaan?  Saako puoliso viedä intervallishoitoon, vaikka hän vastustelisi? Mitä toiselta toivoo sairauden tullen. Hoitotahtokin selkeyttää tilannetta.

Asiantuntijana toiminnanjohtaja, psykoterapeutti Liisa Välilä Parisuhdekeskus Kataja ry:stä. Lisätietoa hankkeesta Kun puoliso sairastuu.

Lue lisää Hyvä terveys 5/18, jossa on muotoilija Päivi Rintaniemen ja insinööri Markku Rintaniemen tarina, kun Markku sairastui vaikeahoitoiseen glaukoomaan. Tilaajana voit lukea koko lehden maksutta digilehdet.fi-palvelusta.