Lääkkeiden kanssa on syytä karttaa muitakin tuttuja juomia kuin greippimehua.

Greippimehu aiheuttaa haittoja niin monien lääkkeiden kanssa, ettei lääkitystä käyttävän kannattaisi juoda sitä lainkaan.

Greippi saattaa muun muassa lisätä lihasvaurioita kolesterolilääkkeiden käyttäjillä ja vahvistaa vaarallisesti verenpainelääkkeen vaikutusta.

Lääkkeiden yhteisvaikutuksia kartoittavasta Lääkeinteraktiot ja -haitat -tietokannasta löytyy muitakin tuttuja juomia ja aineista:

Maito ▶ mm. heikentää antibioottien tehoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Karpalomehu ▶ mm. lisää veren­ohennuslääkkeen tehoa.

Vihreä tee ▶ mm. heikentää veren­ohennuslääkkeen tehoa.

Alkoholi ▶ mm. aiheuttaa hiivalääkkeiden kanssa antabusreaktion.

Mäkikuisma ▶ mm. vähentää e-pillereiden tehoa.

Kysy aina lääkäriltä lääkkeen mahdollisista yhteisvaikutuksista. Myös apteekissa osataan neuvoa, minkä kanssa omia lääkkeitä ei sovi käyttää.

Lähde: Fimea

 

 

Eeva Sofia Leinonen
on sisätautien erikoislääkäri, diabetologi ja Fimean ylilääkäri, joka vastaa kysymyksiin lääkkeistä ja luontaistuotteista.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Totesin greipin vaikutuksen itse muutama viikko sitten sairastaessani kesäflunssaa ja kamalaa yskää. Resilar yskänlääkkeen kanssa samaan aikaan nautittu greippimehu aiheutti kamalan olon ja lähes paniikkikohtauksen. Olin todella humalainen ja sekava. Jälkeenpäin luin vielä netistä, että tämä yhdistelmä voi aiheuttaa jopa psykoosia. Enpä tätäkään tiennyt kun resilaria saa ihan käsikaupalla. Greippimehua join vahvistaakseni kohdun limakalvoja. Varokaa!

Greippimehuakin saa käsikaupasta :) Mutta vakavasti ottaen, tsekkasin netistä Resilarin pakkausselosteen, siinä tuota yhteisvaikutusta ei mainittu. Se kannattaa raportoida!

  • ylös 31
  • alas 22

Kysy aina lääkäriltä lääkkeiden yhteisvaikutuksesta. Valitettava totuus on kuitenkin se, että monet lääkärit eivät itsekkään tiedä tai välitä lääkkeiden sivuvaikutuksista vaan esittävät ettei lääkkeiden käytöllä ole ongelmia. Tämä on törkeää potilasturvallisuuden laiminlyöntiä. Kaikilla lääkeillä on sivuvaikutuksia. Pahimpia ovat tulehduskipulääkkeet, joita käytetään massamaisesti jopa lähes päivittäin. Totuus on armoton.

  • ylös 29
  • alas 29
Sisältö jatkuu mainoksen alla