Voileipäkakku on varma valinta juhlapöytään.

12 PALAA

Yksi annos 215 kcal


16 isoa viipaletta täysjyväpaahtoleipää

KOSTUTUS

1 1/2 dl rasvatonta maitoa
2 tl kasvisfondia

TÄYTE

200 g kalkkunaleikettä
1 ruukku tuoretta basilikaa
1 tlk ananasmurskaa
1 1/2 dl kurkkusalaattia
4 tl (karkeaa) sinappia
1/2 prk (100 g) kevytvalkosipulituorejuustoa (2 %)
1/2 prk (100 g) maitorahkaa
200 g kevytyrtti-pippurituorejuustoa (13 %)

KUORRUTUS

1 dl majoneesia
1/2 prk (100 g) maitorahkaa
1/2 prk (100 g) kevytvalkosipulituorejuustoa (2%)
noin 1 dl kevytjuustoraastetta (12 %)
1 ruukku tuoretta ruohosipulia

 KORISTELU

Tuoretta basilikaa, ruohosipulia, kirsikkatomaatteja, viinirypäleitä ja kalkkunaleikettä.

1. Aseta muovikelmu suorakaiteen muotoisen uuni- tai leipävuoan pohjalle. Leikkaa leipäviipaleista reunat. Aseta 4 leipäviipaletta uunivuokaan tiukasti. Mitoita asettelu vuoan koon mukaan. Kos­tuta leivät fondi-maitoseoksella.

2. Kuutioi kalkku­naleikkeet ja hienonna basilika. Valuta ananasmurska huolellisesti lävikössä lusikalla painellen. Sekoita täytteen ainekset.

3. Levitä vuokaan kolmannes täytteestä ja aseta päälle 4 leipäviipaletta. Jatka samaan tapaan niin, että leipäkerroksia on neljä. Aseta paino voileipäkakun päälle ja anna vetäy­tyä viileässä seuraavaan päivään.

4. Nosta voileipäkakku kelmun avulla leikkuulaudan päälle. Suoris­ta tarvittaessa reunat sahalaitaisel­la veitsellä.

5. Sekoita kuorrutusta varten majoneesi, rahka ja tuore­juusto. Levitä kuorrutus kakun päälle ja reunoille. Silppua ruohosipuli. Painele juustoraastetta ja ruohosipulia kuorrutukseen.

6. Koris­tele voileipäkakku ja nosta kakku kelmun avulla tarjoiluvadille. Vedä kelmu varovasti pois kakun alta.

 VINKKI

  • Kuitupitoisemman kakusta saa korvaamalla osan paahtoleivästä ruispaahtoleivällä.
  • Leipä kuivuu kylmässä, joten älä säilytä sitä jääkaapissa, makeita ja maltaisia limppuja lukuun ottamatta. Voileipäkakun paikka on luonnollisesti jääkaapissa.
  • Kakku on munaton, jos vaihdat majoneesin kevytranskankermaan tai kermaviiliin.

 

OIVALLUS

  • Kalkkunaleikkeessä on rasvaa vain 3 g/100 g.
  • Perinteisessä majoneesissa on rasvaa 85 g/100 g ja kevyemmissä 0,5 - 15 g/100 g. Niiden sisältämä rasva on pääosin pehmeää hyvää rasvaa.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.