Jyrki Sukula ehtii moneen mutta on oppinut kantapään kautta kohtuuden merkityksen. Olo pysyy energisenä ja linjat kuosissa, kun lautasella on vähemmän mutta parempaa ruokaa.

Hyvä ruoka lähtee laadukkaista raaka-aineista, toteaa tv:stä tuttu kokki ja yrittäjä Jyrki Sukula. Viinitilaa Italiassa vaimonsa kanssa pyörittävä mies sanoo, ettei italialainen suostuisi ikinä ostamaan niitä tomaatteja, joita Suomessa talvella saa.

– Pääasia Suomessa tuntuu olevan, että tomaatit näyttävät tomaateilta. Ei se miltä ne maistuvat.

Laadun suosiminen ei Sukulan mukaan tule kalliiksi, jos käyttää sesonkituotteita ja ostaa hyvää hieman vähemmän kuin halvempia tuotteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sukula moittii suomalaisia siitä, että he kyselytutkimuksissa kertovat suosivansa marinoimatonta broileria. Todellisuudessa ostetaan marinoituja suikaleita. Niiden mukana kodeissa syödään vuosittain kahdeksan miljoonaa kiloa vettä ja öljyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohtuudella hyvää

Viisikymppinen Jyrki Sukula laittoi ruokavalionsa kuosiin viitisen vuotta sitten.

– Olen saanut klassisen ranskalaisen keittiön mukaisen kokkikoulutuksen, jossa suola, voi ja kerma ovat isossa asemassa. Niistä karsiminen vaati havahtumisen 45-vuotiaana: äitini kuoli vain 53-vuotiaana, enkä halunnut tuottaa samaa surua tyttärilleni.

Karppaaminen ei ollut Jyrki Sukulan juttu. Kohtuus toimii paremmin: nyt hän panostaa hyvään ruokaan, mutta syö sitä vähemmän.

– Kun 80 prosenttia ruoasta on mietittyä, 20 prosenttia voi valita rennolla kädellä. Tällä periaatteella olen saanut runkoni kuntoon.

Ruokaa ei turhaan sanota tärkeimmäksi reseptivapaaksi lääkkeeksi.

– Huomaan voinnistani, että syömisillä on vaikutusta.

 

Ostoslista on ekoteko

Suomalainen käy tutkimusten mukaan ruokakaupassa 3,7 kertaa viikossa. 74 prosenttia ei tiedä kauppaan mennessään, mitä aikoo ostaa.

– Ei ihme, että kärryihin tulee haalittua kaikkea turhaa, ja aikaakin kuluu ihan liikaa. Ostoslista on paras ekoteko: se kädessään tulee hankkineeksi vain sen, mitä kuluttaa.

Sukula ratkaisi aikanaan oman perheensä kello puoli viiden ruuhkan tekemällä viikon ruokalistan. Se säästi aikaa ja vähensi ruokahävikkiä.

– Ruokahankintoja voi pitää onnistuneena, jos maanantaina jääkaapissa on vain dijonsinappia ja kahvimaito.

5 x Sukulan hyvän olon avaimet

  1. Syö vähemmän.
  2. Syö säännöllisesti.
  3. Käytä aikaa syömiseen.
  4. Mieti mitä syöt.
  5. Nauti.

Katso Jyrki Sukulan uuden TV-ohjelman esittely täältä.

Jyrki Sukula

Ikä 50
Ammatti Kokki ja viinitilallinen. Luova johtaja Kronfågel Oy:ssa ja Jymy-jäätelötehtaalla.
Perhe Vaimo Riikka, tyttäret Anna, 23, Alma, 8, ja Helmi 6.
Asuu Puolet vuodesta Suomessa, puolet Italiassa. Perheen koti on Italian Serralunga d’Albassa.
Ajankohtaista Kuppilat kuntoon -sarjan kolmas tuotantokausi Nelosella. Asiantuntijana kouluruokailua kehittävissä hankkeissa. Sydän- ja Diabetesliittojen nimeämä Vuoden 2015 terveysvaikuttaja.

Vierailija

Ruokarytmi on yksilöllinen, myös laihduttajalla. Yleensä suositellaan aamiaista, lounasta ja päivällistä sekä 1-2 välipalaa tarpeen mukaan. Myös Sukula noudatti tätä rytmiä ruokaremontissaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla