Onko olemmassa diabeetikolta kiellettyjä makeita hedelmiä? Entä sokeri, onko se poistettava täysin ruokavaliosta? Ravisemusterapeutti vastaa.

DIABEETIKKO KYSYY

Mitä hedelmiä diabeetikko voi syödä huoletta? Ja mitä makeutusainetta diabeetikon olisi parasta käyttää, onko Canderel ok?

ASIANTUNTIJA VASTAA

Diabeetikolle, kuten muillekin, suositellaan vähintään 500 grammaa kasviksia, marjoja ja hedelmiä päivässä. Tästä määrästä noin puolet olisi hyvä olla hedelmiä ja marjoja.

Hedelmien laatuun ei tarvitse kiinnittää huomiota, mutta niitä on hyvä syödä monipuolisesti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Insuliinihoidossa olevan diabeetikon tulee arvioida annoksen sisältämien hiilihydraattien määrä ja ottaa se huomioon insuliinin annostelussa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Diabeetikko voi käyttää kohtuudella tavallista sokeria.

Mikäli haluaa reilummin makeutta, on hyvä käyttää lisänä energiattomia makeutusaineita, jotka eivät vaikuta verensokeriin. Näitä ovat mm. aspartaami, asesulfaami K, sakariini, syklamaatti ja stevioliglykosidi.

Kauppanimiltään tutuimmat lienevät Canderel ja Hermesetas.

Sokerialkoholit (ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, laktitoli, maltitoli ja isomalti) sisältävät noin puolet sokerin energiamäärästä ja ne imeytyvät vain osittain, joten ne eivät suurenna veren sokeripitoisuutta yhtä paljon kuin sokeri.

Ursula Schwab

ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Leipä kuuluu diabeetikon ruokavalioon ja pullaakin saa ottaa harkiten. Diabeetikolta ei ole mikään normaaliin terveelliseen ruokavalioon kuuluva kielletty..ketoilu ei sovi diabeetikoille.

  • ylös 12
  • alas 7
Vierailija

Ja niin tauti pahehee. Kantaako Schwabb vastuun diabeettiseten jalkojen amputoinnista, kun suosittelee sokeria ja tärkkelystä ihmiselle, joka elimistö niitä ei pysty käsittelemään ja lisäinsuliinilla perussyy eli insuliiniresistanssi ja näin myös tauti vain pahenee? Eipä taida, näyttää oma ura ja lääke- ja ruokabisneksen etu kiinnostaa enemmän, vaikuttaa siltä.

  • ylös 7
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla