Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Koska öljy on täyttä tavaraa, siihen kannattaa suhtautua kuin viisasten juomaan. Älä hörpi sitä kuin olutta vaan nauti kuin konjakkia.

Öljyissä ja pähkinöissä on ruoka-aineista eniten energiaa. Kohtuukäyttäjä ei niillä kuitenkaan liho — päinvastoin: pähkinöiden ja öljyjen käyttäjät ovat hoikempia kuin muut ehkä siksi, ettei nälkä heitä helposti hätyyttele.

Öljy hidastaa ravinnon imeytymistä, jolloin nälkä pysyy pois pitempään. Samalla naposteluntarve vähenee ja lisäkilot on helpompi pitää loitolla.

Rypsiä ja kalaa

Omega-6-ryhmän rasvahappoja on helpompi saada kuin omega-3-ryhmän. Jotta saat tarpeeksi monityydyttämätöntä omega-3:a, on käytettävä rypsiöljyä ja rypsiöljytuotteita päivittäin ja syötävä kahdesti viikossa kalaa. Kolmosia on myös soija-, pellavansiemen- ja camelinaöljyssä sekä saksanpähkinöissä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rypsiöljyssä omega-3:a ja omega-6:a on sopivassa suhteessa. Vaihtelunhalu onkin ainoa syy käyttää muuta kasviöljyä. Rypsiöljyä saa lähikaupasta, se on edullista ja sopii kaikkeen ruoanlaittoon, kuten salaattikastikkeisiin, marinointiin ja leivontaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös paistaminen onnistuu, kunhan et päästä öljyä savuamaan pannulla. Savuaminen on merkki siitä, että hyvien rasvahappojen rakenne on muuttunut.
Leivontaan ja ruoanlaittoon käyvät myös margariini ja pullomargariini, jotka nekin on valmistettu kasviöljystä.

Kasvirasvoja leivälle

Margariinit ovat levitettävässä muodossa olevia kasvirasvoja. Mitä kevyemmän margariinin valitsee, sitä niukemmin saa hyviä tyydyttymättömiä rasvoja. Siksi kannattaa valita tuote, jossa on vähintään 60 % rasvaa ja sydänmerkki.
Jos haluaa välttämättä käyttää leivällä voita, sen rasvakoostumus paranee öljyllä. Kas näin: Sekoita 100 grammaa voita ja desi rypsiöljyä vaikkapa haarukalla kulhossa. Saat helposti levittyvän seoksen, jonka voit maustaa yrteillä, sipuleilla tai mausteilla.

Asiantuntija: Ursula Schwab, Ravitsemusterapian apulaisprofessori, Itä-Suomen yliopisto

 

Näin öljyät

AAMULLA Lisää kaurapuuroon vadelmia ja lusikallinen rypsi- tai pellavansiemenöljyä. Maha ei murise ennen lounasta.

LOUNAALLA Loraus öljyä salaattiin tai pasta-annokseen pitää nälkää loitolla ja saattaa loiventaa verensokerin vuoristorataa. Maukas avokado-, seesam- tai pähkinäöljy onkin parhaimmillaan salaatissa, juuresten maustamisessa ja täysjyväleipien makuna. Ihania yhdistelmiä öljyistä saa myös marjojen kaverina.

ILLALLA Vältä öljyä iltapalalla, jos sinua närästää helposti. Sen sijaan voit sivellä öljyä iholle. Koko päivän jaksaneet jalat elpyvät, kun niihin hieroo oliiviöljyä, laittaa sukat jalkaan ja nostaa sääret seinälle.

Vierailija

Ursula ja hänen rypsinsä.

Suomessa väitetään rypsiöljyä hyväksi öljyksi, maatalouspoliittisista syistä.

Ennen pakotteita esim. suomalainen terveellinen voi ja kerma myytiin terveystietoisille Venäläisille, kun suomalainen hörhö pilaa suolistonsa margariinilla ja levitteillä, jotka koostuvat kasviöljyistä, lähinnä rypsistä, monista lisäaineista ja synteettisistä, katalyyttisellä vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovetetuista uusrasvoista, joita väestö ei koskaan aikaisemmin ole ravinnostaan saanut. Kuka ostaa tällaista teollista moskaa? 
Paistamiseen käy oliiviöljy, voi ja kookosöljy. Kylmäpuristettu rypsiöljy ei sovellu paistamiseen.

Margariineja ei voi mitenkään verrata välttämättömien rasvahappojen lähteenä juokseviin kylmäpuristettuihin (luomu) kasviöljyihin.

Kasviöljyjen rasvahapot!

ALA (Alfalinoleenihappo), on lyhytketjuinen Omega-3-rasvahappo, joka on elimistölle välttämätön rasvahappo, jota elimistö ei pysty itse muodostamaan vaan on saatava ruuasta (kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).

LA (Linolihappo), on Omega-6-rasvahappo joka on elimistölle välttämätön rasvahappo, jota elimistö ei pysty itse muodostamaan vaan on saatava ruuasta (kylmäpuristetut kasviöljyt, pähkinät, siemenet ja manteli).

Hyviä rasvoja:

Villi kala, pähkinät, siemenet, manteli, avokado, kananmuna, kylmäpuristetut luomu kasviöljyt tummassa lasipullossa, koska ainoastaan kylmäpuristettu kookosöljy kestää valoa, mutta muut ei. Eläinrasvat (luomu, niittyliha ja riista ovat parhaimpia). 

ÄLÄ SYÖ margariinia (vaihtoesteröinnillä keinotekoisesti kovetettu lamppuöljy) (40 %, 60 % tai 80 % rasvaa + loput vettä) tai kevytlevitettä (rasvaa jokin muu määrä kuin 40 %, 60 % tai 80 % + vettä), eikä muitakaan prosessoituja kasviöljyjä ja -rasvoja. Eli vältä elintarvikkeita, joissa on ainesosina: kovetettu kasvirasva, kovetettu kasviöljy, kasvirasva, kasviöljy, auringonkukkaöljy, rypsiöljy, rapsiöljy, camelinaöljy, kovetettu rypsiöljy, kovetettu rapsiöljy, maissiöljy, pellavaöljy, kasvisteroliesterit, palmuöljy, palmurasva, kookosrasva sekä rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471, E472c, E476).

Hyviä rasvoja tarvitsemme kasvuun ja kehitykseen sekä yleisterveyden ylläpitämiseen. Tämä rasva on energian, ruoansulatuksen, aivojen, solujen ja aineenvaihdunnan kannalta välttämätöntä. Rasvan tehtävä on toimia solukalvojen rakennusmateriaalina ja solujen viestinviejien lähtöaineena. mm. hormonaalisten viestien toimivuus on kiinni rasvasta.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan rasvaa tulisi saada n. 33 % päivittäisestä energiasta. Aikuisen perusruokavaliossa tämä tarkoittaa n. 80 grammaa rasvaa päivässä.
 

  • ylös 20
  • alas 15
Huomaava

"Asiantuntija" Ursula Schwab, ennemminkin rypsiteollisuuden äänitorvi. En suosittelisi rypsiöljyä kenellekään ravinnoksi.

  • ylös 14
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla