Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Paljonko tuoreita nokkosia voi syödä päivittäin, ettei niiden nitraateista ole terveydelle haittaa? Teen aamuisin nokkossmoothien.

Nitraatti kertyy kasveihin luonnostaan ja lannoituksen seurauksena. Osa kasveista kerää nitraattia herkemmin kuin toiset. Nokkonen kuuluu niin sanottuihin nitraatinkerääjiin. Muita ovat mm. pinaatti, punajuuri, erilaiset lehtisalaatit mukaan lukien kiinankaali ja rucola, tuoreet yrtit, lehtikaali, kyssäkaali, kurpitsa, retiisi, varsiselleri, fenkoli ja idut.

Raja-arvot ylittävä nitraatin saanti voi aiheuttaa elimistössä sellaisen hemoglobiinin muodon eli methemoglobiinin yleistymistä, joka kuljettaa happea huonommin kuin hemoglobiini.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ainoastaan alle 1-vuotiaille on annettu rajoitus nitraattia keräävien kasvien käytöstä. Nitraattia luontaisesti kerääviä kasviksia ja niistä valmistettuja tuotteita tulee heidän ruokavaliossaan välttää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alle kouluikäisten osalta on havaittu, että joillakin nitraatille määritetty hyväksyttävä päivittäinen saanti voi satunnaisesti ylittyä. Kasvisten ravitsemuksellisen hyödyn katsotaan kuitenkin ylittävän liian suuresta nitraatin saannista mahdollisesti aiheutuvat haitat. Toki nitraattia luontaisesti keräävien kasvisten yksipuolista käyttöä on hyvä välttää.

Kouluikäisille ja aikuisille käyttörajoituksia ei ole. EU on asettanut enimmäispitoisuusrajatkin ainoastaan pinaatille, lehtisalaatille, jäävuorisalaatille ja rucolalle.

Jos nokkosta on vain aamun smoothiessa ja muuten nitraattia keräävien kasvien ja kasvisten käyttö on osa monipuolista ruokavaliota, kysyjän nitraatin saannissa on tuskin ongelmaa.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla