Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miten ulkomaiset pakastemarjat pitäisi käsitellä? Tuhoaako mikrossa sulattaminen bakteerit vai onko keittäminen ainoa vaihtoehto? Ovatko kaikki kotimaiset marjat todella niin puhtaita, ettei niistä voi saada mitään vaivoja?

MARJOISSA voi olla taudinaiheuttajista sekä bakteereita että viruksia. Evira suosittelee käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina, sillä niissä saattaa esiintyä mm. norovirusta ja hepatiitti A -virusta. Virukset voivat olla lähtöisin mm. saastuneesta vedestä.

Koska pakastaminen ei tuhoa taudinaiheuttajia, tulee ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat kuumentaa vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan. Mikrokuumennus ei kuumenna ruokaa tasaisesti, joten pitää käyttää muita kuumennustapoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kotimaisia marjoja ei tarvitse Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kuumentaa, sillä ne eivät juurikaan ole olleet epäiltyjen listalla ruokamyrkytystapauksissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ainoastaan sellaisten ihmisten, joilla on matala vastustuskyky, tulee kuumentaa kotimaisetkin marjat.

Tällöin hoitopaikka ohjeistaa tämän. Marjojen alkuperämaa kannattaa siis tarkistaa pakkauksesta ja toimia sen mukaan.

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla