Kuvat
Shutterstock

Pandemia ei ole vielä ohi, ja parhaat rokotteet ovat vielä kehitteillä. Professori Seppo Parkkila vastaa neljään tiukkaan kysymykseen koronasta.

  1. Ovatko koronarokotteet turvallisia ja tehokkaita? Vaikka koronarokotteet otettiin käyttöön ennennäkemättömän nopeasti, niistä on jo ehditty tehdä isoja tutkimuksia. Rokotteiden suoja ei ole aivan sataprosenttinen, mutta kaikki ovat tehokkaita ja luotettavia. Vaikeimman tautimuodon ne ehkäisevät lähes kokonaan.
  2. Suojaavatko rokotteet myös varianteilta? Tutkimuksen mukaan nyt käytössä olevat rokotteet suojaavat niiltä hyvin. Rokote annetaannlihassoluihin, jotka se laittaa tuottamaan vastaavaa piikkiproteiinia kuin koronaviruksessa on. Kun elimistö tuottaa proteiinia, se pilkkoutuu osittain. Sen seurauksena elimistö alkaa tuottaa vasta-aineita piikkiproteiinin eri osia kohtaan. Vaikka jokin piikkiproteiinin rakenteen osa siis mutaatioiden myötä muuttuisi, vasta-aineet voivat edelleen tunnistaa sen muita osia.
  3. Tarvitaanko Suomessa oma koronarokote? Kotimaisen nenäsumutteena annosteltavan koronakorotuksen eteneminen kliinisiin kokeisiin vaatisi kymmenien miljoonien lisärahoituksen. Se voisi kuitenkin maksaa itsensä takaisin. Kyse ei ole vain koronasta vaan myös varautumisesta seuraaviin mahdollisiin taudinaiheuttajiin. Uudenlainen annostelutapa voisi helpottaa massarokotuksia.
  4. Onko pandemia pian ohi? Ei ole. Tilanne maailmalla on huonompi kuin koskaan, ja todelliset sairastuneiden ja menehtyneiden lukemat paljon suurempia kuin raportoidaan. Vaikka tilanne Suomessa rauhoittuisi, ulkomailta tulee jatkossakin vähintään yksittäisiä koronatartuntoja vielä pitkään. Kokonaistilanne on kuitenkin menossa hyvään suuntaan rokotusten ansiosta.

Asiantuntija: Seppo Parkkila, anatomian professori, Tampereen yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla