Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vaikka akillesjänne on vahvimpia jänteitämme, se voi katketa äkillisessä liikkeessä ja ponnistuksessa, kuten pallopelissä tai vauhdikkaassa jumpassa. Enää sitä ei korjata aina leikkaamalla.

Jalkani lipeää alas rappuselta, kuulen napsahduksen ja saman tien pohkeessa vihlaisee. Yhä useampi keskiikäinen kokee saman kohtalon, sillä harrastamme rankkaa liikuntaa liian vanhalla kropalla, liian vähillä taidoilla tai liian huonossa kunnossa.

Aiemmin peukalon paksuinen jänne korjattiin leikkauksessa: sentin parin päähän erkaantuneet päät ommeltiin yhteen. Enää alle puolet leikataan, sillä jänteen päät kasvavat yhteen myös luonnostaan, arpeutumalla.

Repeämän paraneminen vaatii yhä erikoissairaanhoitoa, mutta hoidoksi riittää kuntoutus, joka on aloitettava saman tien. Ensiapu akillesjännevammassa on vanha tuttu: koholle, kylmää ja komperessio.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuloksen kannalta ei ole väliä, leikataanko revennyt akillesjänne vai ei. Ihan entisen veroista jalasta tuskin enää tulee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkäise akillesvamma

 1. Lämmittele ja venytä pohkeita ennen jokaista treeniä.
 2. Vältä äkillisiä liikkeitä harjoitellessa.
 3. Varo liukkaita, pehmeitä ja epätasaisia alustoja.
 4. Ota tavaksi joustavuutta lisäävä jalkajumppa.
 5. Tarkista kengät. Liian matala kanta rasittaa akillesjännettä.
 6. Käytä tarvittaessa pientä kantakorotusta kengissä pohjallisen alla.
 7. Suojaa nilkat kylmässä säärystimillä tai villasukilla.

Asiantuntija: ortopedian ja traumatologian vs. professori Ville Mattila, TAYS.

UN VIKINGO

Eikö olisi syytä myös kertoa CIPROFLOXACIN- antibiootin contraindikaatiosta, joka iskee useasti

juuri akilles-jänteeseen (mikäli ei tapa sitä ennen) ja aiheuttaa lukuisten muiden vammojen ohessa jänteiden katkeamisen ja pysyvät krooniset vammat. Lääkärit suhtautuvat pilkallisesti  vähätellen ja vastuuta pakoillen?!

 • ylös 22
 • alas 18
Petu 71

Aivan silkkaa paskaa, mulla on katkennut akillesjänne n. 7 vuotta sitten, silloin olin 40.v lääkäri oli sitä mieltä että jalka vain kipsataan, en hyväksynyt sitä ensin, mutta lääkärin konsultoitua 2 muutakin lääkäriä, he kaikki olivat sitä mieltä että kipsataan jalka, jolloin tyydyin päätökseen.
3 kuukauden jälkeen jänne irtosi ja se päätettiin leikata, tosin tutkiva naislääkäri oli sitä mieltä, että jalan voi jättää leikkaamattakin ja antaa jalan olla semmoisenaan (jänne poikki)
Johon en tietenkään suostunut.
Jalan leikkasi Ilkka Tulikoura ja jalka on ollut täysin toimiva, vaikka jännettä jouduttiin ottamaan jalkataipeesta.
Saikkua tuli toiset 3kk, joten jos jalka olis leikattu samantein, olisin selvinnyt puolet lyhyemmällä sairauslomalla.

 • ylös 19
 • alas 19
Sisältö jatkuu mainoksen alla