Alkoholia menee päähän. Jotkut tulevat hiprakassa vihaisiksi, toiset iloisiksi. Liika juominen vaurioittaa aina hermostoa.

Päihdelääkäri Kaija Seppä ei varoittele alkoholista kiusallaan vaan siksi, että tietää sen sairastuttavan. Ja ensiksi kärsii pää.

– Ärtyneisyys, masentuneisuus ja unettomuus ovat tavallisia juomisen seurauksia. Paljon juovilla on kaikkia mielenterveydenongelmia enemmän kuin ihmisillä keskimäärin.

Masentuneisuus muuttuu jatkuvaksi yleensä jo, kun joka viikonloppu juodaan paljon. Myös muisti voi huonontua ja juominen voi johtaa dementiaan. Motoriikka häiriintyy ja liikkeiden hallinta on poikkeavaa selvinkin päin. Alkoholihaitat ovat silloin jo edenneet pitkälle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vakavalla tavalla aivovaikutukset näkyvät myös väkivaltana ja tapaturmina. Aivoista alaspäin tultaessa ollaan kasvoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Niistäkin näkyy, jos alkoholia käyttää pitkään ja paljon. Tulee turvotusta ja hiussuonten katkeilun aiheuttamaa punoitusta. Sylkirauhaset laajenevat, mikä näkyy kasvojen alaosan levenemisenä.

Syöpää aiheuttava aine

Suuhun ja hampaisiin alkoholi vaikuttaa monin tavoin. Syljeneritys muuttuu ja hampaat kärsivät siitä. Ärsytysvaikutus kohdistuu myös suun limakalvoihin ja kieleen, joiden syöpäriski lisääntyy.

Paljon tutkimustietoa on siitä, että alkoholi lisää syöpää huomattavasti myös ruoansulatuskanavan yläosassa. Kaikkia syitä tähän ei tiedetä, mutta alkoholin syövyttävän vaikutuksen lisäksi syyllinen on sen myrkyllinen aineenvaihduntatuote asetaldehydi.

Esimerkiksi rintasyöpä, jonka riskiä alkoholi lisää jo pieninä määrinä, syntyy jostain vielä tuntemattomasta syystä. Muun muassa hormonien vaikutusta ja perinnöllistä alttiutta tietysti epäillään vahvasti.

Myös paksusuolen syöpää runsas alkoholinkäyttö lisää. Syyksi on arveltu sitä, että alkoholi muuttaa paksusuolen bakteerien aineenvaihduntaa ja tämän seurauksena paksusuolessa syntyvä asetaldehydi on erityisen myrkyllistä.

– Yllättävää kyllä, mahasyöpää alkoholinkäytön ei tiedetä lisäävän, Kaija Seppä huomauttaa.

Ruoansulatuselimistöstä sivuun siirryttäessä löytyy lisää syöpäriskejä.

– Maksasyöpäriski lisääntyy varsinkin, jos alkoholisti saa maksakirroosin.

Kirroosia edeltää useimmiten alkoholirasvamaksa, tai hengenvaarallinen maksatulehdus. Joskus kirroosi tulee paljon juomisen seurauksena myös ilman välivaiheita.

Taaskaan ei tiedetä, keille näin käy. Vaarassa olevien elinten lista ei pääty vielä tähänkään.

– Alkoholin aiheuttama akuutti haimatulehdus on suomalaisilla juovilla miehillä yleinen, ja naisillakin se lisääntyy. Tämä äkillisinä tuskallisina ylävatsakipuina alkava sairaus tappaa nuoriakin. Sen voi saada, kun on sopivat geenit ja juo riittävästi muutaman viikon ajan eikä edes mahdottomia määriä.

Sydän vaikeuksissa

Vielä on syytä katsoa, kuinka sydän ja verenkiertoelimistö pärjäävät alkoholin kanssa.

– Jokainen riskirajan ylittävä drinkki nostaa verenpainetta, yläpainetta noin yhden ja alapainetta puoli elohopeamillimetriä. Kymmenellä drinkillä päivässä nostaa siis näitä lukemia aika lailla, Kaija Seppä laskee.

Verenpainelääkkeillä tilanteen voi kyllä useimmiten korjata, mutta vähemmällä lääkityksellä pääsee, jos vähentää juomista.

Toinen vaikutus ovat sydämen rytmihäiriöt. Ne ovat tavallisia esimerkiksi, jos on viikonloppuna juonut paljon. Rytmi voi sen seurauksena olla vähän sekaisin useamman päivän, ja ainakin maanantai on enemmän tai vähemmän pilalla.

Harvinainen, mutta vakava seuraus on sydänlihaksen paksuntuminen eli kardiomyopatia. Useimmiten se on palautumaton ja lisää äkkikuoleman vaaraa.

Haittavaikutusten listan voi päättää kohtaan, jossa Kaija Seppä näkee tarkoituksenmukaisuutta: kun juo liikaa, tulee kuukautishäiriöitä, hedelmällisyys laskee, erektio heikkenee ja siittiöiden laatu huononee.

– Luonto panee lisääntymiselle stopin silloin, kun jälkeläisistä ei pystyisi huolehtimaan.

Lue lisää
Tunnista yllättävä vatsakipu
Alkoholi on liian kova lääke
Alkoholi lihottaa salakavalasti

Miksi krapulassa särkee päätä?

Valvominen ja tupakointi voivat laukaista päänsäryn, samoin pitkä tauko syömisessä. Joillakin migreeniin taipuvaisilla punaviini altistaa migreenikohtaukselle. Päänsärky voi alkoholia runsaasti käyttäneellä johtua esimerkiksi siitä, että on juovuspäissään lyönyt päänsä kaatuessaan tai saanut aivoverenvuodon. Runsas juominen lisää aivoverenvuodon riskiä.

Miksi alkoholinkäyttö masentaa?

Alkoholin nauttimisen jälkeen alkoholiin tottunut hermosto reagoi aineen puutteeseen yliärtyvyydellä ja vieroitusoireilla. Mitä enemmän ja pidempään on juotu, sitä voimakkaampia ja pitkäkestoisempia ovat oireet. Eri ihmisillä oireet ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Masennus on voinut myös edeltää juomista ja olla itsenäinen sairaus, ei alkoholin aiheuttama, ja vaatia erillistä hoitoa.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla