Alkoholia menee päähän. Jotkut tulevat hiprakassa vihaisiksi, toiset iloisiksi. Liika juominen vaurioittaa aina hermostoa.

Päihdelääkäri Kaija Seppä ei varoittele alkoholista kiusallaan vaan siksi, että tietää sen sairastuttavan. Ja ensiksi kärsii pää.

– Ärtyneisyys, masentuneisuus ja unettomuus ovat tavallisia juomisen seurauksia. Paljon juovilla on kaikkia mielenterveydenongelmia enemmän kuin ihmisillä keskimäärin.

Masentuneisuus muuttuu jatkuvaksi yleensä jo, kun joka viikonloppu juodaan paljon. Myös muisti voi huonontua ja juominen voi johtaa dementiaan. Motoriikka häiriintyy ja liikkeiden hallinta on poikkeavaa selvinkin päin. Alkoholihaitat ovat silloin jo edenneet pitkälle.

Vakavalla tavalla aivovaikutukset näkyvät myös väkivaltana ja tapaturmina. Aivoista alaspäin tultaessa ollaan kasvoissa.

– Niistäkin näkyy, jos alkoholia käyttää pitkään ja paljon. Tulee turvotusta ja hiussuonten katkeilun aiheuttamaa punoitusta. Sylkirauhaset laajenevat, mikä näkyy kasvojen alaosan levenemisenä.

Syöpää aiheuttava aine

Suuhun ja hampaisiin alkoholi vaikuttaa monin tavoin. Syljeneritys muuttuu ja hampaat kärsivät siitä. Ärsytysvaikutus kohdistuu myös suun limakalvoihin ja kieleen, joiden syöpäriski lisääntyy.

Paljon tutkimustietoa on siitä, että alkoholi lisää syöpää huomattavasti myös ruoansulatuskanavan yläosassa. Kaikkia syitä tähän ei tiedetä, mutta alkoholin syövyttävän vaikutuksen lisäksi syyllinen on sen myrkyllinen aineenvaihduntatuote asetaldehydi.

Esimerkiksi rintasyöpä, jonka riskiä alkoholi lisää jo pieninä määrinä, syntyy jostain vielä tuntemattomasta syystä. Muun muassa hormonien vaikutusta ja perinnöllistä alttiutta tietysti epäillään vahvasti.

Myös paksusuolen syöpää runsas alkoholinkäyttö lisää. Syyksi on arveltu sitä, että alkoholi muuttaa paksusuolen bakteerien aineenvaihduntaa ja tämän seurauksena paksusuolessa syntyvä asetaldehydi on erityisen myrkyllistä.

– Yllättävää kyllä, mahasyöpää alkoholinkäytön ei tiedetä lisäävän, Kaija Seppä huomauttaa.

Ruoansulatuselimistöstä sivuun siirryttäessä löytyy lisää syöpäriskejä.

– Maksasyöpäriski lisääntyy varsinkin, jos alkoholisti saa maksakirroosin.

Kirroosia edeltää useimmiten alkoholirasvamaksa, tai hengenvaarallinen maksatulehdus. Joskus kirroosi tulee paljon juomisen seurauksena myös ilman välivaiheita.

Taaskaan ei tiedetä, keille näin käy. Vaarassa olevien elinten lista ei pääty vielä tähänkään.

– Alkoholin aiheuttama akuutti haimatulehdus on suomalaisilla juovilla miehillä yleinen, ja naisillakin se lisääntyy. Tämä äkillisinä tuskallisina ylävatsakipuina alkava sairaus tappaa nuoriakin. Sen voi saada, kun on sopivat geenit ja juo riittävästi muutaman viikon ajan eikä edes mahdottomia määriä.

Sydän vaikeuksissa

Vielä on syytä katsoa, kuinka sydän ja verenkiertoelimistö pärjäävät alkoholin kanssa.

– Jokainen riskirajan ylittävä drinkki nostaa verenpainetta, yläpainetta noin yhden ja alapainetta puoli elohopeamillimetriä. Kymmenellä drinkillä päivässä nostaa siis näitä lukemia aika lailla, Kaija Seppä laskee.

Verenpainelääkkeillä tilanteen voi kyllä useimmiten korjata, mutta vähemmällä lääkityksellä pääsee, jos vähentää juomista.

Toinen vaikutus ovat sydämen rytmihäiriöt. Ne ovat tavallisia esimerkiksi, jos on viikonloppuna juonut paljon. Rytmi voi sen seurauksena olla vähän sekaisin useamman päivän, ja ainakin maanantai on enemmän tai vähemmän pilalla.

Harvinainen, mutta vakava seuraus on sydänlihaksen paksuntuminen eli kardiomyopatia. Useimmiten se on palautumaton ja lisää äkkikuoleman vaaraa.

Haittavaikutusten listan voi päättää kohtaan, jossa Kaija Seppä näkee tarkoituksenmukaisuutta: kun juo liikaa, tulee kuukautishäiriöitä, hedelmällisyys laskee, erektio heikkenee ja siittiöiden laatu huononee.

– Luonto panee lisääntymiselle stopin silloin, kun jälkeläisistä ei pystyisi huolehtimaan.

Lue lisää
Tunnista yllättävä vatsakipu
Alkoholi on liian kova lääke
Alkoholi lihottaa salakavalasti

Miksi krapulassa särkee päätä?

Valvominen ja tupakointi voivat laukaista päänsäryn, samoin pitkä tauko syömisessä. Joillakin migreeniin taipuvaisilla punaviini altistaa migreenikohtaukselle. Päänsärky voi alkoholia runsaasti käyttäneellä johtua esimerkiksi siitä, että on juovuspäissään lyönyt päänsä kaatuessaan tai saanut aivoverenvuodon. Runsas juominen lisää aivoverenvuodon riskiä.

Miksi alkoholinkäyttö masentaa?

Alkoholin nauttimisen jälkeen alkoholiin tottunut hermosto reagoi aineen puutteeseen yliärtyvyydellä ja vieroitusoireilla. Mitä enemmän ja pidempään on juotu, sitä voimakkaampia ja pitkäkestoisempia ovat oireet. Eri ihmisillä oireet ovat kuitenkin hyvin erilaisia. Masennus on voinut myös edeltää juomista ja olla itsenäinen sairaus, ei alkoholin aiheuttama, ja vaatia erillistä hoitoa.

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.