mistä apua kun korva on lukossa
Kuva Shutterstock

Lentokoneessa lähes jokaisen korvat menevät lukkoon. Mitä sitten tehdään, jos lukko ei aukea?

Rutinaa, painetta, tukkoisuutta ja huminaa - lukkiutumisen tunne syntyy ali- tai ylipaineesta korvakäytävässä tai välikorvassa, jota voivat aiheuttaa monet tekijät:

  • Korvakäytävässä on normaalisti sitä suojaavaa vahaa. Joskus vaha voi tukkia korvakäytävän kokonaan, jos korvaa kaivaa pumpulipuikolla tai vahatulppa kastuu suihkussa tai uidessa.
  • Purentavaivat ja hammassärky saattavat aiheuttaa erilaisia korvatuntemuksia.
  • Flunssassa limakalvot turpoavat, jolloin korvatorvi ahtautuu.
  • Monen korvat lukkiutuvat lentokoneessa, erityisesti laskun aikana, kun korvatorven toiminta huononee, välikorvaan syntyy alipainetta ja joskus myös nestettä.
  • Välikorvatulehduksessa tulehdusneste tekee saman.
  • Lapset saattavat työntää korviinsa myös vierasesineitä, helmiä ja lelun osia.
  • Liimakorvassa korvien tukkoisuus johtuu siitä, että välikorvaan kertynyt tulehduserite estää normaalin tärykalvon toiminnan.

Hoito

Lääkärissä on hyvä käydä, jos vaiva ei häviä itsestään. Lentokoneessa nieleskely tai pureskelu avaavat korvatorven ja helpottavat. Vahaa liuottavia korvatippoja saa ilman reseptiä. Jos ne eivät auta, vastaanotolla korva voidaan puhdistaa huuhtelulla ja imulla. Nuhan aikana nenän limakalvoturvotusta vähentävät supistavat nenätipat.

Ennaltaehkäisy

Korvia ei saisi kaivaa millään esineellä, sillä vaha pakkautuu usein vain syvemmälle korvakäytävään. Jos korviin menee ja jää herkästi vettä, kannattaa käyttää öljypohjaisia tippoja ja uidessa ja suihkussa korvasuojia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla