Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hormonaalisen ehkäisyn käytön aikana munasarjat ovat ikään kuin lepotilassa: munarakkulan kasvua ja ovulaatiota ei tapahdu, loppukierrosta ei ole toimivaa keltarauhasta. Verenkierrossa hormonipitoisuudet ovat melko tasaiset.

Kun ehkäisypillerit lopetetaan, oma kuukautiskierto käynnistyy yleensä aika nopeasti. Ja sen mukana tulevat ovulatoriseen kiertoon liittyvät tuntemuksetkin. Niissä on yksilöllistä vaihtelua, mutta jotkut huomaavat eron selvästi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kuukautisvuodon määrä voi olla runsaampi, kuukautiset voivat olla kivuliaat, joillekin tulee kuukautispäänsärkyä. Kierron puolivälissä voi olla ovulaatioon liittyvää alavatsakipua, rinnat voivat olla arat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Loppukierrosta voi tulla ns. PMS-oireilua. Nämä oireet ilmestyvät muutamasta päivästä viikkoon ennen kuukautisvuodon alkua mutta helpottavat kolmen neljän päivän kuluessa kuukautisten alkamisesta. PMS:n tavallisimmat psyykkiset oireet ovat ärtyneisyys, masentuneisuus ja itkuherkkyys. Myös unettomuutta ja keskittymisvaikeutta voi olla.

Yleensä tilanne tasaantuu muutaman kuukauden kuluessa pillerien lopetuksen jälkeen.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla