sopiiko hormonihoito estrogeeni geeli sydäntautiselle
Kuva Shutterstock

Olin reilut puoli vuotta sitten pallolaajennuksessa ja silloin kiellettiin käyttämästä vaihdevuosivaivojani helpottanutta estrogeenigeeliä. Nyt gynekologini sanoi, että se ei aiheuta tukoksia valtimoissa. Miten on? Nukun huonosti ja sekään ei ole sydämelleni hyväksi.

Hormonikorvaushoidon vaikutus sydän- ja verisuonisairauksien riskiin on monimutkainen. Tiedetään, että naisilla menopaussin yhteydessä tapahtuva estrogeenipitoisuuden pieneneminen kiihdyttää valtimon seinämissä muutoksia, jotka liittyvät ateroskleroosin kehittymiseen. Näitä ovat valtimon seinämän toimintahäiriöt ja verisuonen seinämän jäykistyminen sekä samaan aikaan veren rasvatasapainossa tapahtuvat epäedulliset muutokset. Tämän seurauksena sydäninfarktien riski kasvaa.

2000-luvulla on julkaistu lukuisia tutkimuksia vaihdevuosien hormonihoidon terveysvaikutuksista. Niissä on osoitettu, että hormonihoito vähentää sydäntapahtumia, jos se aloitetaan alle kymmenen vuotta menopaussin jälkeen. Hoitoa ei toki suositella pelkästään sydän- ja verisuoni­sairauksien ehkäisyyn vaan estrogeenihoito on tarkoitettu haittaavien vaihdevuosioireiden hoitoon. Hormonihoito näyttää myös vähentävän riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Kolikon toinen puoli on estrogeenihoitoon liittyvä pieni laskimoveritulpan riskin lisääntyminen. Myös valtimoissa voi tapahtua veren hyytymistä, erityisesti jos valtimon seinämä on sairas, ja siihen on kehittynyt kalkkiplakki. Tällaiseen kohtaan voi tulla paikallinen tulppa, joka ahtauttaa tai tukkii verisuonta. Hormonihoidon haittavaikutukset iäkkäämmillä naisilla liittyvät erityisesti kohonneeseen sydän- ja aivoinfarktiriskiin, jonka oletetaan johtuvan iän myötä kehittyvästä valtimonkovettumistaudista.

Hormonihoidon vaikutus sepelvaltimotaudin riskiin siis riippuu siitä, minkä ikäisenä hoitoa käytetään ja missä vaiheessa hoito aloitetaan. Terveissä verisuonissa estrogeenillä on valtimoita suojaavia vaikutuksia. Uudet tutkimukset liittävät hormoni­korvaushoidon edulliset verisuonivaikutukset erityisesti naisiin, joilla on hikoiluoireita. Lisäksi on osoitettu, että ihon kautta annosteltu estrogeeni ei lisää tulppariskiä.
Estrogeenihoidon hyödyt ja haitat pitää punnita yksilöllisesti. Kysyjän tapauksessa hormonihoidosta koituu selvästi hyötyjä; vointi on parempi. On tärkeää, että muut verisuoni­sairauksien riskitekijät on hoidettu, verenpaine on kunnossa, samoin kolesterolitasot ja sokeritasapaino. Estrogeeni kannattaa käyttää ihon kautta annosteltuna, eli geeli on hyvä valinta.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.