Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Hikoilen kasvoista niin runsaasti, että se haittaa elämääni. Kuumassa vaiva pahenee. Jännittäminen liittyy siihen, mutta ei aina. Kasvoni ovat kuin vesiputous, mutta kainaloista tai kämmenistä en hikoile juuri lainkaan. Miksi hikoilu keskittyy kasvoihini? En ole löytänyt apukeinoja, kun antiperspirantit tai botuliini eivät oikein kasvoihin taida käydä.

PAIKALLINEN eli yhden kehonosan tai alueen hikoilutaipumus on yleensä alkanut jo lapsuus- tai nuoruusiässä, saattaa olla osin perinnöllinen eikä sen taustalta tarvitse etsiä mitään yleissairautta. Hikoilua esiintyy usein tunnetilojen vaihteluihin ja jännittyneisyyteen liittyen eikä välttämättä ole sidoksissa ympäristön lämpötilaan. Jännityksen aiheuttamaan hikoiluun voi liittyä myös kasvojen punastumista.

Useimmiten sitä ei esiinny nukkuessa. Liikahikoilu on usein pahimmillaan varhaisessa aikuisuudessa ja vähenee vanhuudessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hikoilulle altistavat tekijät (kuumuus, liikunta, ylipaino, kuumien tai mausteisten ruokien nauttiminen, alkoholin käyttö) kannattaa tiedostaa. Etenkin maustettu ruoka voi aiheuttaa hikoilun erityisesti ylähuulessa ja otsassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Paikalliseen liikahikoiluun voidaan käyttää suun kautta otettavia, antikolinergisesti vaikuttavia lääkkeitä, kuten oksibutyniinia. Kasvojen hikoiluun voidaan kokeilla myös beetasalpaajalääkitystä. Yleislääkäri tai ihotautilääkäri voimäärätä näitä lääkkeitä.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

VaihtopääMinulle

Lääkäriä vastaan ei ole tainnut tullz oikeasta kasvojen liikahikoilusta kärsivää? Tässä eivät beetasalpaajat auta, eivät talkit viilentävät voiteet. Kesät pilalla. Kun menen kesällä ulos, ovat kasvoni kohta kirkkaanpunaiset niin, ett jo sivulliset kehottavat varjoon, ja se hikoulu...Hikoilen päästä,niskasta, kasvoist 2 rantapyyhettä litimäriksi tunnissa! En voi mennä mihinkään kesällä ilman isoa "kuivausrättiäni". En voi meikata, kosteusvoiteetkin valuvat naamasta, samoin aurinkosuojat. Kukaan ei tajua kuinka syvältä tämä on! Beetasalpaaja on käytössä ja diurex. Mihinkään juhliin en voi talvellakaan osallistua, tai konsertteihin. Niissä kun lämpötila nousee. Plus 19 itselleni kipuraja, sitten oireet alkavat. Kainaloista, selöstä, jaloista en hikoile ollenkaan. Nenä, ohimot, silmien ympäristö ja leuka ovat kuin putouksia,ehtymättömiä. Joskus saattaa persusta ja jalkoja palella, mutta pää sen kus lennättää hikeä tulipunaisena ja kuumissaan. Haluan vaihtopään (ilman hikirauhasia) Venäjältä. Olen 45-vuotias nainen, ongelma kestänyt aikuisikäni. Lääkärit eivät piittaa. Nytkin porukkamatka Etelään pilalla. En VOI mennä ulos kuin aamulla kuudelta ja 23 jälkeen illalla hien virtaamisen, punoituksen, olon tukaluuden takia. Muut nauttivat, minä pidän ilmastoinnille seuraa hotellihuoneessa.

  • ylös 46
  • alas 22
Hikinoro

Ymmärrän teitä täysin. Olen 72 vuotias mies. Sanotaan, että liikahikoilun pitäisi vähentyä iän myötä. Minulla päinvastoin hikoilu lisääntyy. Kärsin eniten kasvojen hikoilusta, en niinkään kainaloitten, jalkojen tai käsien hikoilusta. Kasvot sen sijan ovat kuin vesiputous. Kun pyyhin hikeä kasvoilta isolla paperisella käsipyyhkeellä niin ehkä minuutin kuluttua taas yhtä märät. Hiukset ovat pian läpimärät. Mulla on ollu tää ongelma teini-iästä asti. Työhaastatelut olivat aikoinaan helvettiä. Oli pakko ottaa rauhoittavaa lääkettä, joka hieman auttoi. En voi mennä teatteriin, elokuviin tai muihin yleisötilaisuuksiin ilman rauhoittavaa. Ehkä haudassa hikoilu loppuu!

  • ylös 37
  • alas 13
Sisältö jatkuu mainoksen alla