Kiertäjäkalvosin muodostuu olkanivelen alueen tärkeimpien lihasten jänteistä. Kyseiset lihakset huolehtivat olkavarren kiertoliikkeistä ja nostoista ja antavat vauhtia iskulle ja heitolle.

Kiertäjäkalvosimen jännetulehdus ja osittainen tai täydellinen repeämä on yleinen vaiva yli viisikymppisillä. Se todetaan noin joka viidennellä 60-vuotiaista ja jopa joka kolmannella 70-vuotiaista.

Jänne voi revetä kovan kolhun yhteydessä, jos esimerkiksi kaatuu jäisellä tiellä ojennetun käden varaan. Vamma voi syntyä myös vähitellen ikääntymisen myötä. Nuorilla repeämät ovat harvinaisia, mutta niitä voi joskus tulla jääkiekon tapaisissa urheilulajeissa, joissa otetaan vastaan kovia iskuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ensiapu

Vahingoittuneeseen olkapäähän voi antaa kylmähoitoa esimerkiksi jääpussilla vaatteen tai pyyhkeen läpi. Se lievittää särkyä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hoito

Lääkäriin on syytä mennä heti, jos olkavartta on vaikea nostaa kunnolla ylös. Suurin osa pienistä kiertäjäkalvosimen repeämistä hoituu lähes oireettomiksi muutamassa viikossa kättä lepuuttamalla. Fysikaalinen hoito, johon kuuluu lämmön ja hieronnan lisäksi liikehoito ja kipulääkitys, palauttaa yleensä kelvollisen toimintakyvyn.

Vaikeissa tapauksissa tarvitaan leikkaus. Se olisi hyvä tehdä mahdollisimman pian vamman toteamisesta, sillä yli puolen vuoden odotus heikentää paranemista.

Itse leikkaus ei ole yleensä potilaalle hankala toimenpide, mutta leikkauksen jälkeinen kuukausia kestävä kuntoutus kysyy kärsivällisyyttä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla