Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 22-vuotias nainen. Vuoden ajan olen tuntenut ennen kuukautisten alkua voimakasta, pistävää kipua toisessa munasarjassa, ehkä noin joka toinen kuukausi. Onko tämä normaalia? En ole aloittanut hormonaalista ehkäisyä, enkä keksi, mikä uusi elämäntapa voisi aiheuttaa tämän.

Säännölliseen kuukautiskiertoon voi liittyä kiputuntemuksia. Ns. ovulaatiokipu tuntuu kierron puolivälissä, se liittyy munarakkulan puhkeamiseen ja munasolun irtoamiseen. Kipu voi joskus olla voimakaskin, ja satunnaisesti siihen liittyy niukkaa verivuotoa.

Kuukautiskivuista kärsii moni nainen. Yleensä kivut alkavat kuukautisvuodon alkaessa, ne ovat kramppimaisia liittyen kohdun supisteluun. Pahimmillaan nämä kivut ovat parin ensimmäisen vuotopäivän ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjän tapauksessa kipu tulee ennen kuukautisten alkua, ja hän tuntee sen toisen munasarjan seudussa. Oire ei kuitenkaan toistu säännöllisesti, ja oletan että kuukautiskiertoon ei liity muita vaivoja. Jos taustalla olisi esimerkiksi endometrioosi, olisivat oireet toisenlaiset: alavatsakipu saattaa alkaa jo useampi päivä ennen kuukautisia ja voimistuu vuodon aikana. Myös ulostamis-, virtsaamis- tai yhdyntäkipua voi olla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei vaikuta siltä, että tämän kivun taustalla olisi mitään sairautta. Jos oire huolestuttaa tai vaivat pahenevat, kannattaa käydä gynekologin vastaanotolla.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla