Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Itsepintainen kutina korvassa suorastaan vaatii rapsuttamaan tai jopa hankaamaan. Niin ei saisi tehdä, mutta miten korvia sitten pitäisi hoitaa?

Kun uit, vedessä uiskentelevat bakteerit voivat päästä korvakäytävän ihorikon kautta aiheuttamaan tulehdusta.

– Sama tapahtuu toisinkin päin. Korvaan mennyt vesi voi kutittaa ja tuntua ylimääräiseltä. Jos sitä rapsutetaan vaikka vanupuikolla, korvakäytävän hauras iho saattaa rikkoutua ja bakteeri pääsee pesiytymään ihoon, kertoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Marko Juutilainen.

Bakteeri voi löytää tiensä korvaan ja sieltä elimistöön myös likaisista sormista – tai jopa vasta pestyistä käsistä. Kynsien alla on aina jotain bakteereja.

Kutinan tunne on korvavaivojen äiti. Samalla kun sitä yritetään helpottaa, raapimisen tai hankaamisen vuoksi syntyvä ihorikko on todennäköisesti korvakäytävän tulehdusten yleisin yksittäinen aiheuttaja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mikä korvaa vihloo?

Korvakipu on nimenomaan aikuisten vaiva, sillä heillä korva tulehtuu yleensä tärykalvon ulkopuolelta eli korvakäytävästä. Lapsilla korvatulehdus on välikorvassa, korvan tärykalvon sisäpuolella, ja niitä on yleensä vähiten juuri kesäkuukausina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Läheskään aina kivun syy ei kuitenkaan ole tulehdus. Esimerkiksi leukanivelen ongelmat voivat tuntua korvissa. Öistä hampaiden narskuttelua tai purennan virhettä ei aina osaa itse yhdistää vihloviin korviin, mutta kipu häviää samalla kun leukanivelen ongelma helpottaa.

Kipu voi säteillä myös nielusta. Moni tuntee jo lievänkin kurkkukivun korvissaan, ja nielutulehduksen aikana saattaa luulla, että korvissakin on tulehdus.

Miksi korva menee lukkoon?

Korvien lukkoon meneminen on myös yleinen vaiva. Sen taustalla voi olla niin välikorvan tulehdus, leukanivelen temppuilu kuin korvaan mennyt vesikin. Yksi tapa saada korvat tukkoon on puhdistaa ne päivittäin pumpulipuikoilla. Puikoilla luonnollista vahaa tulee työnnettyä syvemmälle, ja se voi tukkia korvakäytävän.

– Yhä useampi tuntuu onneksi tiedostavan korvien pumpulipuikoilla puhdistamiseen liittyvät haitat, Juutilainen toteaa.

Korvien kaivelu altistaa tulehduksille – vaikka sen tekisi miten pehmeällä välineellä. Vaha suojaa korvakäytävää.

Jos vahan määrä vähenee, on entistä helpompaa vaurioittaa ihoa.

– Korviin ei saisi työntää mitään kyynärpäätä pienempää – ja sitäkin hyvin varoen, Juutilainen muistuttaa.

Mitä kutinaa vastaan?

Korvien vahalla on oma luontainen poistumismekanismi, ja ylimääräinen valuu itsekseen pois korvakäytävästä. Harvalla on edes tarvetta putsailla korviaan sen kummemmin.

Vahan liikkeet voivat kyllä aiheuttaa kutinaa, ja joskus saattaa tuntua, että vahaa on korvakäytävässä ihan liikaa. Silloin korvia voi hoitaa ihoöljyllä.

Kosteuttava ja viilentävä öljy tepsii oikeastaan kaikkeen korvan kutinaan. Apteekissa myydään suuttimella varustettuja korvasuihkeita, mutta mikä vain ihoöljy hoitaa tehtävän.

Öljyä vain tiputetaan korvakäytävään.

– Öljyä voi käyttää ihan runsaastikin, ylimääräinen kyllä valuu ulos korvasta. Ainoastaan niiden, joilla on reikä tärykalvossa tai joille on tehty korvaleikkaus, kannattaa olla varovaisempia ja keskustella öljyn käytöstä ensin korvalääkärin kanssa, Marko Juutilainen neuvoo.

Milloin tarvitaan lääkäriä?

Jos korvakipuun liittyy kuulon heikkenemistä, pitää mennä lääkäriin. Myös voimakkaasti paheneva tai viikosta toiseen jatkuva korvakipu ovat merkkejä siitä, että on aika hakea apua. Joillain ihmisillä kynnys lähteä korvakivun vuoksi lääkäriin on vielä matalampi.

– Esimerkiksi diabeetikoilla tulehdukset voivat äityä pahoiksi muita herkemmin. Monesti he osaavatkin välttää ihon rikkoutumista. Jos korvan tulehdus kuitenkin pääsee alkamaan, lääkärireissua ei kannata lykätä.

Ikääntyminen ei sinänsä lisää alttiutta korvavaivoille. Iän myötä iho kuitenkin kuivuu enemmän, ja se voi lisätä kiusallista kutinaa korvissa.

Myös psoriaasia sairastavien ja niiden, joilla on atooppinen iho, voisi olla hyvä käyttää öljyä korviin säännöllisesti, että kutina pysyy siedettävämpänä.

Asiantuntija: Marko Juutilainen, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, Mehiläinen Hämeenlinna.

KORVATULPAT UIMARILLE

UIDESSA JA sukeltaessa korvaan menee yleensä vettä. Se ei sinänsä vaurioita korvaa, joten kaikkien korvat kyllä kestävät sen. Jos vesi tuntuu ikävältä korvassa, uidessa voi käyttää korvatulppia. Mitkä vain kertakäyttöiset ja puhtaat tulpat ajavat asian. Likaiset tulpat voivat tuoda mukanaan korvaan bakteereja.

KOTIKONSTINA VOI kastaa pumpulitupon valkovaseliiniin. Vaseliini tekee tupoista vesitiiviit, ja hyvässä lykyssä voi vielä kuulla aaltojenkin liplattavan tuppojen läpi.

HELPOTUSTA LENNOLLE

APTEEKEISSA MYYDÄÄN lennoille tarkoitettuja korvatulppia sekä lapsille että aikuisille. Niiden tarkoitus on vähentää tärykalvon venytystä lennon aikana, vaikka ilmanpaine vaihtelee. Lennon aikana voi tasata välikorvan painetta myös pitämällä nenän tukossa ja puhaltamalla.

PURUKUMIN PURESKELU tai pastillien imeskely auttaa nielemään tavallista enemmän, mikä sekin tasaa painetta.

Vierailija

Minulla esiintyi huimausta ylösnoustessa ja toinen korva hieman vuoti ja kutisi,ei kuitenkaan päivittäin.
Viimein kyllästyin ja menin lääkäriin,jossa selvisi syy..
Vaikkupallo kiinnittynyt tärykalvoon,joka aiheutti huimauksen.Ei ollut tulehdusta,enkä ole milloinkaan kaivellut vanupuikoilla ja siistit olivat.

  • ylös 9
  • alas 16
Sisältö jatkuu mainoksen alla