Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Vääränlainen juoma tai ruoka voi estää tai tehostaa lääkkeen vaikutusta. Lue miten vältätä yllättävät reaktiot lääkekuurin aikana.

Ota lääke mieluiten runsaan veden kanssa, sillä se on neutraalein juoma. Myös hiilihapollinen vesi tai laimea sekamehu ovat hyviä vaihtoehtoja.

Mutta erityisesti greippimehu on pannassa, sillä se estää suolen CYP3A4-entsyymin toimintaa. Silloin monien lääkkeiden pitoisuudet elimistössä nousevat, jopa vaarallisen korkeiksi. Tästä voi seurata haittoja, kuten kolesterolilääke simvastatiinin kanssa lihaskipuja. Unilääkkeiden ja greippimehun sekoitus voi saada olon tokkuraiseksi ja johtaa vaikkapa auto-onnettomuuteen.

Yleensä appelsiini- ja omenamehuja voi juoda, mutta ne saattavat vaikuttavat joidenkin lääkkeiden pitoisuuksiin elimistössä. Tästä on aina maininta lääkkeen pakkausselosteessa. E-pillereiden kanssa kaikkia mehuja voi juoda huoletta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

TARKKANA RUOKAILUN KANSSA

Ateriointi voi hidastaa tai nopeuttaa lääkkeiden imeytymistä. Siksi ei ole sama milloin syöt lääkekuurin aikana.

Esimerkiksi bisfosfonaatti-osteoporoosilääkkeet otetaan tyhjään vatsaan puolisen tuntia ennen aamiaista. Jos ne ottaa ruoan kanssa, lääkeaineet eivät imeydy.

Aknelääke isotretinoiini taas otetaan ruokailun yhteydessä, koska syöminen tuplaa elimistöön imeytyvän lääkemäärän.

Joskus lääke neuvotaan ottamaan ruoan kanssa, ettei se aiheuttaisi mahakipuja.

Myös se, mitä suuhusi laitat saattaa vaikuttaa lääkkeen tehoon. Esimerkiksi osa antibiooteista tulee ottaa erillään maitotuotteista tai kokonaan tyhjään vatsaan. Jos käytät verenohennuslääke varfariinia, ole tarkkana paljon K-vitamiinia sisältävien kasvisten ja helmien, kuten pinaatin ja kiivin syömisessä.

Lakritsin ylenmääräinen syönti voi heikentää verenpainelääkityksen tehoa.

 

TARKISTA SOPIIKO MAITO

Maitotuotteet sisältävät runsaasti kalsiumia ja voivat muodostaa joidenkin lääkeaineiden, kuten tetrasykliini- ja siprofloksasiiniantibioottien kanssa samaan aikaan nautittuna vaikealiukoisia yhdisteitä. Silloin lääkeaine ei imeydy eikä tehoa.

Kalsiumin saantia ei kuitenkaan kannata rajoittaa, sen nauttimisajankohtaan on vain kiinnitettävä huomiota.

Huomaa myös, että ravintolisät ja monivitamiinit sisältävät usein kalsiumia. Ota ne siis eri aikaan kuin lääke.

 

KORKEINTAAN ANNOS ALKOHOLIA

Saunakaljan tai lasillisen valkoviiniä voi yleensä huoletta juoda lääkekuurin kanssa. Kännääminen ei sovi yhteen minkään kuurin kanssa, sillä se voi muuttaa monien lääkkeiden vaikutusta.

Erityisesti verenohennuslääkkeet ja alkoholi ovat vaarallinen cocktail, koska se lisää onnettomuusja verenvuotoriskiä.

Keskushermostoa lamaavien lääkkeiden, kuten nukahtamis- ja unilääkkeiden kanssa, ei saa nauttia pisaraakaan alkoholia.

 

Vierailija

Mielenkiintoinen lause tuo, että unilääke ja greippimehu voi johtaa jopa liikenneonnettomuuteen. Kyllähän pelkkä unilääkekin voi siihen johtaa. puhumattakaan, että unilääkken vaikutuksen alaisena saisi yleensäkään liikkua liikenteessä. Ehkä kirjoittaja ei tarkoittanutkaan niin, mutta sellainen vaikutelma kyllä tuli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla