Kuvat
Shutterstock

Vaikka virtsatietulehdus voi parantua itsetäänkin, esimerkiksi runsaalla juomisella, uusiutuessaan se pitää hoitaa lääkekuurilla. Lue gynekologin neuvot.

Minulla todettiin virtsatietulehdus toisen kerran ja sain siihen lääkkeen. Se ei oikein helpottanut ja minusta tuntuu, että tulehdus ei ole loppunut. Melkein joka päivä on kuumetta ja selkäkipuja. Mitä teen?

Asiatuntija vastaa:

Virtsatietulehduksen uusiminen tai oireiden pitkittyminen hoidon jälkeen ei ole kovin harvinaista.

Tavallisin virtsatietulehdus on virtsarakon tulehdus.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen oireita ovat

  • tihentynyt virtsaamistarve,
  • kirvely,
  • alavatsanjomotus
  •  virtsaamispakko.

Jos tulehdus leviää ylempiin virtsateihin, kyseessä voi olla munuaisallastulehdus eli pyelonefriitti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Siihen liittyy harvoin virtsaamisvaivoja, sen sijaan siihen viittaavat kuume ja kylki- tai selkäkipu. Verikokeissa tulehdusta mittaava CRP-arvo on koholla (yli 40 mg/l).

Yksittäinen virtsarakkotulehdus voidaan hoitaa ilman virtsanäytteen tutkimista oireiden perusteella terveillä 18–65-vuotiaan naisilla.

Kaikilla muilla virtsatietulehdusta epäiltäessä ja aina munuaisallastulehdusta epäiltäessä diagnoosin on perustuttava oireiden lisäksi virtsan bakteeriviljelyyn.

Virtsarakkotulehduksista jopa puolet paranee hoidottakin kolmessa päivässä.

Silti tulehdus hoidetaan aina antibiootilla, yleensä kolmen päivän kuurilla. Yhdellä kuurilla paranee 90 %.

On hyvä tietää, että oireiden häviäminen voi kestää yli kolme vuorokautta lääkityksen aloittamisesta.

Hoidon jälkeen seurantaviljelyt ovat tarpeen vain, jos oireet eivät parane.

Jos tulehdus uusii, tarvitaan laboratoriotutkimuksia. Bakteeriviljelyssä voidaan selvittää tulehduksen aiheuttaja, ja mitkä antibiootit kyseiseen bakteeriin tehoavat.

Jos virtsanäyte on puhdas, pitää muistaa muut mahdolliset syyt oireiden taustalla. Virtsatietulehduksen tyyppisiä oireita voivat aiheuttaa muun muassa seksitaudit ja erilaiset gynekologiset tulehdukset.

Myös virtsarakon kipuoireyhtymä on mahdollinen, jos oireet jatkuvat pitkään.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Antibiootit ovat vihonviimeinen keino jatkuviin tulehduksiin. Ne romahduttavat suoliston hyvän mikroflooran ja sitä kautta suuren osan immuunipuolustusta.

Jos antibiootteihin turvaudutaan, niiden kanssa tulisi syödä raskaasti probiotteja, sekä myös niiden jälkeen.

Antibioottikuurin jälkeen tulisi tehdä tiukka harppaus saada omaa vastustuskykyä parannettua, muuten tulehdus voi pian uusia. 

Uusiutuvien virsatietulehdusten riskitekijöitä ovat em. heikko suoliston terveys, jossa tulehduksellisuutta ylläpitävät antibioottien lisäksi jotkut muutkin lääkkeet,  liian vähäinen kuitu, liian hidas suolen toiminta, gluteiini, maitotuotteet, allergisoivat aineet, liika Omega6:n saanti  ja mahdollisesti useatkin einesten ja pikaruokien lisäaineet.

Ehkä tärkein immuunivasteen kohotus saadaan D-vitamiinitason nostamisella yli 120 nmol:n/l. Myös tavallisen ruuan vaihtaminen oikeasti kuitu- ja ravinnetiheäksi sekä raakakasvisvoittoiseksi on tehokasta puolustusta. 

Suojatekijänä lantionalueen elinten tulehduksia vastaan lantion ja genitaalialueella nestekiertoa tulisi vilkastuttaa, koska veri tuo sinne happea ja ravinteita ja imusuonisto kuljettaa haitalliset jätteet pois.  Alapesu ilman saippuaa ulostamisen jälkeen vähentää suolistobakteerien kulkeutumisriskiä genitaalialueelle ja siksi se pitäisi ottaa vakiotavaksi. 

Genitaali-, lantionpohja ja lantion sisäkudosalueella tärkeää mikrokokoisten imu- ja verisuonien toimintaa voidaan vilkastuttaa käyttämällä täysin puristamattomia alus- ja päälysvaatteita, keskirakoista keinuvaa satulatuolia ja toistuvia kävelyjä tsto työn lomassa. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Vierailija

Estrogeeni auttaa yli 45v virtsavaivoihin. Paikallishoidot Vagifem, Ovestin tai Pausanol ovat reseptivapaata apteekkitavaraa, joissa on hyvin pieni määrä estrogeeniä. Ne eivät lisää tutkimusten mukaan lisää rintasyöpäriskiä ollenkaan. Käy ensin lääkärillä varmistamassa, tarvitaanko antibioottia tai muuta akuutin tulehduksen hoitoon.

Paikallishoitovalmisteet korjaavat estrogeenin puutteesta johtuvat kuivat intiimialueen sisäiset ja ulkoiset limalalvot. Kuivuus, tulehdusalttius, heikentyneet kudokset ja virtsankarkailu korjaantuu jollakin niistä - mikä nyt kenellekin sopii.

Paikallishoidot auttavat niin kauan kuin niitä käyttää, monet gynekologit suosittelevat käytettäväksi koko loppuiän - muukin tulehdusalttius vähenee samalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla