Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Kun puhutaan tyypin 2 diabeteksesta, siihen yhdistetään aina keskivartalolihavuus. Entäs jos onkin hoikka ylipainoton, onko silloin mitään edellytyksiä päästä lääkityksestä eroon? Liikun säännöllisesti miltei päivittäin hien pintaan ja syön terveellisesti.

Tyypin 2 diabetes tosiaankin on tavallisesti osa keskivartalolihavuuteen liittyvää sairaus- ja vaaratekijärypästä, ns. metabolista oireyhtymää, johon liittyy sokeriaineenvaihdunnan häiriön lisäksi verenpaineen kohoamista ja veren rasva-aineenvaihdunnan häiriintymistä. Näin ei kuitenkaan aina ole: tyypin 2 diabetes voi tulla myös hoikalle ja urheilulliselle ihmiselle, jos perintötekijät altistavat sille.

Kun hoikalla aikuisella todetaan diabetes, tutkimuksilla pyritään selvittämään, onko kysymyksessä tyypin 2 diabetes vai hitaasti alkava aikuisen autoimmuunidiabetes (ns. LADA, Latent Autoimmune Diabetes in Adults), vai onko taustalla jokin insuliinieritystä heikentävä haimasairaus, kuten haimatulehdus, syöpä tai raudan kertymäsairaus hemokromatoosi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hoikka ja runsaasti liikkuva tyypin 2 diabetespotilas ei todennäköisesti voi päästä lääkityksestä eroon enää elämäntapoja muuttamalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Terveelliset elämäntavat kuitenkin jarruttavat diabeteksen pahenemista ja elinmuutosten, kuten sydänverisairauksien, ilmaantumista sekä vähentävät lisälääkityksen tarvetta. Liikuntaa ja terveellistä ruokavaliota kannattaa siis ehdottomasti jatkaa!

Lue lisää Diabeteksen 2 tyypistä Käypä hoito -suosituksista

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla