Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Verensokerin sahaus masentaa mieltä ja vaurioittaa verisuonia. Stressi, napostelu ja jopa huono uni sotkevat verensokeria. Miten siitä pitäisi huolta?

Sudennälkä, juutut ruuhkaan ja bussi vilahtaa silmien edestä. Ärsyttää, hikoiluttaa, sydän hakkaa. Nyt on taatusti verensokerit alhaalla.

Alhainen verensokeri ei ole vain tunne, vaan totta elimistössäkin. Vapinan, levottomuuden ja äksyilyn lisäksi saattaa tuntua myös raajojen pistelyä ja puutumista, jopa näköhäiriöitä. Nämä oireet johtuvat siitä, että verensokeri laskee nopeasti ja stressihormonien pitoisuus nousee.

Verensokerin sahaamisesta korkeahkosta arvosta alhaiseen käytetään nimitystä reaktiivinen hypoglykemia, jolle toiset meistä ovat herkempiä.

Terveellä verensokeri palaa normaalisiksi, mutta reaktiivisesta hypoglykemiasta kärsivälle kertyy helposti liikakiloja, koska syöminen poistaa ikävät oireet.

Aina kun syömme, verensokeri nousee. Silloin haiman erittämä insuliini rientää apuun. Insuliini on hormoni, joka vie sokerin verenkierrosta solujen polttoaineeksi. Samalla verensokeri tasaantuu. Vastaavasti, kun verensokeri alkaa laskea, insuliinin vastavaikuttajahormoni glukagoni alkaa tuupata maksan glukoosivarastoja verenkiertoon. Näin varmistetaan se, että solut saavat hätätilanteessakin glukoosia.

Pelkkä nälkä ei kerro matalasta verensokerista, sillä näläntunteeseen vaikuttavat myös tunteet, tavat ja tottumukset tai se, että edellisestä ateriasta on kulunut aikaa.

Älä karsi hyviä hiilareita

Kun verensokeri pysyy tasaisena, pysymme virkeinä emmekä liho. Se onnistuu parhaiten, kun ei lipsu säännöllisestä ateriarytmistä. Välipalojen napostelu johtaa herkästi siihen, että verensokeri sahaa ylös ja alas. Liian pitkät ateriavälit taas synnyttävät niin kovan nälän, ettei se tunnu laantuvan oikein millään. Nälkäisenä tulee helposti tankattua verensokeria nostattavilla ruoka-aineilla, kuten sokerilla ja valkoisella viljalla.

Mitä sitten pitäisi syödä, ettei verensokeri piikittäisi ja rasittaisi elimistöä?

– Joskus ajatellaan, että vain sokeria sisältävät ruoat, kuten leivonnaiset tai karkit, nostavat verensokeria, vaikka niin tekevät kaikki hiilihydraatteja sisältävät ruoka-aineet, kuten pasta, pähkinät, leipä, peruna, maito ja hedelmät, toteaa ravitsemusterapeutti Katri Jokinen Lääkäriasema Diacorista.

Kaikkien hiilihydraattien karsiminen ei kuitenkaan ole ratkaisu verensokerin hallintaan.

– Silloin näläntunne saattaa kolkutella entistä nopeammin uudelleen ja tulee syötyä sellaista, mikä nostaa nopeasti verensokeria. Kun glukoosipitoisuus taas äkillisesti laskee, iskee jälleen nälkä tai mieliteko, Katri Jokinen sanoo.

Kieltojen sijaan on parempi tehdä viisaita valintoja. Hiilihydraateissa on sekä hitaasti että nopeasti imeytyviä. Ruisleipä nostaa verensokeria hitaammin ja vähemmän kuin vaikkapa sokeroitu juoma tai suklaapatukka. Silläkin saattaa olla merkitystä, missä järjestyksessä ruoka-aineet syödään. Kasvisten syöminen ennen pääateriaa näyttää nostavan verensokeria hillitymmin.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Vaihda hiilarit parempiin
Ruoka
Vaihda hiilarit parempiin

Stressikin sotkee

Syömisen lisäksi elimistön sokeritasoja häiritsevät infektiot, stressi, univaje ja liikkumattomuus.

Stressi työntää verenkiertoon adrenaliinia ja kortisolia ja jarruttaa glukoosin pääsyä lihaksiin. Elimistö valmistautuu taistelemaan tai pakenemaan. Syntyy niin sanottu valenälkä, jäänne evoluutiosta.

– Tämä on varmistanut sen, että ihminen on tarvittaessa pystynyt juoksemaan villieläintä pakoon. Tämä on kehon varoitusmerkki siitä, että kaikki ei ole kohdallaan, kertoo professori Johan Eriksson.

Verensokerin tasaisuus on tärkeää muunkin kuin nälän ja lihomisen takia, sillä aivot tarvitsevat glukoosia. Jos verensokeri sahaa, se heijastuu myös mieleen. Kiukuttaa ja asiat takkuavat.

Jos verensokeri tippuu kovin alas, keskushermoston toiminta häiriintyy. Se voi johtaa rytmihäiriöihin, tajunnan hiipumiseen, onnettomuuksiin.

– Dramaattisia oireita on lähinnä diabeetikoilla, joiden käyttämät lääkkeet laskevat verensokeria. Vakavat hypoglykemiat voivat altistaa myös jopa dementialle.

Terveellä ihmisellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri kertoo diabeteksesta ja liian matala hypoglykemiasta.

Lue lisää tyypin 2 diabeteksesta Käypä hoito -suosituksesta.

– Veren sokeripitoisuus pysyy 4–6 millimoolissa, eikä terveellä laske juuri alle 4 mmol/l. Sokerirasituskokeessa, jossa tutkittava juo sokeripitoista nestettä, verensokeri jää tavallisesti alle 8 mmol/l. Heikentyneestä sokerinsietokyvystä puhutaan, jos verensokeripitoisuus on 7,8–11 mmol kaksi tuntia sokerirasitustestin jälkeen, toteaa Johan Eriksson.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?

MIKÄ PITÄÄ KYLLÄISENÄ?

  • Runsaasti proteiineja, kuitupitoisia hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja sisältävä ruoka pitää nälän pisimpään poissa.
  • Proteiinit antavat parhaiten kylläisyyden tunnetta. Niitä saa lihasta, kalasta, kanasta, maitotuotteista, pähkinöistä ja palkokasveista. Punaisen lihan sijaan kannattaa suosia vaaleaa lihaa ja kalaa.
  • Rasvat tuovat kylläisyyttä mutta myös paljon energiaa. Niistä kannattaa valita pehmeitä vaihtoehtoja, joita on muun muassa lohessa, pähkinöissä sekä rypsiöljyisissä salaatinkastikkeissa. Kalaa tulisi syödä pari kertaa viikossa.
  • Kuitupitoisten hiilihydraattien nauttiminen torjuu nälkää hyvin. Eniten niitä on täysjyväleivissä ja -puuroissa. Myös vihannekset, marjat ja hedelmät sisältävät verensokeria tasaavaa kuitua. Kasviksia pitäisi syödä vähintään puoli kiloa päivässä. Helpoimmin se toteutuu, kun täyttää puolet lautasesta kasviksilla, joista osa voi olla höyrytettyjä.
Vierailija

Pidä verensokeri tasaisena, niin jaksat etkä liho

Ruokavalio on tärkein ja suurin syy siihen, että normaalipaino pysyy tai, että paino laskee. Ja että pysyt terveenä. Suomessa margariinileipä, peruna, puuro ja maito perustuu maatalouspolitiikkaan, EI terveyttä edistävään ruokavalioon, tieteellisestä tutkimuksesta puhumattakaan. Viljavalmisteita (puuro, leipä, näkkileipä, riisi, pasta, makaroni, mysli jne...) tai perunaa ei raavaskaan mies tarvitse kahta annosta enempää päivässä, koska jatkuva liika hiilihydraatti mm. lihottaa, etkä jaksa syödä...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.