Menieren tauti alkaa kuten muukin huimaus, eikä sitä ole helppo tunnistaa. Kun tauti on varmistettu, elintapamuutoksilla ja erityisesti suolan vähentämisellä voi onneksi helpottaa sen oireita.

Huone pyörii hurjasti ympäri. Tuntuu kuin maa vajoaisi jalkojen alla. Tasapainoon ei voi luottaa. Olo on hutera, keinuttava tai kaatava.

Harmiton, hyvänlaatuinen huimaus voi olla todella voimakasta, ja siihen saattaa liittyä kuvotuksen tunnetta ja oksentelua, korvan huminaa, lukkoisuutta ja kuulon heikentymistä.

Yksi hyvänlaatuista korvaperäistä huimausta aiheuttava sairaus on Menieren tauti, joka voi iskeä missä iässä tahansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaisella erilainen

Jotta voitaisiin puhua varmistetusta Menieren taudista, potilaalla tulee olla kolme pääoiretta:

  • kuulonalenema kuulokäyrällä osoitettuna
  • korvan soiminen eli tinnitus tai paineen tunne korvassa
  • toistuvat kiertohuimauskohtaukset, jotka kestävät vähintään 20 minuuttia.

Oireiden perusteella potilaille tehdään aivojen magneettikuvaus, jolla varmistetaan, ettei taustalla ole mitään muuta, esimerkiksi kuulo-tasapainohermon hyvänlaatuista kasvainta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sairauden tunnistamiseen voi mennä parikin vuotta, sillä ensin voi olla pelkkää korvaoireilua ja vasta myöhemmin kuulonalenemaa tai huimausta tai toisinpäin.

Taudinkuva voi olla jokaisella erilainen. Menieren tauti ei yleensä johda täydelliseen kuuroutumiseen, mutta kuulo voi heiketä ajan myötä. Huimauskohtauksia voi tulla päivittäin tai vaikka vuosien välein tai ne saattavat loppua kokonaan. Oireet voivat hävitä vuosiksi ja ilmaantua sitten taas myöhemmin.

Suolan vähentäminen kannattaa

Mernieren tautiin kuuluvaa pahoinvointia voidaan lievittää lääkkeillä, ja jotkut saavat apua sisäkorvan verenkiertoa vilkastuttavasta lääkityksestä, mutta tärkeimmässä roolissa ovat terveelliset elämäntavat:

  • vähäsuolainen ruoka
  • liikunta
  • riittävä yöuni
  • rentoutuminen.

Vähäsuolainen ruoka vähentää natriumia myös sisäkorvan nesteestä, lievittää lukkoisuutta ja paineen tunnetta. Absoluuttista suolattomuutta ei tavoitella, sillä elimistö tarvitsee myös natriumia. Riittää, että vähentää näkyvän suolan määrää.

Joskus Menieren tautia sairastavat alkavat välttää liikkumista kohtausten pelossa. Lihasvoima ja tasapaino heikkenevät, mikä pahentaa huimausta.

Surullisinta on, jos elämä alkaa pyöriä sairauden ympärillä. Kohtaus voi toki tulla, mutta toisaalta ei meistä kukaan tiedä, mitä voi sattua, kun poistuu kotoa.

Hoito-ohjeiden ja lääkityksen avulla useimmat Menierin tautia sairastavat voivat viettää lähes normaalia elämää. Suurella osalla tauti rauhoittuu itsestään oireettomaksi vuosikausiksi, joskus lopullisestikin.

Lue lisää Menieren taudista Suomen Meniere Liiton sivuilta.

Asiantuntija Riina Niemensivu, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, audiologi, Helsingin Kirurgisen sairaalan korvaklinikka.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla