Sähkötupakassa käytettävien liuosten nikotiinipitoisuus saattaa vaihdella ja olla hyvinkin korkea.
Sähkötupakassa käytettävien liuosten nikotiinipitoisuus saattaa vaihdella ja olla hyvinkin korkea.

Sähkötupakan nikotiinipitoinen höyry nostaa sykettä ja verenpainetta ihan niin kuin tupakkakin. Sydänlääkäri pohtii myös muita syitä hyväkuntoisen sykkeen nousuun.

Töiden jälkeen sykkeeni on koko päivän noin 90, myös makuulla. Aamuisin syke on ollut noin 70. Yleiskuntoni on hyvä ja työni liikunnallista eli huonosta kunnosta ei pitäisi olla kiinni. Syke ei tunnu ilkeältä eikä epätasaiselta mutta nopeus huolestuttaa.

Mistä se voi johtua ja kuinka sen saa laskemaan? Pari viikkoa sitten vaihdoin tupakan sähkötupakkaan ja lopetin kahvin juonnin. Onko niillä vaikutusta?

Vastaus:

LEPOSYKE on useimmilla ihmisillä 60–80 minuutissa. Poikkeama tästä suuntaan tai toiseen ei ole harvinaista eikä sinänsä aihe huoleen. Erilaiset fyysiset aktiviteetit nostavat syketasoa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Syke nousee monella herkästi myös levossa, jos mieltä tai alitajuntaa askarruttaa jokin asia, olipa se vaikka seuraavan päivän aikataulun hallinta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös takana olevan työpäivän mahdolliset jännitteet ja stressi voivat heijastua kohonneena syketasona kotiin päästyä.

Sähkötupakka ei ole haitaton vaihtoehto tupakoinnille.

On päinvastoin osoittautunut, että siinä käytettävien liuosten nikotiinipitoisuus saattaa vaihdella ja olla hyvinkin korkea.

Myös sähkötupakkaa käyttävä henkilö voi käyttää tavallista savuketta paljon suurempia annoksia nikotiinia uskoessaan sähkötupakan haitattomuuteen. Sähkösavukkeessa nikotiinipitoinen liuos höyrystyy, joten monet tupakkaa polttaessa syntyvät haitta-aineet, kuten savu, häkä, terva ja muut haitalliset palamisyhdisteet, eivät kuormita sähkösavukkeen käyttäjää tai hänen ympäristöään.

Sähkösavukkeesta hengitettävä nikotiinipitoinen höyry kuitenkin nostaa sykettä ja verenpainetta, lisää sydämen supistumisvireyttä ja supistaa verisuonia.

Kysyjää huolestuttava töiden jälkeinen sykkeen nousu voi siis johtua myös sähkötupakan käytöstä.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri ja sisätautiopin dosentti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

FinnVape

"Sähkötupakka ei ole haitaton vaihtoehto tupakoinnille.

On päinvastoin osoittautunut, että siinä käytettävien liuosten nikotiinipitoisuus saattaa vaihdella ja olla hyvinkin korkea." 

Suomessa myytävät nikotiininesteet ovat tutkittuja tuotteita ja niiden nikotiinipitoisuus on ilmoitettu myyntipakkauksessa. Vahvimmat nikotiininesteet, joita EUssa saa myydä, ovat vahvuudeltaan 20mg/ml. Vertailun vuoksi yksi savuke sisältää 10-20mg nikotiinia.

Nikotiini sinänsä on näillä vahvuuksilla haitallisuudessaan kofeiiniin verrattava nautintoaine. Onkin todettu, että sähkötupakointi on 95% vähemmän haitallista kuin tupakointi.

  • ylös 24
  • alas 12
Sisältö jatkuu mainoksen alla