Selkäkivut ovat hyvin yleisiä. Äkillinen selkäkipu eli lumbago, jota myös noidannuoleksi kutsutaan, ei useimmiten ole vaarallista ja paranee muutamassa päivässä tai viikossa. Jos kipu ei suorastaan kaada sänkyyn, kannattaa pyrkiä jatkamaan normaaleita askareita, sillä vuodelepo voi jopa hidastaa paranemista.

Tavallisimmin noidannuolen aiheuttaa pieni kudosvaurio jossakin selän lukuisissa kipua aistivissa rakenteissa. Selkäkivuille altistaa etenkin fyysisesti kuormittava työ, johon sisältyy raskaita nostoja. Myös elämäntavat vaikuttavat: vähäinen liikunta, lihavuus ja tupakointi lisäävät tutkimusten valossa selkäkipuja.

Pitkittynyt selkäkipu

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pitkittyneestä selkäkivusta puhutaan, kun kipua on kestänyt yli kolme kuukautta. Pitkittynyt selkäkipu edellyttää kokonaisvaltaista hoitoa, jossa kartoitetaan potilaan elämäntilanne ja työolot. Fysioterapeutin ohjaamaan liikehoito sekä selkäkoulu edesauttavat tutkimusten valossa merkittävästi paranemista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus – onneksi melko harvoin – selkävaivan aiheuttaa vakava sairaus, kuten kasvain, tulehdus tai murtuma. Vakavasta sairaudesta kielii se, että yleiskunto heikkenee ja kipu lisääntyy asteittain. Hyvänlaatuisissa selkäoireissa sen sijaan yleiskunto pysyy hyvänä.

Iskias

Etenkin paljon autoilevilla on vaarana saada iskiaskipu selkään. Tällöin selkäkipu säteilee alaraajaan, useimmiten polven alapuolelle. Voimakkaan iskiasoireilun aiheuttaa useimmiten välilevytyrä.

Iskiaskipu vaivaa tavallisesti muutaman kuukauden ajan, mutta se ei aiheuta pysyviä heikkouksia. Iskias voi joskus tosin uusiutua. Vaivasta selvitään silti yleensä ilman leikkausta. Joskus harvoin välilevytyrä voi pullistua selkäydinkanavaan ja aiheuttaa muun muassa virtsaamisvaikeuksia sekä tunnottomuutta sukupuolielimissä. Tällöin pikainen päivystysleikkaus on paikallaan.

Hoito

Selkäkipuun joudutaan usein syömään lääkkeitä viikkokausia. Tavanomaiset tulehduskipulääkkeet ärsyttävät herkästi mahaa ja voivat aiheuttaa mahahaavan jo parin viikon lääkityksen jälkeen. Varsinkin vanhat ihmiset ovat herkkiä mahahaavalle, niinpä heidän kannattaa välttää näitä lääkkeitä. Parempi vaihtoehto lievään selkäkipuun on reseptittä apteekista saatava parasetamolilääkitys. Se on halpa ja vatsaystävällinen lääke. Suomessa sitä käytetään etupäässä lasten kipu- ja kuumelääkkeenä.

Uusimman tutkimustiedon perusteella selkäkivun hoidoksi ei suositeta vuodelepoa. Joskus tosin kipu voi olla niin ankaraa, ettei muuta vaihtoehtoa ole. Kuitenkin heti kun kivut hellittävät, olisi hyvä nousta vuoteesta ja tarttua normaaliin elämään. Kevyt liikunta, kuten kävely, pyöräily ja uinti vahvistavat kipeää selkää. Myös töihin kannattaa palata mahdollisimman pian. Jos kipu on kovaa, on liikkumista hyvä lisätä vähitellen, omaa kehoa kuunnellen. Lisäapua pitkittyneessä kivussa voi tuoda selkänikamien käsittely eli manipulaatio.

Kipeä selkä saatetaan kuvata röntgenillä, tietokoneella tai magneettikuvauksella. On hyvä huomata, että näissä kuvissa todettavat kulumamuutokset eivät välttämättä kerro mitään selkäsärystä. Muutokset ovat varsin tavallisia ja niitä on myös ihmisillä, joilla ei ole selkävaivoja.

Lähde: Käypä hoito -suositus
www.kaypahoito.fi

olin tyks ensiavussa ja sain norflex pistoksen kovaan selkä kipuun.auttoikin muutaman tunnin ajan sain nukuttua.nyt otin parasetamolia vaikka en mielelläni syö kipulääkkeitä.kipuja myös nivelreumasta johtuen.pelottaa miten pärjään kipujeni kanssa.saisinko neuvoja mitä tehdä..

  • ylös 22
  • alas 22
Sisältö jatkuu mainoksen alla