Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi työkaveri osti uudet lasinsa vähän yli satasella, mutta itse maksoin omistani 700 euroa? Eikä nyt puhuta muotipokista vaan linsseistä.

Aikuis- eli ikänäkö

vaivaa, kun katseen tarkentaminen lähikatselusta kaukokatseluun tai päinvastoin alkaa olla hankalaa, tai käsivarret eivät enää riitä. Silloin viimeistään jokainen tarvitsee silmälasit.

Mitä eroa on moniteho- ja kaksiteholinsseissä?

Moniteholinsseissä voimakkuus liukuu kauas, lähelle ja kaikille välietäisyyksille. Linssin yläosa on hiottu kauas katsomiseen ja alaosa lukemiseen.
Kaksiteholasit ovat niin sanotut ikkunalasit, joiden keskellä on näkyvä ”luukku”, jonka kautta näkee hyvin noin 40 sentin päähän. Muuten linssin läpi näkee tarkasti vain kauas. Vähän alle metrin päähän ei näe terävästi.

Moniteholinssien tarve alkaa, kun täyttää 45 vuotta. Siksi puhutaan ikänäöstä tai aikuisnäöstä. Useimmilla sekä lähi- että kaukonäkö huononee iän myötä, kun silmän oma mukautumiskyky heikkenee.

Monitehojen hintahaitari on suuri, miksi?

Nykylinssien materiaalit ovat pitkälle kehiteltyjä muoveja, ja hinnassa näkyy materiaalien tutkimus- ja kehitystyö. Tilannetta voi verrata uusien lääkkeiden kehittämiseen. Joillakin uusimmista linsseistä pystyy näkemään tarkasti hyvin laajalle alueelle.

Perinteisissä linsseissä katse on tarkka vain pienellä alueella linssin keskellä. Peruslinsseillä näkee hyvin suoraan eteenpäin, mutta kun katsoo reunoille, linssit vääristävät näkymää tai kuva on epätarkka.

Yksilöllisesti valmistetuissa moniteholinsseissa linssi on jyrsitty kauttaaltaan siten, että haluttu voimakkuus on saatu mahdollisimman laajalle alueelle. Näillä linsseillä näkee tarkasti lähes koko näkökentän alueelle.

Peruslähtökohta on se, että mitä laajempi katseen tarkka alue on, sitä kehittyneemmällä pinnanvalmistustekniikalla linssi on valmistettu, ja sitä kalliimpi on hinta.

On syytä kuitenkin muistaa, että paraskaan moniteholinssi ei korvaa kaikkiin etäisyyksiin täysin terävästi näkevää nuorta silmää.

Kenen kannattaa satsata kalliisiin laseihin?

Halvemmat peruslasit eivät ole huonot, niissä on vain vähemmän ominaisuuksia kuin ohuemmista materiaaleista valmistetuissa, kehittyneemmällä optiikalla varustetuissa linsseissä.  

Erityisen suuri hinta- ja laatuero on moniteholasien linsseissä, koska niissä materiaaleja ja valmistusmenetelmiä on kehitelty kaikkein pisimmälle.
Mieti lasien käyttötarkoitusta. Ostatko lasit puutarhatöihin, jokapäiväiseen työkäyttöön vai yleissilmälaseiksi, joilla on tarkoitus sekä lukea, autoilla että työskennellä tieto-koneella?

Autolla ajo on helpompaa, kun silmälasien läpi näkee sivulle yhtä tarkasti kuin eteen. Niinpä ammatikseen tai muuten paljon ajavan kannattaa satsata yksilöllisesti valmistettuun jyrsittyyn linssiin. Kotitöissä laseilla ei ehkä ole niin paljon väliä, mutta toimistotyössä silmät väsyvät helposti, jos silmälaseilla ei näe miellyttävästi koko työpöytää.

Onko moniteholasien kehyksellä väliä?

Kehysten korkeudella on väliä, koska linssin yläreunasta katsotaan kauas ja alareunasta lähelle. Tästä syystä silmän liikkeelle on oltava tilaa. Vaikka moniteholinssejä on kehitelty mataliin kehyksiin, niissä joudutaan tekemään kompromisseja: lasit ovat enemmän joko lukulasit tai ajolasit.

Miksi kaikki eivät totu uusiin laseihin heti?

Silmän näköjärjestelmä on joustava. Korkeatasoinen linssi on tietysti mukavampi käyttää, mutta yksinkertaiseenkin linssiin tottuu, kun vain sinnikkäästi harjoittelee. Silmät saattavat aluksi väsyä, mutta se menee tavallisesti ohi.

Kannattaa muistaa, että huipputekniikkakaan ei tuo menetettyä nuoruutta takaisin. Näkökykysi ei laseillakaan välttämättä palaudu 20 vuoden takaiselle tasolle.

Kenelle suositellaan erikseen lukulaseja?

Jos teet tarkkaa lähityötä tai luet paljon, voi olla hyvä käyttää monitehojen lisäksi myös lähityöskentelyyn tarkoitettuja lukulaseja.
Halvat lukulasit ovat myös hyvät ensilasit, joilla totutella rillipääksi.

Uskaltaako markettilaseja käyttää?

Markettilaseilla tai muuten edullisilla lukulaseilla voi pärjätä mainiosti, jos ei tarvitse lasejaan päivittäin. Lasien valintaan vaikuttaa siis paljon se, käytätkö laseja vain lukiessa tai muuten katsoessa lähelle vai jatkuvasti. Olipa lasien ostopaikka mikä tahansa, tärkeintä on tarkistuttaa näkö säännöllisesti optikolla tai silmälääkärillä, sillä näön muutosten taustalla voi piillä myös silmäsairauden mahdollisuus.

Miten voin välttää pullonpohjavaikutelman?

Isot ja paksut linssit voivat saada silmät näyttämään suhteettoman suurilta. Linssejä pystytään jonkin verran ohentamaan, mutta vahvat pluslasit suurentavat aina silmiä. Pullonpohjaefektin voi parhaiten välttää valitsemalla pienehköt symmetriset kehykset.

Miksi likinäköä korjaavat lasit vääristävät sivulle katsottaessa?

Mitä isompi on sankojen linssiosa, sitä paksumpi linssin reunasta tulee. Vahvoja linssejä (yli -4) käyttävän ei kannata ostaa kovin isoja kehyksiä, koska reuna-alueille tulee kaikissa linsseissä helposti vääristymiä.

Miinuslinssin voi hankkia erilaisilla ohennuksilla, mutta niissäkin reuna paksunee jonkin verran ulkoreunaa kohden. Kehyksiä valitessa kannattaa katsoa, että silmä asettuu kehyksessä suunnilleen keskelle linssiä. Silloin näkökenttä pysyy mahdollisimman samanlaisena joka suuntaan katsoessa.

Linssin koko vaikuttaa silmälasien ulkonäköön mutta myös käyttömukavuuteen, kun linssit eivät paina liikaa.

Mitä tarkoittaa ohennettu linssi?

Ohennetut linssit on valmistettu ohuemmasta materiaalista, ja valo taittuu niiden läpi hieman tehokkaammin. Taitekerroin kertoo ohennuksesta. Peruslinssin taitekerroin 1.5, ja mitä suurempi kerroin, sen ohuempi linssi.

Linssejä kannattaa ohentaa, jos on kovin paljon plussaa tai miinusta. Ohut linssi on mukavampi käyttää ja tekee laseista kivemman näköiset.

Aiheuttaako ohennus vääristymiä?

Kysymys ei ole varsinaisesta vääristymisestä vaan korkeammin taittavien materiaalien ominaisuudesta hajottaa valkoista valoa sateenkaaren väreihin. Tämä lisää epätarkkuutta erityisesti reuna-alueilla.

Lisäherkkuja linsseihin

● Yhdistelmäpinnoite Kovakäsittely + heijastamattomuuskäsittely + likaa hylkivä käsittely. Tekee muovilinsseistä kulutusta kestävät ja näyttää silmät luonnollisina niiden läpi. Vähentää myös pintakiiltelyä, mikä helpottaa näkemistä varsinkin keinovalaistussa huoneessa.

● UV-käsittely Lähes kaikissa linssimateriaaleissa on jo valmiina melkein sataprosenttinen UV-suoja, joten ylimääräisen suojan lisäämisestä ei ole hyötyä kuin ääriolosuhteissa.

● Näyttöpäätepinnoitteet Valon läpäisyä muuttava pinnoite, joka suodattaa sinistä valoa tietokoneen ruudulta. Ruudun tuijottelu vie joiltakin yöunen, ja tämä pinnoite laseissa voi osaltaan palauttaa hyvän unen.

● Migreeniväri Migreenipinnoitettujen linssien oranssinpunainen väri vähentää joidenkin migreenipotilaiden oireita.

● Tummuvat lasit Linssit tummuvat UV-säteistä lähes aurinkolaseiksi. Täysi tummuus saavutetaan alle minuutissa, vaaleneminen on hitaampaa.

Asiantuntija: Panu Tast optikko, toimitusjohtaja, Suomen optinen toimiala.

 

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.