
Janottaa, väsyttää, kiukuttaa... Jos epäilet verensokerisi häiriintyneen, mene verikokeeseen. Aktiivista sokeria mitataan kahdella erilaisella testillä.
Verensokeria tutkittaessa mitataan aina glukoosin määrää veressä, mutta sitä voidaan selvittää useammalla tavalla.
Ruoan hiilihydraattien sisältämä glukoosi on sokeria, jota elimistö voi käyttää suoraan energiana niin lihaksissa kuin aivoissakin. Sitä sanotaan aktiiviseksi sokeriksi. Sen määrää veressä selvitellään testeillä:
- Paastosokeritutkimus edellyttää 10 tunnin paastoa ennen verikoetta. Tavallisesti se otetaan aamulla ennen aamiaista. Normaali paastosokeriarvo on 4–6 millimoolia per litra.
- Sokerirasitustesti on sekin yleinen tutkimus. Siinä juodaan ensin sokeriliuosta ja mitataan verensokeri kaksi tuntia myöhemmin. Hyvän sokeripitoisuuden pitäisi silloin olla alle 7,7.
– Suuri määrä nopeasti imeytyvää sokeria voi terveelläkin hetkellisesti nostaa arvot raja-arvoja korkeammalle, mutta insuliinin vaikutuksesta ne myös tasaantuvat nopeasti, yleislääketieteen erikoislääkäri Toni Vänni huomauttaa.
Insuliini on haiman tuottama hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja mahdollistaa veressä olevan sokerin käyttämisen solujen energiana.