Janottaa, väsyttää, kiukuttaa... Jos epäilet verensokerisi häiriintyneen, mene verikokeeseen. Aktiivista sokeria mitataan kahdella erilaisella testillä.

Verensokeria tutkittaessa mitataan aina glukoosin määrää veressä, mutta sitä voidaan selvittää useammalla tavalla.

Ruoan hiilihydraattien sisältämä glukoosi on sokeria, jota elimistö voi käyttää suoraan energiana niin lihaksissa kuin aivoissakin. Sitä sanotaan aktiiviseksi sokeriksi. Sen määrää veressä selvitellään testeillä:

  • Paastosokeritutkimus edellyttää 10 tunnin paastoa ennen verikoetta. Tavallisesti se otetaan aamulla ennen aamiaista. Normaali paastosokeriarvo on 4–6 millimoolia per litra.
  • Sokerirasitustesti on sekin yleinen tutkimus. Siinä juodaan ensin sokeriliuosta ja mitataan verensokeri kaksi tuntia myöhemmin. Hyvän sokeripitoisuuden pitäisi silloin olla alle 7,7.

– Suuri määrä nopeasti imeytyvää sokeria voi terveelläkin hetkellisesti nostaa arvot raja-arvoja korkeammalle, mutta insuliinin vaikutuksesta ne myös tasaantuvat nopeasti, yleislääketieteen erikoislääkäri Toni Vänni huomauttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Insuliini on haiman tuottama hormoni, joka säätelee sokeriaineenvaihduntaa ja mahdollistaa veressä olevan sokerin käyttämisen solujen energiana.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Stami

Noilla mittauksilla ei tee juurikaan mitään, jos haluaa selvittää tilanteen ajoissa. Nuo mittaukset kun on ylhäällä niin ollaan jo pitkän matkaa metsässä. Insuliinitasot voi olla vuosia kohonneet ennen kuin verensokeri alkaa olla koholla. Kannattaa siis mitata insuliinitasoja mieluummin. Esim. C-peptidin mittaus kertoo jo huomattavasti paremmin tilanteen eikä maksa juuri mitään.

  • ylös 44
  • alas 5

Tuo fraasi menee kuitenkin: "Väsyttää, janottaa ja kusettaa". Ne kaikki liittyvät korkeaan verensokeriin, josta elimistö pyrkii jossain vaiheessa eroon munuaisten kautta ja se vaatii runsaasti nestettä. Kiukku tulee vasta siinä vaiheessa, kun insuliinilla saa verensokerin laskemaan hyvin nopeasti tai hyvin alas. Sen elimistö tulkitsee vaaralliseksi uhaksi ja reagoi siihen stressihormoneilla kuten adrenaliini, jolloin nopea lasku hidastuu tai liian alhainen arvo korjaantuu. Kun adrenaliinitaso on ylhäällä, niin silloin kiukkuinen.

Pekka Lönnroth

  • ylös 5
  • alas 39
Sisältö jatkuu mainoksen alla