Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 57-vuotias mies, jolla krooninen flimmeri, ja olen syönyt 17 vuotta Marevania. Minulla on ärtynyt paksusuoli, ja nyt olen löytänyt piparminttuöljykapselit. Ne ovat auttaneet niin hyvin, että vatsavaivat ovat häipyneet, vaikka en ole muuttanut ruokavaliotani mitenkään. Mitenköhän varfariini ja piparminttuöljy sopivat keskenään? Kapseleita olen syönyt pari kuukautta. Marevan-arvot ovat vielä olleet 2-3.

Piparminttuöljykapselit Suomen markkinoilla ovat tällä hetkellä kaikki ravintolisiä, joten ne on tarkoitettu tukemaan suoliston normaalia toimintaa, eikä niitä ole tutkittu sairauksien hoitoon. Euroopan lääkeviraston kasvirohdoskomitea on kuitenkin arvioinut tutkimusten perusteella, että piparminttuöljystä valmistetut hitaasti imeytyvät kapselit auttavat ärtyneen paksusuolioireyhtymän hoitoon, sillä öljy vähentää vaahtoamista suolistossa. Kapselivalmisteet ovat öljyä turvallisempia käyttää, sillä niistä limakalvoja ärsyttävä öljy vapautuu vasta suolistossa. Tällaisia kapseleita ei tällä hetkellä ole Suomessa kaupan lääkkeinä.

Ravintolisille ei ole tehty yhteisvaikutustutkimuksia lääkkeiden kanssa, eikä niiden koostumusta ole lääkkeiden tapaan tutkittu. Yhteisvaikutustutkimuksia ei toisaalta ole kattavasti tehty myöskään piparminttuöljyä sisältäville lääkkeille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Varfariini on lääkeaine, jonka pitoisuuden pitää pysyä hyvin vakiona veressä. Pitoisuuden muuttuessa ongelmia tulee helposti. Jos pitoisuus laskee, teho häviää ja veritulpan vaara kasvaa, kun taas pitoisuuden noustessa vaarana ovat verenvuodot. Tämän vuoksi Marevan-potilaita suositellaan yleisesti välttämään ravintolisiä ja itsehoitolääkkeitä, jos lääkäri ei ole niitä suositellut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jos varfariinia käyttävä potilas kuitenkin käyttää myös ravintolisiä, asiasta on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa. Silloin ravintolisän käytön alkaessa ja loppuessa tiedetään tiivistää Marevanin tehoa kuvaavaa INR-seurantaa.

 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla