Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 39-vuotias nainen. Öisin herään siihen, että sydän hakkaa tosi lujaa. Sitä ei kestä kauan mutta se on epämiellyttävää. Mistä voisi olla kyse? Luin, että se voi olla myös vaihdevuosioire mutta voiko se olla sitä tämän ikäisellä? Kuukautiseni ovat edelleen säännölliset. Elämän­tilanteeni on tällä hetkellä hankala, on sydänsurua ja muutakin murhetta.

Kuvattu oire vaivaa monia. Yölliset sydämen hakkaamisen tuntemukset ovat kyllä usein vaihdevuosien ensi oire. Vaihdevuodet ajoittuvat keskimäärin 50 ikävuoteen, joten kysyjä on nuori tähän ryhmään. Vaihdevuodet voivat toki joskus alkaa näin aikaisin, mutta kun kuukautisetkin ovat säännölliset, tämä tuntuu epätodennäköiseltä syyltä.

Joskus oirekuvan taustalla voi olla ruokatorveen hulvahtava hapan mahaneste – refluksi. Pahimmillaan se voi ulottua kurkunpäähän asti aiheuttaen tukehtumisen tunteen, mihin ihminen herää. Voimakkain tuntemus voi olla sydämen hakkaaminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Varsinaiset rytmihäiriötkin toki herättävät yöllä. Lääkärin myöhempää arviota helpottaa, jos on edes joku käsitys sykkeestä tuntemuksen aikana. Pulssin tunnustelulla tai verenpainemittauksen sykelukemalla on paljon arvoa, kun oiretta selvitellään.

Kysyjän tarjoama yhteys sydänsuruihin ja murheisiin vaikuttaa todennäköisimmältä syyltä. Kun pahin väsymys on alkuyöstä nukuttu pois, alkaa mieli helposti askarrella sitä kuormittavien asioiden parissa. Verenkierto reagoi kuten stressiin ainakin – sydämen syke nopeutuu. Herättyä ei enää kuitenkaan muista unessa koettua. Oireen nopea loppuminen heräämisen jälkeen sopii juuri tällaiseen reaktiiviseen sykenousuun.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Vierailija

Raudan puute voi myös olla aiheuttaja. Kannattaa mitata ferritiini, sen saa edullisesti hankittua yksityisestä labrasta ilman lähetettä. Alle 80 arvo aiheuttaa jo joillekin oireita. Käy googlaamassa lääkäri Esa Soppi - nettisivuja.

Vierailija

Kun herään sydämen jytinään niin otan propral tabletin. Ainakin krapulassa pumppu alkaa jyskää aamu yöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla