Tekonivelleikkaus tuo helpotusta nivelten kuluman aiheuttamaan kipuun. Kun nivelrikko vaikeuttaa liikkumista ja nivelet särkevät levossakin, on leikkaus ajankohtainen. Usein leikkaus palauttaa kyvyn selvitä arjesta itsenäisesti, mutta sen edellytyksenä on tarpeeksi hyvä yleiskunto ja mahdollisuus kuntoutumiseen.

Leikkaus

Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa. Tällöin potilas pysyy valveilla, mutta koko alavartalo on tunnoton. Menetelmällä vältetään nukutuksen riskit, jotka voivat olla vaarallisia etenkin iäkkäille.

Leikkauksessa nivelkapseli avataan ja oman luun vaurioitunut osa poistetaan. Tilalle asennetaan metallinen korvike. Tekonivelen varrelle tehdään luuhun ontelo. Sitten tekonivel kiinnitetään paikoilleen muovisementillä ja säädetään sopivan pituiseksi. Leikkauksessa käytetään varsin järeitä työkaluja, kuten sahoja ja poria, joista saattaa lähteä epämiellyttävää ääntä. Yleensä potilaalle tarjotaan mahdollisuutta kuunnella musiikkia korvalapuista leikkauksen aikana. Se rauhoittaa ja peittää leikkaussalin ääniä.

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen on tärkeää saada verenkierto vilkastumaan nopeasti hyytymien estämiseksi. Jalkaa olisi liikuteltava heti, kun puudutus alkaa haihtua. Sairaalassa ollaan tekonivelleikkauksen jälkeen useita päiviä, ja jalan kuntouttaminen aloitetaan jo siellä.

Sementillä kiinnitetyn tekonivelen varaan saa astua heti kun pystyy seisomaan. Aluksi täytyy kuitenkin olla varovainen monessa asiassa, jottei nivel lähtisi paikoiltaan. Jalkoja ei esimerkiksi saa nostaa ristiin. Leikkauksesta toipumisen jälkeen tekonivelellä saa tehdä lähes kaikkea, mitä terveelläkin nivelellä: vain hyppyjä ja ääriasentoja vaativat lajit ovat kiellettyjä. Jalan jumppaaminen on tärkeää, sillä se lievittää kipuja ja vähentää jäykkyyttä.

Tekonivel ei kestä ikuisesti, vaan vähitellen se kuluu liikkuessa. Kulunut tai paikoiltaan luiskahtanut tekonivel voidaan korjata vaihto- tai uusintaleikkauksessa. Tavoitteena kuitenkin on, että ikäihmisillä nivel kestää loppuiän.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.