Tekonivelleikkaus tuo helpotusta nivelten kuluman aiheuttamaan kipuun. Kun nivelrikko vaikeuttaa liikkumista ja nivelet särkevät levossakin, on leikkaus ajankohtainen. Usein leikkaus palauttaa kyvyn selvitä arjesta itsenäisesti, mutta sen edellytyksenä on tarpeeksi hyvä yleiskunto ja mahdollisuus kuntoutumiseen.

Leikkaus

Leikkaus tehdään selkäydinpuudutuksessa. Tällöin potilas pysyy valveilla, mutta koko alavartalo on tunnoton. Menetelmällä vältetään nukutuksen riskit, jotka voivat olla vaarallisia etenkin iäkkäille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leikkauksessa nivelkapseli avataan ja oman luun vaurioitunut osa poistetaan. Tilalle asennetaan metallinen korvike. Tekonivelen varrelle tehdään luuhun ontelo. Sitten tekonivel kiinnitetään paikoilleen muovisementillä ja säädetään sopivan pituiseksi. Leikkauksessa käytetään varsin järeitä työkaluja, kuten sahoja ja poria, joista saattaa lähteä epämiellyttävää ääntä. Yleensä potilaalle tarjotaan mahdollisuutta kuunnella musiikkia korvalapuista leikkauksen aikana. Se rauhoittaa ja peittää leikkaussalin ääniä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toipuminen

Leikkauksen jälkeen on tärkeää saada verenkierto vilkastumaan nopeasti hyytymien estämiseksi. Jalkaa olisi liikuteltava heti, kun puudutus alkaa haihtua. Sairaalassa ollaan tekonivelleikkauksen jälkeen useita päiviä, ja jalan kuntouttaminen aloitetaan jo siellä.

Sementillä kiinnitetyn tekonivelen varaan saa astua heti kun pystyy seisomaan. Aluksi täytyy kuitenkin olla varovainen monessa asiassa, jottei nivel lähtisi paikoiltaan. Jalkoja ei esimerkiksi saa nostaa ristiin. Leikkauksesta toipumisen jälkeen tekonivelellä saa tehdä lähes kaikkea, mitä terveelläkin nivelellä: vain hyppyjä ja ääriasentoja vaativat lajit ovat kiellettyjä. Jalan jumppaaminen on tärkeää, sillä se lievittää kipuja ja vähentää jäykkyyttä.

Tekonivel ei kestä ikuisesti, vaan vähitellen se kuluu liikkuessa. Kulunut tai paikoiltaan luiskahtanut tekonivel voidaan korjata vaihto- tai uusintaleikkauksessa. Tavoitteena kuitenkin on, että ikäihmisillä nivel kestää loppuiän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla